Artikel top billede

Med 50 millioner deployments om året har Amazon knækket koden: Sådan får du bedre software - og bedre it-folk

AWS re:Invent 2017, Las Vegas: DevOps er på alle it-folks læber for tiden, men det er ikke let at få udviklere og driftsfolk til at arbejde bedre sammen om softwaren. Amazon, der selv står bag 50 millioner deployments om året, har et bud på, hvordan du skal gribe opgaven an.

AWS re:Invent 2017, Las Vegas: Højere hastighed i udvikling og udrulning af software, hyppigere opdateringer, færre fejl, mere innovation. Det er ikke krav og forventninger, man mangler i it-organisationerne i disse år.

Softwareudvikling og -drift er altafgørende i både små og store virksomheder. Det er nemlig den tekniske side af al snakken om disruption og digital transformation.

For hvis man som virksomhed for alvor skal forbedre sig på it-fronten og være med helt fremme, hvor det sker, er det ikke nok at lægge fine strategier og have flotte visioner.

Kodekarlene og -kvinderne skal kunne levere softwareløsningerne i det nødvendige tempo, og det er slet ikke så lige til. Heller ikke selvom mange i disse år taler om agil udvikling og ikke mindst DevOps.

”Der er formentlig ikke noget overraskende for jer, at der er mere fart på softwareudviklingen i dag. Software er centrum for virksomhedernes udvikling. Virksomhederne kan kun udvikle sig så hurtigt, som softwaren kan udvikles.”

Budskabet kommer fra Henry Hahn, principal technical manager i Amazon Web Services, under denne uges AWS re:Invent 2017 i Las Vegas.

Læs også:Derfor taler alle it-folk pludselig om DevOps - og derfor kan du brænde nallerne på netop DevOps

Her er 40.000 udviklere fra hele verden samlet for at blive klogere på de nyeste cloud-teknologier og -services i AWS-universet og i it-industrien i det hele taget. Hastighed, agilitet og performance er nogle af de dominerende temaer.

”Det handler om, hvordan vi gør softwareudvikling til en effektiv proces, så vi kan være konkurrencedygtige og bevæge os hurtigere,” lyder det fra Henry Hahn fra scenen.

Der er stadig lang vej igen med DevOps

Han beder folk i salen række hånden op, hvis de har hørt om Devops.

Det har mere eller mindre alle. Noget længere er der dog imellem hænderne, da AWS-chefen også ønsker at vide, hvor mange der så rent faktisk også praktiserer DevOps.

Det er den centrale problemstilling i øjeblikket; at alle taler om DevOps, mens få praktiserer det.

Henry Hahn forklarer, at en ny undersøgelse ellers viser, at organisationer, der arbejder med DevOps, blandt andet har 30 gange flere softwareudrulninger, 60 gange færre fejl i softwaren, og 168 gange hurtigere recovery, når noget går galt.

En af forklaringerne på de markante gevinster er, at infrastrukturen bliver lettere at have med at gøre, når man både satser på cloud og på DevOps.

”Når du kører tingene i skyen, er infrastruktur i virkeligheden bare kode. Du kan udrulle infrastruktur på samme måde, som du udruller kode,” mener Henry Hahn.

Tre vigtige elementer i DevOps

Henry Hahn forklarer, at Devops grundlæggende består af tre elementer:

1) Kulturelle filosofier.
2) Praksis og arbejdsmetoder.
3) Værktøjer.

Her er måske ikke mindst det kulturelle element, som mange har det med at undervurdere.

Man skal dog tage det yderst seriøst, da der er mange vaner og traditioner forbundet med både udvikling og drift af software.

”Det handler om at bringe udvikling og drift sammen. Historisk set har de to ting været adskilt, men i dag er det nødvendigt med et delt ansvar og ejerskab.

Der skal være høj synlighed og god kommunikation,” forklarer Henry Hahn fra AWS i Las Vegas og uddyber:

”Det er et af nøgleelementerne, det delte ansvar og ejerskab. Når man afleverer en feature, skal man forstå, hvordan den fungerer i produktionen. Har den fornuftige svartider eksempelvis?”

