Artikel top billede

Nu må Irland til det: Skal (ufrivilligt) opkræve 96 milliarder kroner fra Apple

Irland forventer at indhente milliarder i manglende skatter fra Apple de næste par uger. Men det er ikke med Irlands gode vilje.

Irland forventes at indhente 13 milliarder euro - cirka 96 milliarder danske kroner - fra Apple inden for de næste par uger.

Det sker ifølge ZDNet efter en længerevarende kritik fra EU-kommisionen, der oprindeligt havde sat en deadline for opkrævningen den 3. januar i år.

Irland skulle egentlig have indhentet de mange milliarder kroner allerede tilbage i januar 2017, og EU-kommisionen meldte ud i sidste måned, at hvis ikke Irland igangsatte processen, ville man trække Irland for den europæiske domstol.

Læs mere her: Apple skylder 97 milliarder kroner for ulovlig statsstøtte - nu hiver EU Irland i retten for ikke at opkræve pengene

De 96 milliarder kroner er manglende skatteindbetaling fra Apple til Irland. Apple har kanaliseret sin europæiske omsætning gennem to forskellige virksomheder i Irland, hvor Apple kun har skullet betale mellem 1 og 0,005 procent i skat siden 1991 på grund af en lukrativ aftale.

Denne aftale har EU-kommisionen med Margrethe Vestager i spidsen erklæret ulovlig.

Læs også: Apple og Facebook løber fra skatte-regningen: Danmark går glip af fem milliarder kroner om året

Irland vil ikke have de 96 milliarder kroner

Det er dog langt fra Irlands eget ønske at indhente 96 milliarder kroner.

Tværtimod er både Apple og Irland i gang med at appellere EU-kommisionens konklusion for at undgå at skulle betale beløbet.

Irlands finansministerium fortalte i forbindelse med dommen tilbage i 2016, at ikke alene var det lovligt at lave særaftaler omkring skat med enkelte virksomheder, det var en central del af Irlands pitch til udenlandske virksomheder.

Også andre selskaber er efterfølgende under luppen for at have lignende aftaler med Irland. Ifølge EU-kommisionen har Amazon modtaget skattefordele mellem 2006 og 2014 i Luxembourg.

Det vurderes, at Amazon kun har betalt en fjerdedel af den skat, andre virksomheder må slippe i landet. 

Også Google og Facebook bliver set efter i sømmene. Google accepterede sidste år at tilbagebetale knap 2,2 milliarder kroner til Irland og Italien i et forsøg på at stoppe efterforskningen. 

Læs også: Irland støtter Apple: Siger nej til EU's skattekrav mod Apple på 97 milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere