Artikel top billede

Tusindvis af danske hjertepatienter kan blive ramt: Pacemakere er sårbare overfor hackerangreb

Amerikanske myndigheder har tilbagekaldt næsten en halv million pacemakere, fordi de er sårbare for hackerangreb. Flere tusinde danskere har den sårbare hardware i hjerterne, vurderer overlæge.

Flere tusinde danske hjertepatienter går rundt med pacemakere, der er sårbare overfor hackerangreb.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har tilbagekaldt 465.000 pacemakere fra den amerikanske medicinalgigant Abbott, fordi det vurderes, at hackere med det rette udstyr potentielt kan manipulere dem.

En tilbagekaldelse betyder i denne sammenhæng ikke, at patienter skal aflevere indopererede pacemakere. Men firmwaren i de livsvigtige apparater skal opdateres.

"Jeg vurderer, at et antal tusinde patienter i Danmark har en af disse pacemakere. Patienterne kommer ind til fast kontrol en gang årligt. Næste gang de kommer, vil vi tilbyde dem den opdatering af firmware, der er tale om," siger overlæge, professor og dr.med. Jens Cosedis Nielsen fra pacemakerklinikken på Aarhus Universitetshospital i Skejby til Politiken og tilføjer, at man ikke skal være bange for, at en hacker kan sidde hjemme ved sin bærbare computer og slukke folks pacemakere.

"Det er ikke sådan, at du kan sidde et sted i Danmark eller udlandet og ændre alle pacemakere. Det kræver, at du får fat i en særlig computer, som bruges til at indstille pacemakere. Hvis du kan komme i nærheden af patienten, vil du potentielt kunne gøre det. FDA gør opmærksom på det teoretiske problem, og vi er blevet tilbudt en opdatering af firmware, så problemet kan blive fjernet".

Lægemiddelstyrelsen: Det er producentens ansvar

Hos den danske lægemiddelstyrelse har man ikke nogen faste procedurer for, hvordan man håndterer sager om it-trusler mod medicinsk udstyr.

Det er op til producenten at holde øje med og informere om eventuelle sårbarheder, som hackere potentielt kan udnytte.

”Hacking af medicinsk udstyr er en relativ ny problemstilling og Lægemiddelstyrelsen har en klar formodning om, at fabrikanter af medicinsk udstyr selv har en interesse i at opretholde en høj sikkerhed for deres produkter. Det skal understreges, at risikoen stadig er teoretisk. Der er ikke eksempler på, at denne type hacking har fundet sted i Danmark eller EU,” skriver Katrine Hagen Lema, der er akademisk sagsbehandler hos Lægemiddelstyrelsen, til Computerworld.

Læs også: 
465.000 pacemakere skal opdateres: Stod vidt åbne for hackere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere


Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere