Anmeldelse: The Martian-forfatters nye bog foregår på månen - og den er bestemt værd at læse

Boganmeldelse: Forfatteren bag The Martian-succesen er klar med Artemis, en krimi der udspiller sig på månen. Computerworld har læst løs og har dommen klar: Det er både spændende, teknisk og sjovt.

Jazz Bashara er, som en af de første, vokset op på månen i byen Artemis. Også selvom by måske er en lidt flot betegnelse for en serie af kupler på månens overflade, som rummer et par tusinde mennesker.

Formelt er Artemis en del af Kenya, som i en nær fremtid har profiteret af landets rumrejse-venlige placering på ækvator, men i realiteten minder rumkolonien mere om en amerikansk nybygger-by. Bare med det tomme, kolde og fjendtlige rum som nabo og en sjettedel tyngdekraft af jorden.

Jazz er også næsten egenhændigt Artemis' kriminelle underverden, som dog primært består af indsmugling af dominicanske cigarer til en af byens oligarker, den norske milliardær Trond Landvik.

Det er i hvert fald Jazz' overbevisning. Lige indtil hun dumper sin rumdragts-eksamen og i et anfald af akut pengemangel accepterer Landviks lukrative tilbud.

Et heist der går helt galt 
I bedste heist-stil går alt derefter fuldstændig ned ad bakke, og Jazz ender i overhængende fare for at blive deporteret til Saudi-Arabien. Noget som er slemt nok normalt, men direkte farligt når man er vant til en tyngdekraft, hvor en spinkel kvinde kan løfte 100 kilo.

Heldigvis kan Jazz både forsvare sig, regne og svejse, hvilket Artemis byder på en del af. Ikke så meget som Andy Weirs populære The Martian, som momentvis minder om en fysik-bog, men nok til at Artemis aldrig opleves som helt urealistisk.

I bogen er vi stadig i de første stadier af menneskets kolonisering af rummet, hvor løsningerne skal opfindes, og turisterne fra jorden er en god indtægtskilde.

Har du læst The Martian eller set den glimrende film med Matt Damon vil du også nikke genkendende til den underspillede humor, som præger hans fortælling. Fans af Terry Pratchett vil ikke mindst finde en fjern efterkommer af Lord Vetinari hos den mildest talt snedige Artemis-administrator Fedelis Ngugi.

Glimtet i øjet hos både Weir og hans hovedperson Jazz gør Artemis til en fornøjelig læseoplevelse. Her er måske lidt langt til de store episke rumfortællinger a la Isaac Asimovs, men pyt - for i rummet kan ingen høre dig grine.

Læs også anmeldelsen af Asimovs kæmpeværk: Denne svimlende fortælling om robotter, big data og avanceret data-analyse er (stadig) blandt de allerstørste


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Det skal dit endpoint detection and response-system kunne
EDR, eller endpoint detection and response, lovede egentlig bedre it-sikkerhed og bedre overblik. Men resultaterne er ikke helt overbevisende. I dette whitepaper kan du læse om nogle af begrundelserne for, at traditionel EDR kan drille – blandt andet et systemerne kæmper med manglende integration af data fra andre kilder. Samtidig får du i dette whitepaper en checkliste for, hvad du kan forvente at dit endpoint detection and response-system skal kunne samt en række relevante use cases.