Anmeldelse: The Martian-forfatters nye bog foregår på månen - og den er bestemt værd at læse

Boganmeldelse: Forfatteren bag The Martian-succesen er klar med Artemis, en krimi der udspiller sig på månen. Computerworld har læst løs og har dommen klar: Det er både spændende, teknisk og sjovt.

Jazz Bashara er, som en af de første, vokset op på månen i byen Artemis. Også selvom by måske er en lidt flot betegnelse for en serie af kupler på månens overflade, som rummer et par tusinde mennesker.

Formelt er Artemis en del af Kenya, som i en nær fremtid har profiteret af landets rumrejse-venlige placering på ækvator, men i realiteten minder rumkolonien mere om en amerikansk nybygger-by. Bare med det tomme, kolde og fjendtlige rum som nabo og en sjettedel tyngdekraft af jorden.

Jazz er også næsten egenhændigt Artemis' kriminelle underverden, som dog primært består af indsmugling af dominicanske cigarer til en af byens oligarker, den norske milliardær Trond Landvik.

Det er i hvert fald Jazz' overbevisning. Lige indtil hun dumper sin rumdragts-eksamen og i et anfald af akut pengemangel accepterer Landviks lukrative tilbud.

Et heist der går helt galt 
I bedste heist-stil går alt derefter fuldstændig ned ad bakke, og Jazz ender i overhængende fare for at blive deporteret til Saudi-Arabien. Noget som er slemt nok normalt, men direkte farligt når man er vant til en tyngdekraft, hvor en spinkel kvinde kan løfte 100 kilo.

Heldigvis kan Jazz både forsvare sig, regne og svejse, hvilket Artemis byder på en del af. Ikke så meget som Andy Weirs populære The Martian, som momentvis minder om en fysik-bog, men nok til at Artemis aldrig opleves som helt urealistisk.

I bogen er vi stadig i de første stadier af menneskets kolonisering af rummet, hvor løsningerne skal opfindes, og turisterne fra jorden er en god indtægtskilde.

Har du læst The Martian eller set den glimrende film med Matt Damon vil du også nikke genkendende til den underspillede humor, som præger hans fortælling. Fans af Terry Pratchett vil ikke mindst finde en fjern efterkommer af Lord Vetinari hos den mildest talt snedige Artemis-administrator Fedelis Ngugi.

Glimtet i øjet hos både Weir og hans hovedperson Jazz gør Artemis til en fornøjelig læseoplevelse. Her er måske lidt langt til de store episke rumfortællinger a la Isaac Asimovs, men pyt - for i rummet kan ingen høre dig grine.

Læs også anmeldelsen af Asimovs kæmpeværk: Denne svimlende fortælling om robotter, big data og avanceret data-analyse er (stadig) blandt de allerstørsteComputerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.