Artikel top billede

Rapport: Den næste globale it-gigant kan blive europæisk

Selv de største europæiske it-virksomheder er bittesmå i sammenligning med de største amerikanske og kinesiske it-virksomheder. Men det kan meget vel snart ændre sig.

Verdens største it-virksomheder kommer alle fra enten USA eller Kina, men det kan meget vel snart ændre sig.

I hvert fald er kanonerne ved at blive kørt i stilling til, at verdens næste mega-selskaber kan komme fra Europa, selv om selv de største europæiske it-virksomheder blot er en brøkdel af størrelserne af de allerstørste.

Sådan lyder det i en rapport fra det europæiske venture-selskab Atomico.

Det har kigget nærmere på de barrierer, som i dag på flere måder har stået i vejen for, at europæiske it-virksomheder kan vokse sig lige så store som Alphabet, Microsoft, Amazon, Tencent eller andre af verdens it-giganter.

“Sandsynligheden for, at det næste industri-definerende selskab kommer fra Europa - og bliver et af verdens mest værdifulde selskaber - har aldrig været større,” siger analysechef i Atomico, Tom Wehmeier, til Reuters.

Her nævnes specifikt svenske Spotify som et eksempel på et selskab, der kan være en mulighed. Spotify sigter mod en børsnotering til næste år, som meget vel kan prisfastsætte selskabet til 20 milliarder dollar, hedder det.

Ifølge Reuters er Europa især stærk på området som kunstig intelligens, computer-spil, musik og messaging.

Drive nok

“Der er lige nu brug for, at vi udvikler iværksættere, der har drive nok til at ‘take it all the way.’ Det begynder vi så småt at se komme nu,” siger Bernard Liautaud fra kapitalfonden Balderton Capital.

Ifølge Reuters er der aldrig blevet investeret flere penge i europæiske tech-virksomheder end nu.

I år lander beløbet i omegnen af 120 milliarder kroner i investeringer. Det svarer til en stigning på 33 procent i forhold til 2016.

Samtidig findes der meget store digitale kompetencer i Europa, som gennemsnitligt er billigere end de tilsvarende kompetencer i Silicon Valley.

Det gør det muligt at komme i gang med mindre kapital, end der er brug for i USA.

Iværksættere på vej

Ifølge undersøgelsen findes den største gruppe digitale kompetencer i Europa i London. På landebasis er Tyskland stærkest, og byer som Berlin, Paris og Barcelona er stærkt på vej frem.

Ikke mindst lovgivningen står i vejen for udviklingen af ‘lovende teknologier som eksempelvis kryptovalutaer,’ flyvende taxier, genetisk manipulering og lignende, hedder det.

Dog er der færre forhindringer, når det gælder selvkørende biler og droner.

Læs også:

Det næste store teknologiboom favoriserer giganterne - er iværksætternes tidsalder forbi?

Amerikansk top-investor på besøg hos danske iværksættere: I er for skrøbelige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere