Stor test af 4G og WiFi: Så høj hastighed leverer de to trådløse netværks-teknologier

Den gennemsnitlige hastighed på 4G-netværk er langt højere end på WiFi, konkluderer ny undersøgelse. De to typer trådløse netværk har dog hver deres styrker og svagheder.

Der var engang, hvor dataforbindelser på mobilnetværk krævede en god portion tålmodighed, mens der var noget mere power på hjemmenetværket.

I dag er situationen dog en ganske anden, og faktisk er den gennemsnitlig downloadhastighed på 4G-netværk godt på vej imod at være dobbelt så høj som på WiFi-netværk.

Det fremgår af en ny opgørelse fra OpenSignal, der tracker netværks-situationen i en lang række lande via OpenSignal-appen, som flere hundrede tusinde mobilbrugere har installeret.

I den nye globale undersøgelse er der indsamlet over 50 milliarder målinger fra 3,8 millioner enheder i perioden 1. juli til 1. oktober 2017, og 77 lande indgår i undersøgelsen.

Læs også: Kæmpe opgørelse over hastigheder og dækning på 4G-netværk: Her er 4G-situationen i Danmark

OpenSignal kan på baggrund af de mange målinger konkludere, at den gennemsnitlige downloadhastighed på 4G/LTE på tværs af de 77 lande nu er på 16,6 Mbps.

Når OpenSignal-appen måler på brugernes WiFi-forbindelse, lyder den gennemsnitlige downloadhastighed på 9,9 Mbps.

3G-netværk leverer i dag ifølge OpenSignal en gennemsnitlig hastighed på 4,4 Mbps. 4G versus WiFi
To ting er dog vigtige at bemærke i forhold til OpenSignals undersøgelse:

For det første er der tale om et gennemsnit på tværs af 77 lande.

Vi ved, at den gennemsnitlige 4G-hastighed i Danmark ligger markant over det globale gennemsnit. Danmark ligger på en ottendeplads blandt de 77 lande i undersøgelsen med en gennemsnitlig download-hastighed på 33,85 Mbps på 4G.

Det fremgår ikke af OpenSignal-rapporten, hvad den gennemsnitlige WiFi-hastighed er i Danmark, men den vil også være noget over det globale gennemsnit - men formentlig stadig noget lavere end 4G-hastigheden.

Det andet, man skal huske på, er, at der er ikke er tale om, at 4G er WiFi overlegen som trådløs teknologi, men derimod om, at brugerne har bedre 4G-forbindelser end WiFi-forbindelser.

Man kan eksempelvis med den nyeste WiFi-standard, 802.11ax, få en teoretisk tophastighed på 10 gigabit i sekundet, så det er altså ikke teknologien, der sætter begrænsninger, men snarere selve bredbåndsforbindelsen, som brugeren har valgt (eller har mulighed for at vælge).

Læs også: Nye trådløse teknologier på vej frem i Danmark: Derfor er der skyhøje forventninger 5G og næste generations WiFi

Samtidig kender de fleste nok til, at 4G-signalet ikke er lige godt alle steder, hvor man med et personligt WiFi lettere kan opnå en god dækning eksempelvis i kælderen, i tyndt befolkede områder eller i en lejlighed i moderne energieffektivt byggeri.

Ikke desto mindre viser OpenSignal-målingerne altså, at den hastighed, brugerne får leveret med 4G, er markant højere end den hastighed, de får, når de er koblet til WiFi.

4G-hastighederne stiger ikke længere så voldsomt
Selvom den gennemsnitlige 4G-hastighed ifølge OpenSignal er steget fra 16,2 til 16,6 Mbps over de seneste seks måneder, så stiger hastigheden ikke længere så hurtigt som tidligere.

Det skyldes ifølge analysefirmaet, at mange operatører i øjeblikket fopkuserer mere på at øge dækningen end hastigheden.

Derfor er der heller endnu ingen lande, hvor den gennemsnitlige hastighed på 4G er på over 50 Mbps. I Singapore, der ligger på førstepladsen, er hastigheden på 46,6 Mbps.

Har man den rette bredbåndsforbindelse, en moderne WiFi-router og et optimalt trådløst setup, vil man således kunne opnå en noget højere hastighed på et WiFi-netværk end på et 4G-netværk.

Med de nyeste udgaver af 4G og de kommende 5G-netværk, er der dog også udsigt til gigabit-forbindelser over mobilnetværket.

Læs mere om det her:

Kæmpe opgørelse over hastigheder og dækning på 4G-netværk: Her er 4G-situationen i Danmark

Lynhurtige dataforbindelser på mobilen: Derfor retter alle nu øjnene mod teknologien MIMO

Gigabit-hastigheder på vej på LTE-nettet: Nu kommer den første smartphone med mulighed for svimlende 1,2 Gbps

Nye trådløse teknologier på vej frem i Danmark: Derfor er der skyhøje forventninger 5G og næste generations WiFi

LTE-netværket bliver opgraderet til gigabit-hastigheder: Derfor kommer der turbo på mobilnettet

Nye trådløse teknologier på vej frem i Danmark: Derfor er der skyhøje forventninger 5G og næste generations WiFi
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Eksplosiv cloud-udvikling truer hostingbranchen: "Hosting-virksomhederne kan ikke blive ved med at vente"
I fremtiden er det slut med høje vækstrater indenfor hostingbranchens kerneforretning, der lider under et hårdt press fra det blomstrende marked for public cloud. Det viser tal fra IDC.
Computerworld
Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget
Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Millennials – Kommuniker med den nye generation
Mange virksomheder har en stor udfordring når det gælder Millennials. De er online hele tiden, har sociale medier som omdrejningspunktet i deres hverdag, og har meget høje forventninger til god service. De vægter værdier som tilgængelighed, hurtighed og kontinuitet meget højt, og det skal afspejle sig i den service I som virksomhed yder dem. Det er en del virksomheder slet ikke forberedte på. I dette whitepaper gennemgår vi, hvordan du skal gøre for at kommunikere med den nye generation.