Artikel top billede

"Det her er jo helt grotesk," mener Hanne Lykke Jespersen, næstformand i Prosa.

Regeringen vil give it-virksomheder mulighed for kun at aflønne med aktier, men forslaget møder hård kritik fra Prosa

I fremtiden skal it-virksomheder kunne aflønne de ansatte udelukkende med aktier. Men forslaget møder modstand fra it-fagforeningen Prosa. "Det er jo ikke medarbejderen, der har styr på, hvordan det går virksomheden," mener fagforbundet.

Et nyt vækstudspil fra regeringen giver mulighed for at virksomheder kan aflønne deres medarbejdere 100 procent via aktier under favorable skattevilkår, skriver DR.dk 

Det er en model, som især det danske it-iværksætter-miljø længe har efterspurgt.

Men udspillet vækker langt fra begejstring i den danske it-fagforening Prosa.

“Det her er jo helt grotesk, for det betyder, at man slet ikke er sikker på at få noget som helst for sit arbejde. Når vi rådgiver folk, siger vi, at det er som at tage en lottokupon, og du skal være villig til at spille med det. Men der er altså ikke mange mennesker i befolkningen, der kan lade være med at få løn og så spille med det,” siger Hanne Lykke Jespersen, næstformand i Prosa, til DR.

Hun frygter især, at Prosa-medlemmerne risikerer at investere deres arbejdstid i virksomheder med ringe fremtidsudsigter og efterfølgende stå med håret postkassen, når virksomhederne må kaste håndklædet i ringen

“Det er jo ikke medarbejderen, der har styr på, hvordan det går virksomheden, om man trækker penge ud andre steder og så videre. Så man kan sagtens miste pengene og så ikke engang få noget fra Lønmodtagernes Garantifond, og man kan blive ramt på dagpengene i tilfælde af en konkurs, så det fraråder vi på det kraftigste vores medlemmer," siger Hanne Lykke Jespersen til DR.

Det er regereringens forhåbning, at aktieudspillet vil gøre det lettere for vækst-viirksomheder at kunne tiltrække højtkvalificeret udenlandske arbejdskraft. 

Udspillet indebærer blandt andet, at den marginale aktieindkomstskat bliver reduceret med 15 procentpoint fra 42 procent til 27 procent.

Læs også:
Dansk Erhverv klar med 130 nye it-forslag: Lavere aktieskat skal give kapital-boom til danske it-iværksættere

Danmark har alle muligheder for at blive en rede for store internationale it-virksomheder - men vi bliver nødt til at fjerne nogle barrierer først
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere