Artikel top billede

Overvældende flertal af it-folk vil straffe det offentlige for data-sjusk: ”Hvem ændrer noget, fordi Datatilsynet uddeler en næse?”

Offentlige myndigheder bryder persondataloven i stor stil og kan i praksis ikke straffes for det. Ny persondatalov vil give store bøder til virksomheder, mens myndighederne igen står til at slippe – nu kræver danske it-folk bøder til det offentlige.

”Hvem laver indsatser på baggrund af, at Datatilsynet har uddelt en næse? Jeg er klar fortaler for bøder, da det er en håndgribelig trussel, jeg kan have med ud i organisationen – og som ledere og medarbejdere kan forstå.”

Sådan skriver en offentlig ansat it-medarbejder i en ny undersøgelse fra Dansk IT., der konkluderer, at 72 procent af de danske it-folk vil have bødestraf til myndigheder, der sjusker med borgernes data.

Computerworld kunne for nylig fortælle, at kommuner og regioner bryder persondataloven i flæng.

Ifølge Datatilsynet er it-sikkerhed simpelthen ikke en prioritet hos ledelsen i mange offentlige myndigheder.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet om myndigheders dårlige databeskyttelse: "Vores mistanke bliver bekræftet for fuld udblæsning"

Den kommende persondataforordning fra EU lægger op til store bødestraffe til virksomheder, der bryder reglerne, men danske myndigheder står muligvis til at slippe.

Inden sommerferien sendte Justitsministeriet et forslag til en dansk fortolkning af forordningen i høring.

Her tager man slet ikke stilling til spørgsmålet.

Det har skabt røre i erhvervslivet og blandt jurister og eksperter, der mener, at bøder er det eneste, der kan standse det offentliges lemfældige håndtering af borgernes oplysninger.

Bøder skal få ledelsen til at høre efter

En gennemgående forklaring på den dårlige datasikkerhed i danske myndigheder er, at man ikke afsætter ressourcer til at forbedre den, fordi det er gratis at lade være.

Så længe det er konsekvensfrit at sjuske med persondata, bliver sikkerheden ikke prioriteret økonomisk, lyder forklaringen fra flere eksperter.

Og ifølge en respondent fra Dansk IT's undersøgelse, er det netop det bedste argument for, at det offentlige skal kunne straffes med bøder – ligesom de private virksomheder.

”Lige nu er det for let at løbe fra ansvaret, hvis man nedprioriterer datasikkerhed for at kunne levere en omkostningsreduktion bestilt af politikere.”

Læs også: Stikprøver afslører: Datasikkerheden sejler i danske kommuner og regioner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere