Artikel top billede

Mærsk-CEO var lammet af kæmpe cyberangreb: “Vi var tvunget til at bruge WhatsApp på private telefoner”

Petya-angrebet lammede Mærsk i hele verden, og først nu efter halvanden måned er virksomheden ved at være tilbage i normal drift. CEO Søren Skou fortæller, hvordan det er at stå i spidsen for en global virksomhed under angreb.

"Det var ærligt talt en chokerende oplevelse. Din email går ned med hele din adressebog. Vi endte med at bruge WhatsApp på vores private telefoner.”

Søren Skou er CEO for AP Møller-Mærsks globale shipping-forretning, og han vidste ikke, hvad han skulle gøre, da Mærsk blev ramt af cyberangrebet Petya.

Virksomhedens systemer var sat ud af spillet over hele verden, og verdens største shipping-forretning kunne ikke modtage nye ordrer.

”Med de fleste forretningsproblemer vil man intuitivt vide, hvad man skal gøre. Men i dette tilfælde havde jeg ingen klar idé om, hvad næste skridt var,” siger Søren Skou til Financial Times.

Mærsk måtte lukke 76 havneterminaler ned som følge af angrebet, og Søren Skou besluttede, at det var nødvendigt selv at være inde over al kommunikation og selv deltage i alle krisemøder.

”Jeg forsøgte bare at finde ud af, hvad der foregik. Det var vigtigt at være synlig og tage synlige beslutniger.”

Mærsk oprettede siden et selvstændigt site, hvor kunderne kunne orientere sig om sagens udvikling, og de lokale afdelinger fik besked på selv at vurdere, hvordan de bedst kunne hjælpe deres kunder.

”Lad være at vente på tilladelse fra hovedkvarteret. Vi accepterer udgifterne,” lød beskeden fra Søren Skou.

Umuligt at helgardere sig

Mærsk er halvanden måned efter angrebet ved at nærme sig noget, der ligner normal drift.

Og ifølge den danske CEO har virksomheden lært, at man ikke kan sikre sig 100 procent mod hackere, men han understreger samtidig, at man hos Mærsk skal være hurtigere til at isolere fremtidige angreb, så de ikke spreder sig.

”Før man har oplevet noget som dette her, kan man ikke forestille sig, hvad der kan ske. Hvor slemt det egentlig kan blive.”

Læs også: Kæmperegning til Mærsk: Cyberangreb kan koste mere end to milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere