Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Skat undersøger moms-fidus i teleselskaberne / Uber fjerner overvågnings-funktion i sin app / Foreninger: Giv flere penge til Datatilsynet

Skat undersøger moms-fidus i teleselskaberne. Uber fjerner overvågnings-funktion i sin app. Foreninger: Giv flere penge til Datatilsynet. ATP øger ejerandel i TDC. Ny Uber-chef vil børsnotere selskabet. Advarsel: Phishing-forsøg i vente i kølvandet på orkan.

Godmorgen fra Computerworld. Her kommer overblikket over it-nyhederne torsdag morgen.

Skat undersøger moms-fidus i teleselskaberne

Skat er i gang med at kigge en række danske teleselskaber efter i sømmene for en moms-fidus, hvor teleselskaberne angiveligt beholder den moms, som de opkræver fra kunderne, og altså ikke sender den videre til staten, skriver Finans.

Ifølge avisen betaler teleselskaberne kun moms til staten for forbrugt data og taletid, selv om de har solgt en pakke til en kunde med et større tilladt forbrug - og altså opkrævet moms for denne.

TDC, Telenor og Telia oplyser til Finans, at de betaler al opkrævet moms videre til Skat, mens 3 svarer, selskabet er i sin gode ret til at ‘udfordre Skats praksis.’

Uber fjerner overvågnings-funktion i sin app

Uber har efter massiv kritik besluttet at fjerne en særlig tracking-funktion i selskabets meget udbredte app, som har tracket alle passagerers bevægelser i fem minutter efter, at deres Uber-tur er afsluttet.

Funktionen, som Uber kalder for ‘post-trip collection,’ har dermed indsamlet masser af data på passagerne uden deres vidende.

Uber-appen tracker passagernes tur med henblik på - ifølge Uber - at indsamle data, som kan anvendes til forbedre tjenesten.

Det er dog muligt at fjerne den automatiske tracking i appen. Det betyder samtidig, at brugeren manuelt skal indtaste position og ønsket adresse for hver tur.

Foreninger: Giv flere penge til Datatilsynet

I et åbent brev til justitsminister Søren Pape kræver en række it-organisationer flere penge og ressourcer til Datatilsynet.

Her peger de på, at Datatilsynet får en række nye opgaver, når EU's nye persondataforordning træder i kraft 25. maj.

Organisationerne mener, at Datatilsynets medarbejderstab mindst bør fordobles.

"Tilsynet skal have ressourcer til at udføre sine opgaver efter databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven på en måde, som er tilpasset det moderne samfunds forventninger," lyder det fra organisationerne.

De tæller IT-Branchen, Danske Revisorer, Dansk IT, Prosa, Råder for Digital Sikkerhed og en række andre.

Du kan læse hele brevet her.

Datatilsynets direktør, Cristina Gulisano, fortalte fornylig til Computerworld, at tilsynet ikke er stand til at løfte sine opgaver med de nuværende ressourcer.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet]https://www.computerworld.dk/art/240265/datatilsynet-11-maaneder-foer-persondataforordningen-vi-kan-ikke-haandhaeve-loven-med-de-nuvaerende-ressourcer]Datatilsynet 11 måneder før persondataforordningen: Vi kan ikke håndhæve loven med de nuværende ressourcer.[/url]

ATP øger ejerandel i TDC

Pensionskassen ATP har i det seneste halve år købt massivt op af TDC-aktier. 

Faktisk har ATP øget sin ejerandel af teleselskabet med hele 32 procent, hvilket betyder, at pensionskassen nu ejer 0,74 procent af TDC - svarende til 5,9 millioner aktier med en samlet værdi på 163 millioner kroner, fremgår det af ATP’s halvårsregnskab, som du kan finde her.

ATP har samtidig solgt ud af sine aktier i Nets og Simcorp, som ATP nu ejer aktier i for henholdsvis 381 millioner kroner og 818 millioner kroner.

I alt ejer ATP dermed 5,12 procent af Simcorp.

Ny Uber-chef vil børsnotere selskab

Mere om Uber: Allerede på sin allerførste arbejdsdag meddeler selskabets nye topchef , Dara Khosrowshahi, at han vil forsøge at børsnotere Uber inden for de næste 18 til 36 måneder, skriver Wall Street Journal.

Han blev overraskende - og pludseligt - udnævnt som ny topchef for det kontroversielle selskab for et par dage siden.

Uber giver underskud, men er meget velhavende i kraft af massive kapitaltilførsler fra mange håbefulde investorer, som tror på, at Uber er fremtidens firma.

Advarsel: Phishing-forsøg i vente i kølvandet på orkan

Den amerikanske sikkerheds-organisation US-Cert advarer om en opblussen af phishing-forsøg i kølvandet på den amerikanske orkan-katastrofe, Harvey, der har lagt store områder øde.

Ifølge US-Cert vil de pågældende phishing-forsøg på mail og sociale medier anmode om donationer og anden hjælp. Men i mange tilfælde vil der altså være tale om fupnumre.

Du kan læse hele advarsel fra US-Cert her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere