Artikel top billede

Tusindvis af danske hjertepatienter kan blive ramt: Pacemakere er sårbare overfor hackerangreb

Amerikanske myndigheder har tilbagekaldt næsten en halv million pacemakere, fordi de er sårbare for hackerangreb. Flere tusinde danskere har den sårbare hardware i hjerterne, vurderer overlæge.

Flere tusinde danske hjertepatienter går rundt med pacemakere, der er sårbare overfor hackerangreb.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har tilbagekaldt 465.000 pacemakere fra den amerikanske medicinalgigant Abbott, fordi det vurderes, at hackere med det rette udstyr potentielt kan manipulere dem.

En tilbagekaldelse betyder i denne sammenhæng ikke, at patienter skal aflevere indopererede pacemakere. Men firmwaren i de livsvigtige apparater skal opdateres.

"Jeg vurderer, at et antal tusinde patienter i Danmark har en af disse pacemakere. Patienterne kommer ind til fast kontrol en gang årligt. Næste gang de kommer, vil vi tilbyde dem den opdatering af firmware, der er tale om," siger overlæge, professor og dr.med. Jens Cosedis Nielsen fra pacemakerklinikken på Aarhus Universitetshospital i Skejby til Politiken og tilføjer, at man ikke skal være bange for, at en hacker kan sidde hjemme ved sin bærbare computer og slukke folks pacemakere.

"Det er ikke sådan, at du kan sidde et sted i Danmark eller udlandet og ændre alle pacemakere. Det kræver, at du får fat i en særlig computer, som bruges til at indstille pacemakere. Hvis du kan komme i nærheden af patienten, vil du potentielt kunne gøre det. FDA gør opmærksom på det teoretiske problem, og vi er blevet tilbudt en opdatering af firmware, så problemet kan blive fjernet".

Lægemiddelstyrelsen: Det er producentens ansvar

Hos den danske lægemiddelstyrelse har man ikke nogen faste procedurer for, hvordan man håndterer sager om it-trusler mod medicinsk udstyr.

Det er op til producenten at holde øje med og informere om eventuelle sårbarheder, som hackere potentielt kan udnytte.

”Hacking af medicinsk udstyr er en relativ ny problemstilling og Lægemiddelstyrelsen har en klar formodning om, at fabrikanter af medicinsk udstyr selv har en interesse i at opretholde en høj sikkerhed for deres produkter. Det skal understreges, at risikoen stadig er teoretisk. Der er ikke eksempler på, at denne type hacking har fundet sted i Danmark eller EU,” skriver Katrine Hagen Lema, der er akademisk sagsbehandler hos Lægemiddelstyrelsen, til Computerworld.

Læs også: 
465.000 pacemakere skal opdateres: Stod vidt åbne for hackere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere