Artikel top billede

Gennembrud: Overskudsvarme hos datacentre kan sendes ud til tusinder af boliger

En ny afgørelse vedrørende Facebooks datacenter betyder, at varmen kan genbruges og give beboer i nærområdet lavere varmeregninger

Overskudsvarmen fra datacentre skal ikke længere bare sendes ud til fuglene, men kan genbruges og gøre Danmark grønnere.

Det er resultatet af en klagesag hos Skatteankenævnet, som Facebook har indsendt, skriver Business.dk.

En afgørelse som kaldet et gennembrud af direktøren for brancheforeningen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

»I dag køler man overskudsvarmen ned, og smider det enten i Vadehavet eller til gavn for gråspurvene i luften. Med den her afgørelse kan vi bruge overskudsvarmen til at smide det ind i fjernvarmesystemet til opvarmning i huse«, siger han til Business.dk.

Læs også: Læs også: Facebook bygger kæmpe-datacenter i Odense

Tidligere har varmen fra produktion - og altså også fra datacentre - ikke måtte benyttes, men den må heller ikke blot sendes ud i naturen. Derfor har virksomheder som Facebook skulle betale for at få kølet eksempelvis vand ned, før det må slippes ud i naturen.

Den afgift slipper Facebook for, så der kun skal betales elafgift. Dermed giver det god mening og incitament til at give overskudsvarmen væk, så fjernvarmeselskaberne behøver mindre fossile brændstoffer og med chancen for lavere varmeregninger.

Kim Mortensen vurderer også, at der allerede nu spildes overskudsvarme i Danmark nok til at opvarme en by på størrelse med Aarhus. 

Facebook forventer, at et nye datacenter i Odense fra 2020 vil kunne opvarme 6.900 huse.

Facebook-anlægget komme til at bestå af to serverhaller på 26.500 kvadratmeter samt en hal på 39.000 kvadratmeter.

Læs også: Sådan kommer Facebooks datacenter i Odense til at se ud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere