Artikel top billede

Morgen-briefing: Skat undersøger moms-fidus i teleselskaberne / Uber fjerner overvågnings-funktion i sin app / Foreninger: Giv flere penge til Datatilsynet

Skat undersøger moms-fidus i teleselskaberne. Uber fjerner overvågnings-funktion i sin app. Foreninger: Giv flere penge til Datatilsynet. ATP øger ejerandel i TDC. Ny Uber-chef vil børsnotere selskabet. Advarsel: Phishing-forsøg i vente i kølvandet på orkan.

Godmorgen fra Computerworld. Her kommer overblikket over it-nyhederne torsdag morgen.

Skat undersøger moms-fidus i teleselskaberne

Skat er i gang med at kigge en række danske teleselskaber efter i sømmene for en moms-fidus, hvor teleselskaberne angiveligt beholder den moms, som de opkræver fra kunderne, og altså ikke sender den videre til staten, skriver Finans.

Ifølge avisen betaler teleselskaberne kun moms til staten for forbrugt data og taletid, selv om de har solgt en pakke til en kunde med et større tilladt forbrug - og altså opkrævet moms for denne.

TDC, Telenor og Telia oplyser til Finans, at de betaler al opkrævet moms videre til Skat, mens 3 svarer, selskabet er i sin gode ret til at ‘udfordre Skats praksis.’

Uber fjerner overvågnings-funktion i sin app

Uber har efter massiv kritik besluttet at fjerne en særlig tracking-funktion i selskabets meget udbredte app, som har tracket alle passagerers bevægelser i fem minutter efter, at deres Uber-tur er afsluttet.

Funktionen, som Uber kalder for ‘post-trip collection,’ har dermed indsamlet masser af data på passagerne uden deres vidende.

Uber-appen tracker passagernes tur med henblik på - ifølge Uber - at indsamle data, som kan anvendes til forbedre tjenesten.

Det er dog muligt at fjerne den automatiske tracking i appen. Det betyder samtidig, at brugeren manuelt skal indtaste position og ønsket adresse for hver tur.

Foreninger: Giv flere penge til Datatilsynet

I et åbent brev til justitsminister Søren Pape kræver en række it-organisationer flere penge og ressourcer til Datatilsynet.

Her peger de på, at Datatilsynet får en række nye opgaver, når EU's nye persondataforordning træder i kraft 25. maj.

Organisationerne mener, at Datatilsynets medarbejderstab mindst bør fordobles.

"Tilsynet skal have ressourcer til at udføre sine opgaver efter databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven på en måde, som er tilpasset det moderne samfunds forventninger," lyder det fra organisationerne.

De tæller IT-Branchen, Danske Revisorer, Dansk IT, Prosa, Råder for Digital Sikkerhed og en række andre.

Du kan læse hele brevet her.

Datatilsynets direktør, Cristina Gulisano, fortalte fornylig til Computerworld, at tilsynet ikke er stand til at løfte sine opgaver med de nuværende ressourcer.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet]https://www.computerworld.dk/art/240265/datatilsynet-11-maaneder-foer-persondataforordningen-vi-kan-ikke-haandhaeve-loven-med-de-nuvaerende-ressourcer]Datatilsynet 11 måneder før persondataforordningen: Vi kan ikke håndhæve loven med de nuværende ressourcer.[/url]

ATP øger ejerandel i TDC

Pensionskassen ATP har i det seneste halve år købt massivt op af TDC-aktier. 

Faktisk har ATP øget sin ejerandel af teleselskabet med hele 32 procent, hvilket betyder, at pensionskassen nu ejer 0,74 procent af TDC - svarende til 5,9 millioner aktier med en samlet værdi på 163 millioner kroner, fremgår det af ATP’s halvårsregnskab, som du kan finde her.

ATP har samtidig solgt ud af sine aktier i Nets og Simcorp, som ATP nu ejer aktier i for henholdsvis 381 millioner kroner og 818 millioner kroner.

I alt ejer ATP dermed 5,12 procent af Simcorp.

Ny Uber-chef vil børsnotere selskab

Mere om Uber: Allerede på sin allerførste arbejdsdag meddeler selskabets nye topchef , Dara Khosrowshahi, at han vil forsøge at børsnotere Uber inden for de næste 18 til 36 måneder, skriver Wall Street Journal.

Han blev overraskende - og pludseligt - udnævnt som ny topchef for det kontroversielle selskab for et par dage siden.

Uber giver underskud, men er meget velhavende i kraft af massive kapitaltilførsler fra mange håbefulde investorer, som tror på, at Uber er fremtidens firma.

Advarsel: Phishing-forsøg i vente i kølvandet på orkan

Den amerikanske sikkerheds-organisation US-Cert advarer om en opblussen af phishing-forsøg i kølvandet på den amerikanske orkan-katastrofe, Harvey, der har lagt store områder øde.

Ifølge US-Cert vil de pågældende phishing-forsøg på mail og sociale medier anmode om donationer og anden hjælp. Men i mange tilfælde vil der altså være tale om fupnumre.

Du kan læse hele advarsel fra US-Cert her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere