Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Nu må Irland til det: Skal (ufrivilligt) opkræve 96 milliarder kroner fra Apple

Irland forventer at indhente milliarder i manglende skatter fra Apple de næste par uger. Men det er ikke med Irlands gode vilje.

Irland forventes at indhente 13 milliarder euro - cirka 96 milliarder danske kroner - fra Apple inden for de næste par uger.

Det sker ifølge ZDNet efter en længerevarende kritik fra EU-kommisionen, der oprindeligt havde sat en deadline for opkrævningen den 3. januar i år.

Irland skulle egentlig have indhentet de mange milliarder kroner allerede tilbage i januar 2017, og EU-kommisionen meldte ud i sidste måned, at hvis ikke Irland igangsatte processen, ville man trække Irland for den europæiske domstol.

Læs mere her: Apple skylder 97 milliarder kroner for ulovlig statsstøtte - nu hiver EU Irland i retten for ikke at opkræve pengene

De 96 milliarder kroner er manglende skatteindbetaling fra Apple til Irland. Apple har kanaliseret sin europæiske omsætning gennem to forskellige virksomheder i Irland, hvor Apple kun har skullet betale mellem 1 og 0,005 procent i skat siden 1991 på grund af en lukrativ aftale.

Denne aftale har EU-kommisionen med Margrethe Vestager i spidsen erklæret ulovlig.

Læs også: Apple og Facebook løber fra skatte-regningen: Danmark går glip af fem milliarder kroner om året

Irland vil ikke have de 96 milliarder kroner

Det er dog langt fra Irlands eget ønske at indhente 96 milliarder kroner.

Tværtimod er både Apple og Irland i gang med at appellere EU-kommisionens konklusion for at undgå at skulle betale beløbet.

Irlands finansministerium fortalte i forbindelse med dommen tilbage i 2016, at ikke alene var det lovligt at lave særaftaler omkring skat med enkelte virksomheder, det var en central del af Irlands pitch til udenlandske virksomheder.

Også andre selskaber er efterfølgende under luppen for at have lignende aftaler med Irland. Ifølge EU-kommisionen har Amazon modtaget skattefordele mellem 2006 og 2014 i Luxembourg.

Det vurderes, at Amazon kun har betalt en fjerdedel af den skat, andre virksomheder må slippe i landet. 

Også Google og Facebook bliver set efter i sømmene. Google accepterede sidste år at tilbagebetale knap 2,2 milliarder kroner til Irland og Italien i et forsøg på at stoppe efterforskningen. 

Læs også: Irland støtter Apple: Siger nej til EU's skattekrav mod Apple på 97 milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere