Artikel top billede

Stort uforløst potentiale: Otte vigtige konklusioner om digitaliseringen i Danmark lige nu

Langt de fleste danske virksomheder forsømmer at udnytte digitale data til at lære mere om deres kunder. Til gengæld er massevis af job truet af digitaliseringen, viser ny undersøgelse om digitaliseringen i Danmark fra Rambøll og Dansk IT.

De danske virksomheder bevæger sig i fuld fart over mod de digitale platforme og interagerer mere og mere digitalt med kunderne.

Men næsten ingen udnytter de data, som kunderne på denne måde afleverer om sig selv, til at skabe øget værdi for kunderne - og altså dermed sig selv.

Sådan lyder en af konklusionerne i den 22. udgave af den årlige ‘IT i Praksis,’ som Rambøll og Dansk IT står bag som en slags status-oversigt over digitaliseringen i Danmark.

Ifølge undersøgelsen er det kun 14 procent af de danske virksomheder, som udnytter kundernes såkaldte digitale fodaftryk til at få øget indsigt om kunderne.

Ifølge Rambøll er der her et ‘betydeligt uforløst potentiale.’

“Datadreven kundeindsigt er uden tvivl en afgørende konkurrenceparameter for danske virksomheder. Det er her fremtidens muligheder, men også trusler ligger. Verdens hurtigst voksende virksomheder er dem, der formår at udnytte kundernes elektroniske fodaftryk, som for eksempel købsadfærden og brugeradfærden efter produktet er solgt, og indrette deres forretningsudvikling efter dem”, lyder det fra direktør i Rambøll Management Consulting, Steen Christensen, i forbindelse med rapporten.

Servicesektoren står til at blive hårdt ramt

Rambøll peger desuden på, at digitaliseringen af dansk erhvervsliv står til at få store konsekvenser for arbejdsmarkedet.

Ifølge selskabet er 391.000 job i de 1.000 største danske virksomheder truet af digitaliseringen.

Mest i risikozonen finder vi servicesektoren, hvor 183.000 job trues af automatisering, selvbetjening og det, som Rambøll kalder for ‘intellligent procesintegration.’

Ifølge Rambøll kan man ikke undlade at tage robotter i brug i et erhvervsliv med skarpt fokus på effektivisering og øget produktivitet.

Tallene åbenbarer, at der er stort behov for at øge medarbejdernes digitale kompetencer.

“Der er stort behov for at se nærmere på de digitale kompetencer i de danske virksomheder. Virksomhedernes råb om flere dygtige medarbejdere bliver højere i takt med, at vi bliver stadig mere digitale, og arbejdspladserne vil i fremtiden blive skabt der, hvor man er bedst til at udnytte den nyeste teknologi,” lyder det fra Steen Christensen.

Underskud

Undersøgelsen åbenbarer også, at den offentlige sektor i stor stil mangler folk med de rette digitale kompetencer - men mere end halvdelen af de offentlige organisationer har ingen planer på området.

Det finder Rambøll ‘bekymrende’ - ikke mindst når det gælder eksempelvis it-sikkerhed, hvor det er vigtigt, at alle medarbejdere er klædt ordentligt på.

De vigtigste konklusioner i 'IT i Praksis' ifølge Rambøll og Dansk IT:

391.000 danske arbejdspladser og 708 milliarder kroner af omsætningen i danske virksomheder er truet af digitaliseringen

Servicesektoren står til at blive hårdest ramt, hvor digitalisering i form af yderligere automatisering, selvbetjening og intelligent procesintegration truer 183.800 job i branchen.

Danske virksomheder formår ikke at omsætte viden om kundernes digitale fodaftryk til forretning 

92 procent af de danske, private virksomheder rapporterer en stigning i omfanget af digitale interaktioner med kunderne, men kun 14 procent af dem mener, at de har god kundeindsigt fra den digitale interaktion.

Danskerne vender ryggen til fuld digital kommunikation

Selvom mere end hver anden borger mener, at det er i orden, at man som udgangspunkt selv skal betjene sig på nettet, når man skal i kontakt med det offentlige, spiller det menneskelige element stadig en stor rolle for de fleste borgere. Kun hver femte dansker (19 procent) mener, at det er i orden, at al kommunikation med det offentlige bliver 100 procent digitalt, resten vil også have mennesker involveret i sagsbehandlingen. 

Danskerne vil have fleksibel service fra det offentlige

Tre ud af fire danskere vil selv vælge kanal, når de skal i kontakt med det offentlige. Og langt flere danskere vil have fleksibilitet og menneskelige skøn frem for en hurtig sagsbehandling. Mere end fire ud af fem mener, at det er vigtigt, at der er mennesker involveret i sagsbehandlingen i det offentlige.

Digitalisering har ikke gjort det offentlige klogere på borgerne

Det sidste årtis omfattende digitalisering af den offentlige sektor, har ikke gjort det offentlige klogere på borgernes ønsker og behov. Blot ni procent af de offentlige virksomheder, mener at de har fået god borgerindsigt som følge af en stigende digital interaktion med borgerne.

Det offentlige er i underskud af digitale kompetencer men har ikke planer om at gøre noget ved problemet 

Kun hver sjette offentlige virksomhed vurderer, at medarbejdernes digitale kompetencer svarer til, hvad de har behov for. Alligevel har 53 procent ingen strategi for at udvikle medarbejdernes digitale kompetencer.

It-chefer undervurderer behovet for tiltrækning af talent

Kunden skal i centrum, lyder det samstemmende fra landets it-chefer og deres direktører. Men når talen falder på talent, hører enigheden op. Når Rambøll og DANSK IT spørger forretningsdirektørerne, hvad der skal til for at realisere strategien rangerer talentarbejdet på en fjerdeplads – og en tredjeplads hos best practice-direktørerne. It-cheferne derimod melder ind med så mange andre prioriteter, at talentpleje ryger ned på en 14. plads.

Disse teknologier er mest populære i offentlige virksomheder

Klassiske softwarerobotter til eksempelvis workflow har i løbet af de sidste 10-15 år fundet vej til landets offentlige arbejdspladser. 64 procent anvender i dag denne teknologi. Men også droner og en bred vifte af andre teknologier anvendes, eller er der planer om at eksperimentere med inden for det offentlige.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Humac-direktør Michael Bech: "Vi kommer til at se prisstigninger på elektronik i fremtiden"
Interview: Den globale chip-tørke vil få elektronikpriserne til at stige, lyder det fra Michael Bech, CEO i Apple-forhandleren Humac. De hyppige knaldtilbud giver nemlig ikke mening, når der ikke er varer nok på hylderne, og kunderne samtidig er villige til at betale fuld pris.
Computerworld
Hackergruppe bag Colonial Pipeline-nedbrud angriber nu Toshiba: Har stjålet 740 gigabyte data med følsomme oplysninger
Hackergruppen DarkSide har nu angrebet it-giganten Toshiba. Det sker blot en uge efter, at de it-kriminelle tvang USA's største brændstofledning i knæ.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.