Artikel top billede

Overvældende flertal af it-folk vil straffe det offentlige for data-sjusk: ”Hvem ændrer noget, fordi Datatilsynet uddeler en næse?”

Offentlige myndigheder bryder persondataloven i stor stil og kan i praksis ikke straffes for det. Ny persondatalov vil give store bøder til virksomheder, mens myndighederne igen står til at slippe – nu kræver danske it-folk bøder til det offentlige.

”Hvem laver indsatser på baggrund af, at Datatilsynet har uddelt en næse? Jeg er klar fortaler for bøder, da det er en håndgribelig trussel, jeg kan have med ud i organisationen – og som ledere og medarbejdere kan forstå.”

Sådan skriver en offentlig ansat it-medarbejder i en ny undersøgelse fra Dansk IT., der konkluderer, at 72 procent af de danske it-folk vil have bødestraf til myndigheder, der sjusker med borgernes data.

Computerworld kunne for nylig fortælle, at kommuner og regioner bryder persondataloven i flæng.

Ifølge Datatilsynet er it-sikkerhed simpelthen ikke en prioritet hos ledelsen i mange offentlige myndigheder.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet om myndigheders dårlige databeskyttelse: "Vores mistanke bliver bekræftet for fuld udblæsning"

Den kommende persondataforordning fra EU lægger op til store bødestraffe til virksomheder, der bryder reglerne, men danske myndigheder står muligvis til at slippe.

Inden sommerferien sendte Justitsministeriet et forslag til en dansk fortolkning af forordningen i høring.

Her tager man slet ikke stilling til spørgsmålet.

Det har skabt røre i erhvervslivet og blandt jurister og eksperter, der mener, at bøder er det eneste, der kan standse det offentliges lemfældige håndtering af borgernes oplysninger.

Bøder skal få ledelsen til at høre efter

En gennemgående forklaring på den dårlige datasikkerhed i danske myndigheder er, at man ikke afsætter ressourcer til at forbedre den, fordi det er gratis at lade være.

Så længe det er konsekvensfrit at sjuske med persondata, bliver sikkerheden ikke prioriteret økonomisk, lyder forklaringen fra flere eksperter.

Og ifølge en respondent fra Dansk IT's undersøgelse, er det netop det bedste argument for, at det offentlige skal kunne straffes med bøder – ligesom de private virksomheder.

”Lige nu er det for let at løbe fra ansvaret, hvis man nedprioriterer datasikkerhed for at kunne levere en omkostningsreduktion bestilt af politikere.”

Læs også: Stikprøver afslører: Datasikkerheden sejler i danske kommuner og regioner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere