Artikel top billede

Politiet: Sådan bliver bitcoins brugt af de kriminelle i Danmark

Bitcoins er ikke et særsyn i narkosager, lyder det fra Rigspolitiet.

Hos Rigspolitiets enhed for it-kriminalitet, NC3, kommer det ikke som en overraskelse, at en københavnsk bandeleder hævder, at han sætter sine penge i den digitale krypto-valuta bitcoin.

I et interview med Berlingske har lederen af den berygtede bande Brothas, der er part i den bandekrig, som hærger København, erkendt, at banden er involveret i hashhandel samt, at bandelederen selv sætter sine penge i bitcoin.

“Det overrasker os på ingen måde, at folk placerer ulovligt erhvervede penge i bitcoins,” siger Sonny Olesen, der er politikommisær hos NC3, til Computerworld.

Læs også: Dansk bandeleder i interview: Jeg sætter mine penge i bitcoin

Ikke et særsyn

Sonny Olesen oplyser, at det ikke er noget særsyn, at bitcoin dukker op i sager, der handler om blandt andet narko-kriminalitet.

“Vi oplever absolut, at bitcoins er et remedie, der anvendes af kriminelle. I ransomware-sager er det helt normalt, at afregningen sker i bitocoin, men vi ser det også i narko-sager. Især i de sager, der handler om narkotika på “det mørke net”. Her foregår afregningen også typisk i bitcoin og andre krypto-valutaer,” siger han.

Hos NC3 kan de ikke sige, hvor udbredt brugen af bitcoins er i de kriminelle miljøer, eller om brugen er stigende.

Men Sonny Olesen kan konstatere, at den digitale valuta med jævne mellemrum dukker op i de sager, der ender på hans bord hos NC3.

“Bitcoin er en fordel for de kriminelle, fordi det giver dem mulighed for at være anonyme. Det skyldes, at der ikke er banker eller myndigheder involveret i transaktionen. Samtidig er det lettere for dem end at skulle gå og slæbe rundt på en frygtelig masse penge i kontanter,” forklarer han.

Kan beslaglægge bitcoin

Når politiet støder på en større beholdning af kontanter, er det ganske let for dem at konfiskere beløbet.

Men spørgsmålet er, hvilke muligheder politiet har, når de i efterforskningen støder på bitcoin?

“Hvis vi har adgang til dem, kan vi få bitcoins beslaglagt i retten, og derefter få dem flyttet over til en konto, som vi kan kontrollere. Den eneste udfordring er, at det er en meget volatil valuta, og det betyder, at det kan væres svært at værdifastsætte dem,” siger han.

Det er ikke blot i Danmark, at myndighederne har fokus på brug af bitcoin i kriminelle miljøer.

Tidligere på året lancerede FN’s kontor for narko og kriminalitet, UNODC, et program, der skal træne politi-enheder over hele verden i at efterforske kriminelles brug af kryptovalutaer som eksempelvis bitcoin.

I kølvandet på terrorangrebet i Paris i 2015 lancerede EU ligeledes et tiltag, der har til formål at granske brugen af bitcoin i finansering af terror.

Læs også:

EU gransker bitcoin-overførsler for at stoppe penge-støtte til terrorister

Mit eventyr med bitcoins: Sådan endte jeg med at betale 2.300 kroner for en pizza




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere