Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Nu må Irland til det: Skal (ufrivilligt) opkræve 96 milliarder kroner fra Apple

Irland forventer at indhente milliarder i manglende skatter fra Apple de næste par uger. Men det er ikke med Irlands gode vilje.

Irland forventes at indhente 13 milliarder euro - cirka 96 milliarder danske kroner - fra Apple inden for de næste par uger.

Det sker ifølge ZDNet efter en længerevarende kritik fra EU-kommisionen, der oprindeligt havde sat en deadline for opkrævningen den 3. januar i år.

Irland skulle egentlig have indhentet de mange milliarder kroner allerede tilbage i januar 2017, og EU-kommisionen meldte ud i sidste måned, at hvis ikke Irland igangsatte processen, ville man trække Irland for den europæiske domstol.

Læs mere her: Apple skylder 97 milliarder kroner for ulovlig statsstøtte - nu hiver EU Irland i retten for ikke at opkræve pengene

De 96 milliarder kroner er manglende skatteindbetaling fra Apple til Irland. Apple har kanaliseret sin europæiske omsætning gennem to forskellige virksomheder i Irland, hvor Apple kun har skullet betale mellem 1 og 0,005 procent i skat siden 1991 på grund af en lukrativ aftale.

Denne aftale har EU-kommisionen med Margrethe Vestager i spidsen erklæret ulovlig.

Læs også: Apple og Facebook løber fra skatte-regningen: Danmark går glip af fem milliarder kroner om året

Irland vil ikke have de 96 milliarder kroner

Det er dog langt fra Irlands eget ønske at indhente 96 milliarder kroner.

Tværtimod er både Apple og Irland i gang med at appellere EU-kommisionens konklusion for at undgå at skulle betale beløbet.

Irlands finansministerium fortalte i forbindelse med dommen tilbage i 2016, at ikke alene var det lovligt at lave særaftaler omkring skat med enkelte virksomheder, det var en central del af Irlands pitch til udenlandske virksomheder.

Også andre selskaber er efterfølgende under luppen for at have lignende aftaler med Irland. Ifølge EU-kommisionen har Amazon modtaget skattefordele mellem 2006 og 2014 i Luxembourg.

Det vurderes, at Amazon kun har betalt en fjerdedel af den skat, andre virksomheder må slippe i landet. 

Også Google og Facebook bliver set efter i sømmene. Google accepterede sidste år at tilbagebetale knap 2,2 milliarder kroner til Irland og Italien i et forsøg på at stoppe efterforskningen. 

Læs også: Irland støtter Apple: Siger nej til EU's skattekrav mod Apple på 97 milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere