Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

It-minister Sophie Løhde vil have stoppet 'sløseriet' blandt statslige it-chefer

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil tage et opgør med ‘sløseriet’ blandt de statslige it-chefer.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil have sat en stopper for de statslige it-skandaler, som vi gennem de seneste mange år har set en hel del af.

Det indebærer et 'stort opgør' med det som til Finans kalder for ‘sløseriet’ blandt de statslige it-chefer.

Ifølge hende har der nemlig været en opfattelse i de statslige organisationer af, at it er noget, der enten er foregået nede i kælderen eller ude i byen, men at det ikke er noget, som man er optaget af på toplederniveau.

“Der er brug for en kulturænding. Vi har grundlæggende rigtigt mange dygtige ledere i staten, men vi skal til at tage it-driften lige så alvorligt som udviklingen. Ledelserne skal påtage sig et langt større ansvar for it-systemerne, hvor vi i højere grad hjemtager ansvaret og ikke bare overlader opgavn til nogle eksterne konsulenter uden at vi har kontrol med processerne,” siger Sophie Løhde til avisen.

Det sker, efter det efter et såkaldt kasseeftersyn udarbejdet af Digitaliseringsstyrellsen for et års tid siden stod klart, at ingen havde tilstrækkeligt indblik i, hvad de syv milliarder kroner, som staten årligt bruger på it, egentlig bliver brugt.

Samtidig viste eftersynet, at 150 af de i alt 430 kritiske, daværende statslige it-systemer havde en ‘utilstrækkelig systemtilstand.’

Du kan læse mere om kasseeftersynet fra januar her: Stort eftersyn: 157 af statens kritiske it-systemer er nedkørte og sårbare over for hackere

"Vi skal både finde nøglen til at udvikle de nye projekter til rette pris og uden forsinkelser. Og vi skal sørge for, at vi driver dem bedre, når de er sat i drift. Det kræver en grundlæggende forandring i den måde, som staten arbejder med it på. Det er et langt, sejt træk, og problemerne løses ikke med et snuptag. Med it-strategien vil vi gennemføre flere markante ændringer på området, som sikrer at vores digitale infrastruktur styres sikkert og professionelt,” lød det dengang fra ministeren.

Med i planerne er etableringen af det såkaldte ‘It-råd,’ som skal udføre såkaldte reviews af de statslige it-ledere.

Samtidig skal der sikres overblik over, hvad staten egentlig bruger sine syv milliarder årlige it-kroner på. Det skal ske ved indførelse af en række fælles standarder for udgifter samt krav om en årlig afrapportering fra de forskellige statslige it-projekter.

Læs også:

Her er hovedpunkterne i ny statslig it-strategi: Bedre og billigere it er i fokus

Derfor ender danske it-projekter i kaos: Sådan får vi bugt med it-skandalerne

Professor om it-skandaler: Staten bør fokusere mere på god it-ledelse og mindre på pris i udbud

Vi trænger til et opgør med den eksisterende nulfejls-kultur

It-minister Sophie Løhde: Lovgivning står i vejen for succesfuld digitalisering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere