Mærsk-CEO var lammet af kæmpe cyberangreb: “Vi var tvunget til at bruge WhatsApp på private telefoner”

Petya-angrebet lammede Mærsk i hele verden, og først nu efter halvanden måned er virksomheden ved at være tilbage i normal drift. CEO Søren Skou fortæller, hvordan det er at stå i spidsen for en global virksomhed under angreb.

"Det var ærligt talt en chokerende oplevelse. Din email går ned med hele din adressebog. Vi endte med at bruge WhatsApp på vores private telefoner.”

Søren Skou er CEO for AP Møller-Mærsks globale shipping-forretning, og han vidste ikke, hvad han skulle gøre, da Mærsk blev ramt af cyberangrebet Petya.

Virksomhedens systemer var sat ud af spillet over hele verden, og verdens største shipping-forretning kunne ikke modtage nye ordrer.

”Med de fleste forretningsproblemer vil man intuitivt vide, hvad man skal gøre. Men i dette tilfælde havde jeg ingen klar idé om, hvad næste skridt var,” siger Søren Skou til Financial Times.

Mærsk måtte lukke 76 havneterminaler ned som følge af angrebet, og Søren Skou besluttede, at det var nødvendigt selv at være inde over al kommunikation og selv deltage i alle krisemøder.

”Jeg forsøgte bare at finde ud af, hvad der foregik. Det var vigtigt at være synlig og tage synlige beslutniger.”

Mærsk oprettede siden et selvstændigt site, hvor kunderne kunne orientere sig om sagens udvikling, og de lokale afdelinger fik besked på selv at vurdere, hvordan de bedst kunne hjælpe deres kunder.

”Lad være at vente på tilladelse fra hovedkvarteret. Vi accepterer udgifterne,” lød beskeden fra Søren Skou.

Umuligt at helgardere sig
Mærsk er halvanden måned efter angrebet ved at nærme sig noget, der ligner normal drift.

Og ifølge den danske CEO har virksomheden lært, at man ikke kan sikre sig 100 procent mod hackere, men han understreger samtidig, at man hos Mærsk skal være hurtigere til at isolere fremtidige angreb, så de ikke spreder sig.

”Før man har oplevet noget som dette her, kan man ikke forestille sig, hvad der kan ske. Hvor slemt det egentlig kan blive.”

Læs også: Kæmperegning til Mærsk: Cyberangreb kan koste mere end to milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Nvidia RTX 3080 til test: Her sættes en ny standard – og trods prisen er det på mange måder et stærkt køb
Der er ikke nogen tvivl om, at der er krummer i Nvidias nye high-end grafikkort. Det ligner endda et særdeles godt køb trods den høje pris.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gearer du Cloud og IoT for at accelerere din digitale transformationsstrategi
Print er fortsat en værdifuld og integreret forretningsfunktion, men organisationer har svært ved at se sammenhængen mellem print og de bredere strategiske it-initiativer, såsom it-outsourcing, cloud migration og digital transformation. IoT får også stadig mere opmærksomhed og dataanalyse af allestedsnærværende implementering af IoT-teknologi, får betydelig opmærksomhed og traction. På verdensplan har 61% af de adspurgte virksomheder implementeret IoT projekter, mens yderligere 27% har planer om at implementere det indenfor de næste 12 måneder. Lige så vigtigt er det at hele 85% af alle IoT beslutningstagere i organisationerne har et budget allokeret til IoT projekter. Dette whitepaper bruger data fra en nylig undersøgelse fra IDC, som undersøger hvordan virksomheder prioriterer strategiske it-investeringer, som driver den digitale transformation og kigger mere specifikt på hvordan disse investeringer kan mappes til langsigtede krav omkring brugen af papir og print.