Artikel top billede

Efter hård kritik af dårlig cybersikkerhed: Her er svaret fra Mærsk

Petya-angrebet lammede mærsks systemer i hele verden, og en dansk sikkerhedsekspert har kritiseret shipping giganten for ikke have styr på sikkerheden. Her er svaret fra den danske shipping-giant.

”Vi kan bekræfte, at vores maskiner var patchede og beskyttede med antivirus-software, og at informationssikkerhed har en høj prioritet i vores forretning.”

Sidste uges cyberangreb, petya, lammede Mærsks systemer i hele verden på tværs af forretningsenheder, og det fik den danske CEO i sikkerhedsfirmaet Cyberkeel, Lars Jensen, til at rette en skarp kritik mod sikkerhedsniveauet hos det danske shipping-konglomerat.

Det kan du læse mere om her: Dansk CEO i skarp kritik af cybersikkerheden hos Mærsk: Mærsk kan simpelthen ikke have haft et særligt højt niveau af cybersikkerhed"

Lars Jensen, der har en mangeårig fortid hos Mærsk, kritiserede virksomheden for at være for langsomme til at isolere angrebets effekt, og han mener ikke, at Mærsk har været ordentligt forberedt på cyberangreb, siden petya kunne inficere virksomheden på globalt plan.

Mærsk afviser at stille op til interview i sagen, men i et skriftligt svar afviser virksomheden, at man kunne have forberedt sig bedre.

”Denne virus-variant var ny, og derfor opfangede vores antivirus den ikke. Det var det samme for alle organisationer globalt,” skriver Mærsk til Computerworld.

49.000 brugere skal op at køre igen. Det tager lige lidt tid

Lars Jensen roser dog Mærsks evne til hurtigt at aktivere en nødplan og slå over i manuel drift.

Men han kritiserer det faktum, at Mærsk stadigvæk ikke er tilbage til normal drift.

”Der er stadig en lang række havne, der ikke kører normalt, og deres fuldautomatiske havn i Rotterdam, der stort set ikke fungerer. Mærsk har meldt ud, at det hele går fint, men det er en sandhed med meget store modifikationer,” sagde han til Computerworld onsdag.

Den kritik giver Mærsk dog ikke meget for i sit svar og minder om, at det er lettere sagt end gjort at genetablere it-driften i en virksomhed, der har mange tusinde ansatte i 130 forskellige lande.

"For at kunne servicere vores kunder i transport- og logistikforretningen kører vi 1500 forskellige applikationer, der alle sammen skal op at køre igen en efter en i den rigtige rækkefølge til vores 49.000 slutbrugere, der befinder sig 500 forskellige steder. Det tager alt sammen lidt tid, men vi arbejder dedikeret på sagen.”

Læs mere om Petya-angrebet her: FAQ: Her er hvad du skal vide om det kæmpestore Petya-angreb lige nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere