Mozilla klar med Firefox Quantum: Største release i 14 år - men har Firefox overhovedet en chance mod Chrome?

Mozilla vil med sin største og mest omfattende Firefox-release i 14 år at tage kampen op med ikke mindst Chrome.

Mozilla har i flere år været presset af ikke mindst Googles Chrome-browser, der har nydt stor fremgang blandt verdens internet-brugere, mens Mozillas Firefox-browser langsomt er blevet kørt bag ad dansen.

Nu lancerer Mozilla en splinterny version af Firefox, som selskabet nærmest har genopbygget fra bunden.

Den nye version - Firefox 57 eller ‘Quantum’ - er ifølge Mozilla selv den største og mest omfattende genopbygning af browseren siden Firefox 1.0, der blev lanceret for 14 år siden.

“Det her er uden sammenligning den største opdatering, siden vi lancerede Firefox 1.0 i 2004,” skriver Mozilla-direktør i en blogpost.

Ifølge Mozilla er Firefox Quantum dobbelt så hurtig som de hurtigste af de foregående Firefox-browsere.

Samtidig har Mozilla udviklet et nyt user interface, som sigter efter hurtigere håndtering.

Som led i lanceringen har Mozilla også opsagt sin aftale med Yahoo, der ellers gennem de seneste tre år har leveret default-søgefunktionen til browseren.

Nu vender Firefox tilbage til Googles søgemaskine.

Mozilla har desuden indbygget nyt CSS-layout (cascading style sheets) i renderings enginen, hvilket ifølge selskabet øger hastigheden markant.

“Firefox Quantum er mere end dobbelt så hurtig end Firefox var for seks måneder siden. Den er bygget på en fuldstændigt fornyet kerne med splinterny teknologi, som vi har hugget fra vores udviklings-afdeling,” lyder det fra Mozilla.

På en ny releasenote fra Mozilla gennemgår selskabet alle de nye detaljer i den nye browser.

De tæller blandt andet ny tap-opbygning, nyt brugerinterface (den første nye version siden 2011), samt en række andre ting.

Du finder release-noten her: See what’s new in Firefox

Er det nok?
Det åbne spørgsmål er nu, om fornyelserne er nok til, at Mozilla vitterligt kan komme frem til at decideret at udfordre Chrome.

Firefox havde engang en brugerandel af verdens browser-marked på omkring 25 procent, men ligger i dag på omkring 13 procent.

Også Microsofts Edge/Internet Explorer er alvorligt udfordret på markedet - altsammen til fordel for Chrome, som nyder stor popularitet for tiden.

Det kan du læse mere om her: Windows 10-brugerne vender ryggen til Edge: Aldrig har så få Windows 10-brugere anvendt Edge-browseren.

Analytiker Jack Gold fra J. Gold Associates siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at han ikke tror på, at Firefox har nogen særlig stor chance i markedet.

“Google dominerer på Android, Safari dominerer på iOS og Internet Explorer og Chrome dominerer på pc’erne, og det er svært at se, hvordan der kan være plads til endnu en browser. Den ville skulle være unik. Jeg kan slet ikke se, hvordan Firefox skal kunne få et nyt gennembrud,” siger han.

Firefox har gennem lang tid opdateret Firefox hver sjette uge og hver gang hævet versions-nummeret - her til Firefox 57.

Det er dog meget sjældent, at Firefox ligefrem navngiver browser-versionerne, som det er tilfældet med denne.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Premium
"Jeg er nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud"
Af alle vores ansatte, så er jeg nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud, selv om jeg ikke altid har været det.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.