Læs også: Klar besked om cloud computing: Glem alt om billige servere og storage - nu har virksomhederne fanget fidusen

I forhold til de praksisser og arbejdsmetoder, man anvender, forklarer Henry Hahn, at det er nødvendigt at anskue applikationer på en ny måde.

”De forskellige komponenter, der udgør din applikationer, skal være delt op små microservices, der er lette at vedligeholde. Du skal have en microservices-arkitektur frem for monolit-arkitektur.”

”Når du har det, og du kommer med mange opdateringer, skal du have processer, der sikrer, at det sker på en ordentlig måde. Du skal automatisere, så du kan minimere fejlene så meget som muligt. Det er også en vigtig del af DevOps,” forklarer AWS-chefen.

Endelig nævner han også, at monitorering er afgørende, når vi taler best practices inden for DevOps:

”Du skal have en høj end-to-end sigtbarhed og du skal have alarmer, der giver dig besked, hvis noget går galt,” siger Henry Hahn.

Mange relevante værktøjer

Der findes mange værktøjer, der kan hjælpe dig med at arbejde i et højere tempo med softwareudviklingen, og i forhold til DevOps, er der relevante værktøjer fra alle de store, internationale it-giganter – det er typisk cloud-baserede værktøjer.

Amazons værktøjer er udviklet i takt med, at selskabet også selv har udviklet sig.

Det er i øvrigt i høj grad sådan, at AWS er blevet opbygget som forretning – det er nemlig sket med udgangspunkt i de udfordringer og behov, Amazons hovedforretning har haft igennem årene.

Henry Hahn fortæller, at Amazon tilbage i 2001 var kendetegnet ved en hierarkisk organisation og en monolitisk arkitektur.

Omkring 2009 begyndte man dog for alvor at se nærmere på, hvor der var ineffektive processer og arbejdsgange i Amazon:

”Vi opdagede, at der var en masse ventetid. Når nogen havde skrevet kode, ventede de på feedback fra andre – eksempelvis i form af code review. Herefter skulle man igen vente på, at nogen skulle bygge løsningen, og at den skulle testes og udrulles. Vi kunne simpelthen se, at der var timers og dages ventetid. Så det handlede om at reducere ventetiden.”

”Grundlæggende handler det om at automatisere alt det, der har med ventetiden at gøre. Så vi endte med at bygge vores egne værktøjer til at automatisere software releases.”

Amazons værktøjer til DevOps hedder CodeCommit, CodeBuilt, CodeDeploy, CodePipeline.

Samtidig er der AWS CodeStar, der er et lag oven på de her fire første services, der samler det hele og hjælper med eksempelvis konfigureringen og med forskellige templates, der gør det let at komme i gang.

”Det er vores kerneservices, de fundamentale byggeklodser, der grundlæggende alle sammen er resultaterne af vores eget arbejde med at gøre softwareudviklingen mere effektiv,” forklarer Henry Hahn.

Om det er AWS-løsningerne eller produkter fra andre selskaber, der er de rigtige for din organisation, må afhænge af en individuel analyse. At Amazon selv har en del erfaring med DevOps og softwareudvikling og -drift, kan man dog ikke komme uden om.

Amazon-koncernen leverer nemlig selv omkring 50 millioner software-deployments om året, bliver det fremhævet i Las Vegas. 

Computerworld er inviteret til AWS re:Invent 2017 i Las Vegas af AWS. Læs mere om Computerworld og presseture her.

Læs også:

Derfor taler alle it-folk pludselig om DevOps - og derfor kan du brænde nallerne på netop DevOps

Klar besked om cloud computing: Glem alt om billige servere og storage - nu har virksomhederne fanget fidusen

Amazons vilde vækst-tog buldrer videre: Derfor storsatser Amazon på Alexa og Echo

Kæmpe cloud-rapport: Her er styrkerne og svaghederne ved alle cloud-leverandørerne

Google-topchefs budskab til it-folket: Ikke kun Microsoft og Amazon har store cloud-muskler - nu kommer Google for fuld kraft

Dugfriske tal fra det boomende cloud-marked: Disse cloud-services bruger vi flest penge på