Artikel top billede

(Foto: Foto: StoreDot)

Trådløs opladning: Derfor må du ikke lade din telefon ligge på opladnings-pladen

Løsningerne til trådløs opladning er på vej i form af mange smarte plader. Men det er en meget dårlig ide at lade din telefon få sin faste plads på en opladningsplade. Det dør den af.

I de senere år er der løbende blevet lanceret forskellige løsninger til trådløs opladning af ikke mindst smartphones.

Selv Ikea har lanceret opladningsplader til en billig penge, som kan anvendes til opladning af en smartphone eller et andet produkt.

Det samme gælder lufthavne, hotelkæder, restaurantkæder og andre, som gør klar til det store boom, som forventes at komme med Apples beslutning om at indbygge mulighed for trådløs opladning i de nye iPhones.

Det kan du læse mere om her: Apples valg af teknologi-standard i ny iPhone får står betydning for trådløs opladning: Denne standard kan komme til at dominere

Med de trådløse opladningsmuligheder bliver det altså muligt blot at lægge sin smartphone på et bord eller plade, hvorefter den begynder at lade op.

Det åbne spørgsmål er jo, om det så er det, man skal gøre hver gang, man kommer forbi en plade. Må telefonen ‘bo’ og have sin faste plads på sådan en plade?

Eller om man skal være mere varsom med opladningerne med henblik på at skåne batteriet.

For Venkat Srinivasan, der er direktør i Argonne Collaborative Center for Energy Storage Science, er svaret klart:

“Jo mere dit batteri er opladet, jo større er nedbrydningen i batteriet,” siger han til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Ifølge ham kan man i dag ikke oplade et smartphone.- eller tabletbatteri for meget. Men det er altså usundt at holde et batteri på et opladningsniveau på mere end 90 procent.

I takt med at et lithium-ion batteri oplades og aflades flytter ionerne frem og tilbage mellem de positive og negative elektroder.

Hver ‘flytning’ af ionerne slider imidlertid på elektrolytten, der er det materiale, som ionerne transporteres af.

Ifølge Venkat Srinivasan er det derfor bedst for batteriet, hvis de anvendte niveau-forskelle mellem top og bund begrænses.

“Det værste, som man generelt kan udsætte et batteris levetid for, er at udsætte det for maksimale udslag mellem top og bund. Det bedste er, hvis man kan få batteriet til at pulsere op og ned mellem 45 procent og 55 procent,” siger han.

Det kan ikke desto mindre kun sjældent lade sig gøre.

Derfor er det bedste blot at undgå at holde batteriet i en tilstand, hvor det er fuldt opladet hele tiden, siger Venkat Srinivasan.

Han opfordrer samtidig til, at man ikke går for meget op i at pusle og passe sine batterier.

Ifølge ham er smartphone-batteriet bygget til at kunne holde to-tre år. Så udskifter du - som det er tilfældet for mange forbrugere - din smartphone med nogle års mellemrum, behøver du ikke tænke videre over, hvordan du oplader batteriet, siger han.

Venkat Srinivasan fortæller til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at der ikke er tale om en entydig sandhed.

Faktisk er emnet et ‘hot topic’ og genstand for mange, lange og indædte debatindlæg.

Den ene side mener, at batteri-nedbrydning primært skyldes fastholdelse i høj spænding, mens den anden side mener, at nedbrydningen primæt skyldes det, som kaldes for ‘over-cycling/over-discharge.’

Begge sider er dog enige om, at et smartphone-batteri nedbrydes, hvis det holdes permanent i en tilstand som fuld opladet.

Læs også:

Ny teknologi sikrer opladning af smartphones på blot 20 minutter

94-årig batteri-guru klar med spritny opfindelse: Sådan holder batteriet tre gange så længe

Nyt batteri kan oplades på få sekunder - og holde strøm på din telefon i en uge
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere