Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

På trapperne: EU afgør onsdag Ubers europæiske skæbne: Er det et taxi-selskab eller en digital app?

Er Uber en app eller en taxitjeneste? Det skal EU-domstolen tage stilling til onsdag.

I morgen falder der dom i en vigtig og længe ventet EU-sag, der kan få stor betydning for Ubers fremtid på det europæiske marked. 

I sagen skal EU-domstolen tage stilling til om Uber skal defineres som en digital platform eller som en taxi-tjeneste.

Uber hævder selv, at virksomheden blot er en digital app, der sætter selvstændige chauffører og forbrugere i forbindelse med hinanden.  Ubers kritikerer argumenterer derimod for, at tjenesten blot er en traditionel taxivirksomhed. 

Omfattet af regler om fri bevægelighed? 

Udfaldet af dommen kan få afgørende betydning, fordi onlinetjenester er omfattet af EU’s regler om fri bevæglighed for  varer og tjenesteydelser.

Med andre ord er onlinetjenester beskyttet mod unødvendige reguleringer og protektionisme fra de enkelte medlemslande, mens taxitjenester derimod frit kan reguleres af de enkelte medlemslande.

Det amerikanske medie Bloomberg påpeger, at et nederlag til Uber kan medføre, at en række medlemslande vil indføre endnu hårdere reguleringer af Uber.

I en udtalelse til en række udenlandske medier forsøger Uber dog at nedtone retssagens betydning.

”Dommen vil i ikke få nogen betydning i de fleste medlemslande, hvor vi allerede opererer indenfor transport-lovenes rammer,” lyder det i en udtalelse fra Uber, der er sendt til en række medier.

Uber-kritisk forening kræver straffesag

Udsigten til et nederlag til Uber får den Uber-kritiske interesseorganisation for danske taxichauffører til at vejre morgenluft.

I en pressemeddelese oplyser foreningen, at den i tilfælde af et nederlag til Uber vil stille krav om, at Københavns Politi rejser en straffesag mod Uber for at have drevet taxi-bestillingskontor uden tilladelse. 

Foreningen vurderer derimod, at en sejr til Uber vil betyde, at de europæiske gader og stræder vil ligge åbne for Uber, der ellers gennem den seneste tid har oplevet en række nederlag i Europa.

Ubers ramt af nederlag på stribe

Sidste år valgte Uber at trække sig fra det danske marked, fordi tjenesten vurderer at den nye danske taxilov ”vil umuliggøre den fortsatte drift af tjenesten”.

Derudover har transportmyndighederne i den engelske hovedstad London tidligere på året valgt ikke at forlænge Ubers tilladelse til at operere i byen.

Det skete blandt andet med den begrundelse, at Uber ikke har levet op til sit ansvar for at gennemføre baggrundstjek af chaufførerne. Uber har dog valgt at anke afgørelsen, og det ventes, at der i den engelske først vil falde en endelig afgørelse i løbet af foråret.

Læs også: 
Trods forbud: Uber bliver ved med at køre i London i mange måneder endnu

Anklager Uber for udspekuleret strategi i retten: Satser på spam og forhaling
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere