Artikel top billede

Overvældende flertal af it-folk vil straffe det offentlige for data-sjusk: ”Hvem ændrer noget, fordi Datatilsynet uddeler en næse?”

Offentlige myndigheder bryder persondataloven i stor stil og kan i praksis ikke straffes for det. Ny persondatalov vil give store bøder til virksomheder, mens myndighederne igen står til at slippe – nu kræver danske it-folk bøder til det offentlige.

”Hvem laver indsatser på baggrund af, at Datatilsynet har uddelt en næse? Jeg er klar fortaler for bøder, da det er en håndgribelig trussel, jeg kan have med ud i organisationen – og som ledere og medarbejdere kan forstå.”

Sådan skriver en offentlig ansat it-medarbejder i en ny undersøgelse fra Dansk IT., der konkluderer, at 72 procent af de danske it-folk vil have bødestraf til myndigheder, der sjusker med borgernes data.

Computerworld kunne for nylig fortælle, at kommuner og regioner bryder persondataloven i flæng.

Ifølge Datatilsynet er it-sikkerhed simpelthen ikke en prioritet hos ledelsen i mange offentlige myndigheder.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet om myndigheders dårlige databeskyttelse: "Vores mistanke bliver bekræftet for fuld udblæsning"

Den kommende persondataforordning fra EU lægger op til store bødestraffe til virksomheder, der bryder reglerne, men danske myndigheder står muligvis til at slippe.

Inden sommerferien sendte Justitsministeriet et forslag til en dansk fortolkning af forordningen i høring.

Her tager man slet ikke stilling til spørgsmålet.

Det har skabt røre i erhvervslivet og blandt jurister og eksperter, der mener, at bøder er det eneste, der kan standse det offentliges lemfældige håndtering af borgernes oplysninger.

Bøder skal få ledelsen til at høre efter

En gennemgående forklaring på den dårlige datasikkerhed i danske myndigheder er, at man ikke afsætter ressourcer til at forbedre den, fordi det er gratis at lade være.

Så længe det er konsekvensfrit at sjuske med persondata, bliver sikkerheden ikke prioriteret økonomisk, lyder forklaringen fra flere eksperter.

Og ifølge en respondent fra Dansk IT's undersøgelse, er det netop det bedste argument for, at det offentlige skal kunne straffes med bøder – ligesom de private virksomheder.

”Lige nu er det for let at løbe fra ansvaret, hvis man nedprioriterer datasikkerhed for at kunne levere en omkostningsreduktion bestilt af politikere.”

Læs også: Stikprøver afslører: Datasikkerheden sejler i danske kommuner og regioner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere