Apples 3D Touch blev lanceret som det helt store nybrud for iPhone-brugerne - men noget er gået galt

Apples lancering af 3D Touch i 2015 var et forsøg på at udvide og forbedre brugervenligheden og navigationen på iPhonen. Men noget er gået galt for Apple.

Det fik stor opmærksomhed, da Apple i 2015 lancerede iPhone 6s og derme også den nye navigations-teknologi 3D Touch.

Med 3D Touch kan smartphonen ikke bare mærke, om brugeren trykker på skærmen - men også hvor hårdt og hvor længe, man trykker.

Perspektivet var, mente mange dengang, at det kunne åbne for helt nye navigationsmuligheder, og at 3D Touch ville kunne føje en ny dimension til navigationen på de touch-baserede iPhones.

Med 3D Touch kan man eksempelvis med et ekstra hårdt tryk på skærmen få adgang til flere muligheder, end en enkelt traditionelt tryk giver.

Læs også: Smartphone-markedet buldrer i helt ny retning - og det er ikke med Apple eller Samsung i front

Her et par år senere står det dog klart, at 3D Touch aldrig er blevet den banebrydende teknologi, som ikke mindst Apple selv lagde op til ved lanceringen.

Det fremgår i hvert fald af ny analyse om brugervenlighed på nutidens smartphones fra Nielsen Norman Group. Her fokuseres der blandt andetpå de bevægelser (gestures), man anvender på smartphones i dag: 

“Desværre er det lidt et hønen og ægget problem med bevægelserne: De bliver ikke lette at lære, før de er standard inden for bevægelsernes ordbog og anvendes på tværs af apps og websider, og alle applikationer og websider anvender disse bevægelser konsistent.”

“Men samtidig er designere tvunget til at holde sig væk fra  bevægelserne, fordi deres brugerbase har så lille et kendskab til dem,” lyder det i analysen fra Nielsen Norman Group.

Her er dommen over 3D Touch
Herefter fælder brugervenligheds-firmaet dommen over Apples 3D Touch her mere end to år efter, at løsningen blev lanceret:

“Apple har flere gange forsøgt at udvide bevægelses-ordforrådet (med introduktionen af 3D Touch til iPhone 6s) og for at overføre noget af alle de synlige elementer til bevægelser.”

“3D Touch var en lovende teknologi, men det benyttes fortsat relativt sjældent af applikationer,” skriver Nielsen Norman Group.

Læs også: Nu kommer post-app-æraen: Du skal tænke mobile løsninger på en helt ny måde

3D Touch har blandt andet givet brugerne problemer, fordi det er en funktion, der minder en del om 'lange pres', der også er en navigations-mulighed på en iPhone.

Derfor kan en bruger hurtigt ende med at aktivere redigerings-tilstanden, hvor man kan slette apps og gruppere dem i mapper - selvom det i virkeligheden bare var meningen at anvende 3D Touch-funktionen på en given app.

Det går fremad med brugervenligheden
Til gengæld fremhæves det i analysen, at den nye iPhone X, hvor hjem-knappen er forsvundet, har medført en mere effektivt udnyttelse af skærmen. Den løsning medfører dog så lidt af en læringskurve for alle de brugere, der er vant til at benytte netop hjem-knappen.

Nielsen Norman Group gør samtidig status over den generelle brugervenlighed på smartphones her mere end et årti efter, at den første iPhone blev lanceret af Apple og var med til at ændre hele industrien og måden, man designer mobile løsninger på.

“I dag tilbyder de fleste mobilsider og -applikationer en god brugeroplevelse.”

“Der er stadig de lejlighedsvise udfald, og at man ofrer brugervenligheden til fordel for æstetikken, men vi kan helt sikkert sige, at der er sket fremskridt i de seneste to år siden den sidste rapport.”

Læs også:

Nu kommer post-app-æraen: Du skal tænke mobile løsninger på en helt ny måde

Smartphone-markedet buldrer i helt ny retning - og det er ikke med Apple eller Samsung i front

App-udvikling er blevet langt lettere – men adgangen til back-end volder problemer

Mobile løsninger ændrer karakter: Nye teknologier får traditionelle apps til at glide i baggrunden
Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.