Tusindvis af danskere fik trusselsbreve med pirat-anklager: Nu skal domstol afgøre, om teleselskaber skal tvinges til at udlevere oplysningerne

Dansk domstol skal tage stilling til, om retsgrundlaget er i orden, når danske teleselskaber tvinges til at udlevere persondata bag IP-adresser på kunder, der efterfølgende modtager trusselsbreve med pirat-anklager og store regninger.

“Jeg har et håb om, at retten vil lytte til vores argumenter og vægte hensynet til kundernes privatliv højere end advokaters mulighed for at udlevere trusselsbreve.”

Sådan siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, der repræsenterer de danske teleselskaber, om den vigtige sag, der i dag, tirsdag, påbegyndes ved retten på Frederiksberg.

Indsigt: Danske trusselsbreve med anklager om pirateri: Tre centrale pointer om retssagen

Det er Telia og Telenor, der har indbragt sagen, fordi selskaberne ikke mener, at retsgrundlaget har været i orden, når de er blevet tvunget til at udlevere kunders persondata med udgangspunkt i IP-adresserne.

Kunderne har været under mistanke for at have anvendt forskellige ulovlige filmtjenester, eksempelvis Popcorn Time, hvorefter antipirat-advokater har udnyttet oplysningerne til at sende de såkaldte trusselsbreve til kunderne.

"Det her holder altså ikke"
I disse breve beskyldes modtageren for, at hans eller hendes IP-adresse er blevet brugt til hente eksempelvis film ulovligt på internettet. Ofte indeholder disse breve også et krav om kontant betaling for piratkopiering.

Læs mere her: Masser af danskere fanget i Popcorn Time-fælde: Nu falder der krav om erstatning

Teleselskaberne mener imidlertid slet ikke, at de regler, der omhandler brugen af personoplysninger, blev udarbejdet med henblik på, at advokaterne skulle have denne 'forretningsmulighed.'

“Det handler om kundernes oplysninger, som vi mener bliver udleveret på et for løst grundlag. Der er simpelthen ikke hjemmel til det. Det er det, teleselskaberne vil have domstolen til at tage stilling til,” lyder det fra Jakob Willer, der også selv skal vidne i forbindelse med retssagen.

“Hensigten med de her kendelser har aldrig været, at der skulle sendes nogen trusselsbreve ud til kunderne. Det er lavet for, at man kan bruge oplysninger ved retssager. Man samler ikke de her oplysninger ind for at for at bruge dem ved retssager for advokaternes side. Trusselsbrevene er blevet forretningsmodellen i sig selv.”

Jakob Willer tør ikke spå om sagens udfald, men siger, at sagen uanset hvad er vigtig:

“Det vigtige er at få det udfordret, så vi kan få et klart grundlag. Vores klare opfattelse er, at det her altså ikke holder.”

Første retsdag er tirsdag, men der kan gå adskillige uger, før retten på Frederiksberg når frem til en afgørelse.   

Læs også:

Indsigt: Danske trusselsbreve med anklager om pirateri: Tre centrale pointer om retssagen

Flere pirat-stævninger på vej i 2017: Sådan arbejder advokaterne bag tusindvis af pirat-trusselsbreve

Har du som uskyldig modtaget brev-anklager om film-pirateri? Sådan her skal du gøre

Masser af danskere fanget i Popcorn Time-fælde:
Nu falder der krav om erstatning


Danskerne er blevet de rene dydsmønstre: Så få henter i dag musik og film ulovligt

Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.