Danske teleselskaber advarer: 5G kan blive rigtigt dyrt i Danmark - kan vi overhovedet tjene penge på det?

"Man skal ikke tro, at 5G betyder, at vi nu får gigabit-forbindelser til alle i hele landet," lyder det fra Teleindustrien, der advarer politikere og danskere om at have urealistiske forventninger til 5G.

5G er i øjeblikket i fokus på mange it- og digitaliseringskonferencer og i mange af de politiske taler og debatter om fremtidens digitale infrastruktur i Danmark.

Men selv om 5G rent teknologisk rummer mange fordele, er den danske telebranche ikke specielt optimistisk forud for næste års 5G-licensauktion i Danmark.

Alt tyder nemlig på, at 5G bliver en dyr fornøjelse at rulle ud, og når de gyldne forretningsmuligheder samtidig ikke ligefrem står i kø, er der behov for en forventningsafstemning.

Læs også: Masser af hype om det nye 5G - men teleindustrien har altså en ganske alvorlig udfordring

Det siger Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Teleindustrien, der repræsenterer de danske teleselskaber.

"Det her kan blive rigtig dyrt med alle omkostningerne, der er med både at købe frekvenstilladelser og investere i nyt udstyr og så selve udrulningen," siger han til Computerworld.  

"Når vi skal bruge de meget høje frekvenser, og hvis vi skal sikre de meget høje hastigheder, så skal det her udstyr faktisk sidde med en ret stor tæthed."

"Det er noget, selskaberne ser med bekymring på, når de sammenholder det med, hvad de nye forretningsmuligheder er," siger Jakob Willer.

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan der mangler både nye use cases og interesse fra erhvervslivets side, når det kommer til 5G.

Det er trods alt det, der skal retfærdiggøre de store investeringer i 5G fra telebranchens side.

Læs også: Super-teknologien 5G vil (sikkert) forandre alt - vi mangler de geniale idéer og gyldne business cases

Jakob Willer fra TI mener da også, at der er behov for en forventningsafstemning:

"Det er de samme cases, som er fremme hver gang - men hvor er egentlig det store nye forretningsområde?" spørger han.-

"Der er ikke nogen tvivl om, at vi også er begejstrede for, at teknologien udvikler sig og for, at det bliver hurtigere, at kapaciteten stiger, og at latency falder. Det skaber nogle nye muligheder."

"Men derfra er der et stykke til at kunne gennemskue, hvordan det har betydning for forretningsudviklingen og efterspørgslen, så man kan få forrentet de store investeringer, der ligger i teknologien," lyder det fra Jakob Willer.

"Det er der, at vi bliver noget bekymrede."

Forsøger at råbe politikerne op
Af samme grund har TI sendt en række anbefalinger til regeringen som input til drøftelserne om et nyt teleforlig og en dansk 5G-handlingsplan.

Du kan læse anbefalingerne her.

"Der er behov for en forventningsafstemning. Man skal ikke tro, at 5G betyder, at vi nu får gigabit-forbindelser til alle i hele landet," siger Jakob Willer til Computerworld.

"Og så er idéen med vores input samtidig at sige, at hvis det her skal blive til noget, så er der to ting, der skal fokus på politisk: Det ene er, at man fra politisk side skal hjælpe med at holde omkostningerne nede på frekvenserne, og det andet er, at de også godt kan hjælpe med at holde omkostningen nede i forhold til, hvad udrulningen koster."

Læs også: Nedtælling i den danske telebranche: Nu kommer ekstremt vigtigt politisk udspil - alle venter i spænding

Jakob Willer fra TI understreger dog samtidig, at telebranchen sagtens kan se idéen i at indføre 5G rent teknologisk - det er det forretningsmæssige, der er udfordringen.

"Samtidig med at man har svært ved at se, hvad det nye forretningspotentiale er ved 5G, så er det også en nødvendighed på grund af den måde, som mobiltelefoni udvikler sig på med efterspørgslen. Vi kan ikke undgå at skulle investere i 5G," siger Jakob Willer.

Samtidig siger Jakob Willer, at bekymringen også skal ses i lyset af, at den danske telebranche i dag er relativt økonomisk presset.

"Havde vi en dansk telebranche med en sprudlende økonomi, så situationen anderledes ud. Men det er en presset branche, når man kigger på de økonomiske nøgletal," lyder det fra Jakob Willer.

Læs mere om 5G:

Masser af hype om det nye 5G - men teleindustrien har altså en ganske alvorlig udfordring

5G-nedtur truer: Vesteuropa og Danmark kan blive tabere i 5G-kapløbet

Super-teknologien 5G vil (sikkert) forandre alt - vi mangler de geniale idéer og gyldne business cases

4G/5G-bredbånd versus fiber og turbo-kabler: Nu får vi et seriøst slagsmål om de danske bredbåndskunder

TDC er i fuld gang med at teste 5G i Danmark: Det kan du vente dig af 5G
Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse / Rekordmange digitale meddelelser fra det offentlige under coronakrisen / Nyt værktøj skal gøre lokal udrulning af digital infrastruktur mere smidig / Logitech har tjent tykt på corona / Verizon Business udruller privat 5G på globalt plan / “Ingen bliver hacket”, sagde Trump (og glemte, at hans egne hoteller er blevet hacket) / Nintendo har solgt 365 procent flere spilkonsoller end Xbox

Microsoft indgår partnerskab med SpaceX: Nye Azure-datacentre skal have leveret internet fra rummet
Nu kan du streame dine Xbox spil på iPhone og iPad
Intel sælger ud: Sydkoreanere køber Intels NAND-forretning for 75 milliarder kroner
Hvis der er en patch, hvad er så problemet?
Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net
Dating.dk dømt i retten: Skal betale bøde på 100.000 kroner for vildledning om priser og vilkår
1 Morgen-briefing: Corona-handel får danske netbutikker til at tro på solid vækst / Danske Falcon.io understøtter nu Instagram Messaging / Visma investerer i kvindeligt cykelhold på topplan med dansk rytter


Premium
SF og Enhedslisten kræver flere penge til politiets cyberenhed: Skal investeres i øget efterforskning af digitale krænkelser
Der skal flere penge til Rigspolitiets Cybercrime Center NC3. Det kræver SF og Enhedslisten, der mener, at der er brug for flere penge til at opklare digitale krænkelser.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kommer du i gang med outsourcing
Skaffer din virksomhed nemt alle de kompetencer, I har behov for – eller hæmmer manglen på medarbejdere med præcis de rette kernekompetencer undertiden jeres vækst? Mange virksomheder beslutter at afsøge muligheden for at outsource opgaver indenfor eksempelvis udvikling, men oplever også at det kan være vanskeligt at håndtere optimalt. Denne hvidbog kommer omkring en række af de risici og faldgruber, der kan være forbundet med outsourcing – og gennemgår nogle af de mest oplagte samarbejdsmodeller. Det gør det lettere at minimere eller afbøde nogle af de mest oplagte og ruster din virksomhed til bedre at give jer i kast med outsourcing.