Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Windows 10 er ved at tage pusten fra it-afdelingerne: Sæt lancerings-tempoet ned og forlæng supporten

Microsoft bør sætte det hurtige lanceringstempo af Windows 10 ned og forlænge supporttiden med et halvt år. For virksomhederne har problemer med at følge med, lyder det fra branche-analytikere.

Med Microsofts lancering af Windows 10 i 2015 fulgte en kraftig eskalering i antallet af releases samt en reduktion af den periode, hvor Microsoft yder support på de forskellige releases.

Mange releases og kort supporttid skulle være vigtige motorer under Microsofts bestræbelser på at gøre Windows til en service, som altid er tidssvarende, sikker og opdateret.

Ændringerne har imidlertid givet udfordringer i mange it-afdelinger, der bliver presset af de mange opgraderinger til Windows 10, som ikke efterlader nok tid til ordentlige kompatibilitets-test af kritiske applikationer, skriver Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Samtidig peger analytikere ifølge nyhedsbureauet på, at Microsofts support-periode på 18 måneder er for kort. Tidligere har Microsoft supporteret de forskellige Windows-versioner i årevis.

Har allerede sænket tempoet

Microsoft har faktisk allerede skruet ned for tempoet fra de oprindelige tre årlige såkaldte feature-upgrades til nu to.

Men det er stadig for mange, lyder det fra Gartner-analytiker Michael Silver. Før Windows 10 udsendte Microsoft typisk en ny Windows-version hvert tredje år.

“Virksomheder har brug for at have en måde, hvorpå de kan nøjes med en enkelt opdatering om året. Det ville gøre meget,” siger han til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Samme melding kommer fra Michael Cherry fra analysehuset Directions on Microsoft.

“Det vil uden tvivl ende med en årlig, stor opgradering, for Microsoft er ved at løbe tør for meningfulde features at tilføje [til Windows 10, red],” siger han.

Det er ikke umuligt, men svært, for en it-afdeling at droppe hver anden af de i dag halvårlige feature-opgrades. Det kræver dog, at de holder tungen lige i munden og er ret strikse med tidsplanerne - blandt andet fordi de skal udrulle hele den nye version, inden support udløber på det gamle system - som altså kun supporteres i 18 måneder.

Bør forlænge supporten

Netop den tætte kobling mellem release-hastighed og support lifecycle er grunden til, at de branche-analytikere mener, at support-tiden bør forlænges samtidig med, at antallet af deployments bør sænkes.

Gartner mener, at support-tiden bør forlænges fra de gældende 18 måneder til 24 måneder for hver feature-upgrade til Windows 10.

“Det baserer vi på den feedback, som vi får fra enterprise-kunder. En forlængelse til 24 måneder vil øge fleksibiliteten lidt, når det gælder planlægning og deployment-processer,” siger Gartner-analytiker Stephen Kleynhans.

De ekstra seks måneder vil nemlig betyde, at virksomhederne stadig har en del supporttid tilbage på det gamle system, mens de i ro og mag udruller det nye.

I mange virksomheder er det en større proces, som kan involvere flere tusinder computere, der kører Windows 10.

“Virksomhederne har brug for mere plads på banen. Én årlig opgradering med nye features, som kræver test, uddannelse og så videre. Og support i 24 måneder. Det ville gavne både Microsoft og kunderne,” siger Gartner-analytiker Michael Silver.

Det ville til gengæld betyde, at ingen af it-afdelingerne ville kunne springe en feature-upgrade over, som de rent faktisk har mulighed for i dag.

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau er der forskellige tegn på, at Microsoft er ved at justere på release-modellerne.
Eksempelvis har selskabet forlænget supporten til Windows 10 1511 med seks måneder, så supporten nu løber til april 2018.

Det er med den hurtige tidsplan blot en måned før efterfølgeren, Windows 10 1607, skal pensioneres.

“Og det giver ingen mening blot at forlænge 1511,” lyder det fra Gartner.

Læs også:

Første Windows 10-version sendes på pension uden support

Microsofts dilemma: Windows 7 skal pensioneres om to et halvt år - men er stadig verdens mest udbredte styresystem




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere