Artikel top billede

På trapperne: EU afgør onsdag Ubers europæiske skæbne: Er det et taxi-selskab eller en digital app?

Er Uber en app eller en taxitjeneste? Det skal EU-domstolen tage stilling til onsdag.

I morgen falder der dom i en vigtig og længe ventet EU-sag, der kan få stor betydning for Ubers fremtid på det europæiske marked. 

I sagen skal EU-domstolen tage stilling til om Uber skal defineres som en digital platform eller som en taxi-tjeneste.

Uber hævder selv, at virksomheden blot er en digital app, der sætter selvstændige chauffører og forbrugere i forbindelse med hinanden.  Ubers kritikerer argumenterer derimod for, at tjenesten blot er en traditionel taxivirksomhed. 

Omfattet af regler om fri bevægelighed? 

Udfaldet af dommen kan få afgørende betydning, fordi onlinetjenester er omfattet af EU’s regler om fri bevæglighed for  varer og tjenesteydelser.

Med andre ord er onlinetjenester beskyttet mod unødvendige reguleringer og protektionisme fra de enkelte medlemslande, mens taxitjenester derimod frit kan reguleres af de enkelte medlemslande.

Det amerikanske medie Bloomberg påpeger, at et nederlag til Uber kan medføre, at en række medlemslande vil indføre endnu hårdere reguleringer af Uber.

I en udtalelse til en række udenlandske medier forsøger Uber dog at nedtone retssagens betydning.

”Dommen vil i ikke få nogen betydning i de fleste medlemslande, hvor vi allerede opererer indenfor transport-lovenes rammer,” lyder det i en udtalelse fra Uber, der er sendt til en række medier.

Uber-kritisk forening kræver straffesag

Udsigten til et nederlag til Uber får den Uber-kritiske interesseorganisation for danske taxichauffører til at vejre morgenluft.

I en pressemeddelese oplyser foreningen, at den i tilfælde af et nederlag til Uber vil stille krav om, at Københavns Politi rejser en straffesag mod Uber for at have drevet taxi-bestillingskontor uden tilladelse. 

Foreningen vurderer derimod, at en sejr til Uber vil betyde, at de europæiske gader og stræder vil ligge åbne for Uber, der ellers gennem den seneste tid har oplevet en række nederlag i Europa.

Ubers ramt af nederlag på stribe

Sidste år valgte Uber at trække sig fra det danske marked, fordi tjenesten vurderer at den nye danske taxilov ”vil umuliggøre den fortsatte drift af tjenesten”.

Derudover har transportmyndighederne i den engelske hovedstad London tidligere på året valgt ikke at forlænge Ubers tilladelse til at operere i byen.

Det skete blandt andet med den begrundelse, at Uber ikke har levet op til sit ansvar for at gennemføre baggrundstjek af chaufførerne. Uber har dog valgt at anke afgørelsen, og det ventes, at der i den engelske først vil falde en endelig afgørelse i løbet af foråret.

Læs også: 
Trods forbud: Uber bliver ved med at køre i London i mange måneder endnu

Anklager Uber for udspekuleret strategi i retten: Satser på spam og forhaling
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere