Artikel top billede

(Foto: Google)

Gennembrud: Overskudsvarme hos datacentre kan sendes ud til tusinder af boliger

En ny afgørelse vedrørende Facebooks datacenter betyder, at varmen kan genbruges og give beboer i nærområdet lavere varmeregninger

Overskudsvarmen fra datacentre skal ikke længere bare sendes ud til fuglene, men kan genbruges og gøre Danmark grønnere.

Det er resultatet af en klagesag hos Skatteankenævnet, som Facebook har indsendt, skriver Business.dk.

En afgørelse som kaldet et gennembrud af direktøren for brancheforeningen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

»I dag køler man overskudsvarmen ned, og smider det enten i Vadehavet eller til gavn for gråspurvene i luften. Med den her afgørelse kan vi bruge overskudsvarmen til at smide det ind i fjernvarmesystemet til opvarmning i huse«, siger han til Business.dk.

Læs også: Læs også: Facebook bygger kæmpe-datacenter i Odense

Tidligere har varmen fra produktion - og altså også fra datacentre - ikke måtte benyttes, men den må heller ikke blot sendes ud i naturen. Derfor har virksomheder som Facebook skulle betale for at få kølet eksempelvis vand ned, før det må slippes ud i naturen.

Den afgift slipper Facebook for, så der kun skal betales elafgift. Dermed giver det god mening og incitament til at give overskudsvarmen væk, så fjernvarmeselskaberne behøver mindre fossile brændstoffer og med chancen for lavere varmeregninger.

Kim Mortensen vurderer også, at der allerede nu spildes overskudsvarme i Danmark nok til at opvarme en by på størrelse med Aarhus. 

Facebook forventer, at et nye datacenter i Odense fra 2020 vil kunne opvarme 6.900 huse.

Facebook-anlægget komme til at bestå af to serverhaller på 26.500 kvadratmeter samt en hal på 39.000 kvadratmeter.

Læs også: Sådan kommer Facebooks datacenter i Odense til at se ud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere