Artikel top billede

Milliardregning til Mærsk: Cyberangreb koster Mærsk op mod to milliarder kroner

Det store cyberangreb Petya låste Mærsks systemer og tvang rederi-giganten til at lukke 76 havneterminaler. Det har kostet mellem en og to milliarder kroner.

Mærsk blev som så mange andre virksomheder ramt af cyberangrebet Petya denne sommer, og shipping-konglomeratet blev tvunget til at lukke 76 havneterminaler og havde store problemer med at modtage ordrer.

Konsulenthuse og analytikere har spekuleret flittigt i, hvad det kommer til at koste, men nu óplyser mærsk selv, at virksomheden har tabt mellem 200 og 300 millioner amerikanske dollars. Det svarer til mellem 1,3 og 1,9 milliarder danske kroner, der primært stammer fra mistet indtjening i juli.

Det fremgår at af Mærsks seneste regnskab for årets andet kvartal, der netop er offentliggjort.

Tallet er et estimat fra Mærsk, der endnu ikke har gjort regnskabet op, virksomheden forventer, at regningen for cyberangrebet bliver endnu større i næste regnskab.

“Systemafbrydelserne betød alvorlige forstyrrelser i forretningen med begrænsede økonomiske konsekvenser i andet kvartal, mens tabene i tredje kvartal forventes at blive større på grund af midlertidig tabt indtjening i juli 2017,” skriver Mærsk i regnskabet.

Kunne ikke beskytte sig

It-sikkerheden hos Mærsk er siden angrebet blevet kritiseret fra flere kanter.

Blandt andet har virksomheden Cyberkeel, der beskæftiger sig med cybersikkerhed i shipping-industrien, påpeget, at Mærsk har været for dårlige til at isolere angrebet, der spredte sig til virksomhedens afdelinger i hele verden.

Det er desuden kommet frem, at havneledelsen i Rotterdam kritiserede cybersikkeden allerede i 2016 - tilsyneladende uden effekt.

Det kan du læse mere om her: 
Havneledelse kritiserede it-sikkerheden hos Mærsk allerede i 2016

Mærsk fastholder dog i regnskabet, at man ikke kunne have været bedre forberedt på Petya-angrebet.

"Cyberangrebet var en hidtil uset type malware, og opdateringer og patches til Windows-systemer og antivirus var ikke et effektivt forsvar," skriver Mærsk og tilføjer, at man siden har højnet it-sikkerheden.

Dog uden at præcisere, hvordan man har gjort det.

Petya blev spredt via en kompromitteret opdatering til regnskabssoftwaren MeDoc, der bliver brugt til at betale skat i Ukraine.

Kæmpe-virksomheder hårdt ramt

Med det store tab melder Mærsk sig ind i klubben af store, globale virksomheder, der har mistet enorme beløb på Petya-angrebet.

Blandt andet har bygge-giganten Saint Groban mistet 1,9 milliarder kroner, og det internationale kosmetikfirma Beiersdorf har tabt 260 millioner kroner på cyberangrebet.

Læs også: Virksomheder mister milliarder: Så meget har Petya og WannaCry kostet

Efter hård kritik af dårlig cybersikkerhed: Her er svaret fra Mærsk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere