Artikel top billede

Tusindvis af danske hjertepatienter kan blive ramt: Pacemakere er sårbare overfor hackerangreb

Amerikanske myndigheder har tilbagekaldt næsten en halv million pacemakere, fordi de er sårbare for hackerangreb. Flere tusinde danskere har den sårbare hardware i hjerterne, vurderer overlæge.

Flere tusinde danske hjertepatienter går rundt med pacemakere, der er sårbare overfor hackerangreb.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har tilbagekaldt 465.000 pacemakere fra den amerikanske medicinalgigant Abbott, fordi det vurderes, at hackere med det rette udstyr potentielt kan manipulere dem.

En tilbagekaldelse betyder i denne sammenhæng ikke, at patienter skal aflevere indopererede pacemakere. Men firmwaren i de livsvigtige apparater skal opdateres.

"Jeg vurderer, at et antal tusinde patienter i Danmark har en af disse pacemakere. Patienterne kommer ind til fast kontrol en gang årligt. Næste gang de kommer, vil vi tilbyde dem den opdatering af firmware, der er tale om," siger overlæge, professor og dr.med. Jens Cosedis Nielsen fra pacemakerklinikken på Aarhus Universitetshospital i Skejby til Politiken og tilføjer, at man ikke skal være bange for, at en hacker kan sidde hjemme ved sin bærbare computer og slukke folks pacemakere.

"Det er ikke sådan, at du kan sidde et sted i Danmark eller udlandet og ændre alle pacemakere. Det kræver, at du får fat i en særlig computer, som bruges til at indstille pacemakere. Hvis du kan komme i nærheden af patienten, vil du potentielt kunne gøre det. FDA gør opmærksom på det teoretiske problem, og vi er blevet tilbudt en opdatering af firmware, så problemet kan blive fjernet".

Lægemiddelstyrelsen: Det er producentens ansvar

Hos den danske lægemiddelstyrelse har man ikke nogen faste procedurer for, hvordan man håndterer sager om it-trusler mod medicinsk udstyr.

Det er op til producenten at holde øje med og informere om eventuelle sårbarheder, som hackere potentielt kan udnytte.

”Hacking af medicinsk udstyr er en relativ ny problemstilling og Lægemiddelstyrelsen har en klar formodning om, at fabrikanter af medicinsk udstyr selv har en interesse i at opretholde en høj sikkerhed for deres produkter. Det skal understreges, at risikoen stadig er teoretisk. Der er ikke eksempler på, at denne type hacking har fundet sted i Danmark eller EU,” skriver Katrine Hagen Lema, der er akademisk sagsbehandler hos Lægemiddelstyrelsen, til Computerworld.

Læs også: 
465.000 pacemakere skal opdateres: Stod vidt åbne for hackere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere