Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Slut med netneutralitet i USA: ‘Det frie internet’ afskaffes - men gør det noget?

ComputerViews: Det er slut med ‘det frie internet’ i USA. Den amerikanske telestyrelse annullerer netneutralitets-reglerne i landet og overdrager kontrollen over internet-adgangen til leverandørerne.

Amerikanerne kan vinke farvel til den frie og ensartede adgang til al internet-indhold uanset art og omfang.

Det er konklusionen, efter den amerikanske Federal Communications Commission (FCC) torsdag aften dansk tid som ventet besluttede at ophæve den amerikanske net-neutralitets-regel, som den tidligere præsident Barack Obama fik indført i 2015 efter store sværdslag.

Fjernelsen af net-neutralitet betyder, at de amerikanske ISP’er - som er selskaber som Verizon, AT&T og Comcast - får mulighed for blokere, opbremse eller hæve priserne for levering af internet-data på deres netværk.

Op til FCC-beslutningen har der været masser af ballade og protester fra både borger-grupper, internet-virksomheder og demokratiske politikere.

Netneutralitets-reglerne har tvunget ISP’erne til at behandle al internet-trafik ligeligt.

Men med ophævelsen af reglerne får de altså mulighed for at selektere for at fremme deres egen forretning - eksempelvis ved at opkræve flere penge for adgang til bestemte websites, ved at bundle udvalgte sites sammen eller ved helt at blokere for adgangen til bestemte websites.

Kritikerne mener, at det er en demokratisk trussel således at overlade kontrollen over adgang til webindhold til store kommercielle aktører.

Omvendt har FCC-formand Ajit Pai fastholdt nødvendigheden af nye indtjeningsmuligheder for ISP’erne, ligesom han har peget på, at internettet har fungeret fint i 20 år, inden netneutralitets-reglerne blev indført.

“Forbrugernes største problem med internettet er ikke og har aldrig været, at ISP’erne har blokeret for adgangen til indhold. Det er, at de ikke har haft adgang overhovedet,” siger Ajit Pai.

Faldende investeringer

Ifølge Ajit Pai er ISP’ernes investeringerne i højhastigheds-netværk i USA faldet med ‘milliarder af dollar’, siden netneutralitets-reglerne blev indført. Det er ifølge ham første gang, at det er sket, siden internet-æren tog sin begyndelse.

Dette fald skal ophævelsen af netneutralitet ændre på, lyder vurderingen fra Ajit Pai.

“Med færre investeringer bliver der bygget færre netværk. Det betyder mindre konkurrence og færre job til amerikanerne, der skal bygge disse netværk. Og det betyder, at flere amerikanere bliver efterladt på den forkerte side af den digitale kløft,” siger Ajit Pai.

Højere priser - og færre startups

Kritikerne mener modsat, at ophævelsen af netneutralitets-reglerne betyder, at internettet bliver opdelt i to klasser: Et hurtigt internet for dem, der kan betale. Og et langsomt for dem, der ikke kan betale.

Samtidig har flere af de internet-baserede virksomheder - som Facebook og Google - og andre peget på, at ophævelsen vil betyde, at USA vil skabe færre startups - alene fordi det kan blive dyrere at etablere en virksomhed, der baserer sig på data fra internettet.

Ligesom adgangen til data i det hele taget vil blive reguleret efter pris.

Kritikerne har desuden slået på det politiske aspekt: At ISP’erne - der ofte også er indholdsleverandører - nu får mulighed for at fremme deres egne sager ved eksempelvis at blokere for indhold fra konkurrenter, politiske modstandere og lignende, eller ved at bundle indhold i pakker, så kunderne skal have adgang til bestemte websites.

Omvendt mener andre, at markederne er så transparente, at ingen af ISP’erne vil turde gå så langt, da det vil kunne koste dem dyrt i omdømme.

Det opdelte internet

I en tid, hvor internettet og data spiller en stadigt voksende rolle for mange industrier, er det samtidig spørgsmålet, om al data vitterligt bør være jævnbyrdigt.

Fortalerne for ophævelse af netneutralitets-reglerne har flere gange fremhævet udviklingen inden for selvkørende biler som et eksempel:

Er det rimeligt, at livsvigtige data-overførsler til eksempelvis en selvkørende 18-tons lastbil partout skal sidestilles med streamingen af kattevideoer på YouTube på ISP’ernes netværk? Eller giver det mening, at bestemte data mod betaling skal rangeres over andet?

Problemet er selvfølgelig, at så meget af magten nu overlades til kommercielle virksomheder - der måske endda har skjulte og svært gennemskuelige politiske og kommercielle agendaer. På den anden side var det også tilfældet, netneutralitet blev indført.

New York har iøvrigt allerede varslet søgsmål og retssager mod FCC. Så sagen er langt fra slut.

Hvad mener du? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Du kan læse hele FCC-formand Ajit Pais fremlæggelse af beslutningen her: FCC chairman Ajit Pai’s statement on killing net neutrality.

Læs også:

Knald eller fald for net-neutralitet i USA: Afstemning torsdag kan få kæmpebetydning for teknologi-udviklingen

USA giver grønt lys: Bredbåndsleverandører må anonymt indsamle data om alle brugere og sælge dem uden samtykke

Internet-fader: Internettet bør være en menneskeret

Telebranchens smuthuller lukket: Væk med roaming, ind med net-neutralitet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere