Artikel top billede

Mozilla klar med Firefox Quantum: Største release i 14 år - men har Firefox overhovedet en chance mod Chrome?

Mozilla vil med sin største og mest omfattende Firefox-release i 14 år at tage kampen op med ikke mindst Chrome.

Mozilla har i flere år været presset af ikke mindst Googles Chrome-browser, der har nydt stor fremgang blandt verdens internet-brugere, mens Mozillas Firefox-browser langsomt er blevet kørt bag ad dansen.

Nu lancerer Mozilla en splinterny version af Firefox, som selskabet nærmest har genopbygget fra bunden.

Den nye version - Firefox 57 eller ‘Quantum’ - er ifølge Mozilla selv den største og mest omfattende genopbygning af browseren siden Firefox 1.0, der blev lanceret for 14 år siden.

“Det her er uden sammenligning den største opdatering, siden vi lancerede Firefox 1.0 i 2004,” skriver Mozilla-direktør i en blogpost.

Ifølge Mozilla er Firefox Quantum dobbelt så hurtig som de hurtigste af de foregående Firefox-browsere.

Samtidig har Mozilla udviklet et nyt user interface, som sigter efter hurtigere håndtering.

Som led i lanceringen har Mozilla også opsagt sin aftale med Yahoo, der ellers gennem de seneste tre år har leveret default-søgefunktionen til browseren.

Nu vender Firefox tilbage til Googles søgemaskine.

Mozilla har desuden indbygget nyt CSS-layout (cascading style sheets) i renderings enginen, hvilket ifølge selskabet øger hastigheden markant.

“Firefox Quantum er mere end dobbelt så hurtig end Firefox var for seks måneder siden. Den er bygget på en fuldstændigt fornyet kerne med splinterny teknologi, som vi har hugget fra vores udviklings-afdeling,” lyder det fra Mozilla.

På en ny releasenote fra Mozilla gennemgår selskabet alle de nye detaljer i den nye browser.

De tæller blandt andet ny tap-opbygning, nyt brugerinterface (den første nye version siden 2011), samt en række andre ting.

Du finder release-noten her: See what’s new in Firefox

Er det nok?

Det åbne spørgsmål er nu, om fornyelserne er nok til, at Mozilla vitterligt kan komme frem til at decideret at udfordre Chrome.

Firefox havde engang en brugerandel af verdens browser-marked på omkring 25 procent, men ligger i dag på omkring 13 procent.

Også Microsofts Edge/Internet Explorer er alvorligt udfordret på markedet - altsammen til fordel for Chrome, som nyder stor popularitet for tiden.

Det kan du læse mere om her: Windows 10-brugerne vender ryggen til Edge: Aldrig har så få Windows 10-brugere anvendt Edge-browseren.

Analytiker Jack Gold fra J. Gold Associates siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at han ikke tror på, at Firefox har nogen særlig stor chance i markedet.

“Google dominerer på Android, Safari dominerer på iOS og Internet Explorer og Chrome dominerer på pc’erne, og det er svært at se, hvordan der kan være plads til endnu en browser. Den ville skulle være unik. Jeg kan slet ikke se, hvordan Firefox skal kunne få et nyt gennembrud,” siger han.

Firefox har gennem lang tid opdateret Firefox hver sjette uge og hver gang hævet versions-nummeret - her til Firefox 57.

Det er dog meget sjældent, at Firefox ligefrem navngiver browser-versionerne, som det er tilfældet med denne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere