BreakingCIO Peter Cabello stopper i Pandora: "Det mit team har opnået på få år er intet mindre end enestående."

Milliardregning til Mærsk: Cyberangreb koster Mærsk op mod to milliarder kroner

Det store cyberangreb Petya låste Mærsks systemer og tvang rederi-giganten til at lukke 76 havneterminaler. Det har kostet mellem en og to milliarder kroner.

Mærsk blev som så mange andre virksomheder ramt af cyberangrebet Petya denne sommer, og shipping-konglomeratet blev tvunget til at lukke 76 havneterminaler og havde store problemer med at modtage ordrer.

Konsulenthuse og analytikere har spekuleret flittigt i, hvad det kommer til at koste, men nu óplyser mærsk selv, at virksomheden har tabt mellem 200 og 300 millioner amerikanske dollars. Det svarer til mellem 1,3 og 1,9 milliarder danske kroner, der primært stammer fra mistet indtjening i juli.

Det fremgår at af Mærsks seneste regnskab for årets andet kvartal, der netop er offentliggjort.

Tallet er et estimat fra Mærsk, der endnu ikke har gjort regnskabet op, virksomheden forventer, at regningen for cyberangrebet bliver endnu større i næste regnskab.

“Systemafbrydelserne betød alvorlige forstyrrelser i forretningen med begrænsede økonomiske konsekvenser i andet kvartal, mens tabene i tredje kvartal forventes at blive større på grund af midlertidig tabt indtjening i juli 2017,” skriver Mærsk i regnskabet.

Kunne ikke beskytte sig
It-sikkerheden hos Mærsk er siden angrebet blevet kritiseret fra flere kanter.

Blandt andet har virksomheden Cyberkeel, der beskæftiger sig med cybersikkerhed i shipping-industrien, påpeget, at Mærsk har været for dårlige til at isolere angrebet, der spredte sig til virksomhedens afdelinger i hele verden.

Det er desuden kommet frem, at havneledelsen i Rotterdam kritiserede cybersikkeden allerede i 2016 - tilsyneladende uden effekt.

Det kan du læse mere om her: 
Havneledelse kritiserede it-sikkerheden hos Mærsk allerede i 2016


Mærsk fastholder dog i regnskabet, at man ikke kunne have været bedre forberedt på Petya-angrebet.

"Cyberangrebet var en hidtil uset type malware, og opdateringer og patches til Windows-systemer og antivirus var ikke et effektivt forsvar," skriver Mærsk og tilføjer, at man siden har højnet it-sikkerheden.

Dog uden at præcisere, hvordan man har gjort det.

Petya blev spredt via en kompromitteret opdatering til regnskabssoftwaren MeDoc, der bliver brugt til at betale skat i Ukraine.

Kæmpe-virksomheder hårdt ramt
Med det store tab melder Mærsk sig ind i klubben af store, globale virksomheder, der har mistet enorme beløb på Petya-angrebet.

Blandt andet har bygge-giganten Saint Groban mistet 1,9 milliarder kroner, og det internationale kosmetikfirma Beiersdorf har tabt 260 millioner kroner på cyberangrebet.

Læs også: Virksomheder mister milliarder: Så meget har Petya og WannaCry kostet

Efter hård kritik af dårlig cybersikkerhed: Her er svaret fra Mærsk

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Premium
CIO Peter Cabello Holmberg stopper hos Pandora efter fem år: ”Jeg trives med transformationer, hvor det ikke bare handler om at ændre retningen fem grader"
Efter fem år i spidsen for it hos en af Danmarks største virksomheder stopper Peter Cabello Holmberg som CIO hos Pandora efter hans stilling er blevet sammenlagt med e-handelschefen. "Det er det rigtige at gøre."
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.