Artikel top billede

(Foto: Google)

Gennembrud: Overskudsvarme hos datacentre kan sendes ud til tusinder af boliger

En ny afgørelse vedrørende Facebooks datacenter betyder, at varmen kan genbruges og give beboer i nærområdet lavere varmeregninger

Overskudsvarmen fra datacentre skal ikke længere bare sendes ud til fuglene, men kan genbruges og gøre Danmark grønnere.

Det er resultatet af en klagesag hos Skatteankenævnet, som Facebook har indsendt, skriver Business.dk.

En afgørelse som kaldet et gennembrud af direktøren for brancheforeningen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

»I dag køler man overskudsvarmen ned, og smider det enten i Vadehavet eller til gavn for gråspurvene i luften. Med den her afgørelse kan vi bruge overskudsvarmen til at smide det ind i fjernvarmesystemet til opvarmning i huse«, siger han til Business.dk.

Læs også: Læs også: Facebook bygger kæmpe-datacenter i Odense

Tidligere har varmen fra produktion - og altså også fra datacentre - ikke måtte benyttes, men den må heller ikke blot sendes ud i naturen. Derfor har virksomheder som Facebook skulle betale for at få kølet eksempelvis vand ned, før det må slippes ud i naturen.

Den afgift slipper Facebook for, så der kun skal betales elafgift. Dermed giver det god mening og incitament til at give overskudsvarmen væk, så fjernvarmeselskaberne behøver mindre fossile brændstoffer og med chancen for lavere varmeregninger.

Kim Mortensen vurderer også, at der allerede nu spildes overskudsvarme i Danmark nok til at opvarme en by på størrelse med Aarhus. 

Facebook forventer, at et nye datacenter i Odense fra 2020 vil kunne opvarme 6.900 huse.

Facebook-anlægget komme til at bestå af to serverhaller på 26.500 kvadratmeter samt en hal på 39.000 kvadratmeter.

Læs også: Sådan kommer Facebooks datacenter i Odense til at se ud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere