Artikel top billede

(Foto: Patrik Svensson / World Economic Forum)

World Economic Forum advarer: Her er fremtidens største it-trusler mod verdensøkonomien

Cyberkrig mellem stater er dårligt for økonomien og kan både eskalere til konventionel krig og betyde enden på det åbne internet, som vi kender det, advarer World Economic Forum i en ny rapport.

Cyberangreb topper listen over akutte bekymringer hos virksomheder verden over, men truslen fra it-kriminelle og statssponsorerede hackere kan i fremtiden have endnu større konsekvenser end “bare” at skabe problemer for enkelte virksomheder.

Verdens økonomiske og politiske ledere samles i disse dage i den schweiziske alpeby Davos til årets udgave af World Economic Forum (WEF) - og her står cybertrusler højt på agendaen.

I sin årlige “global risk”-rapport advarer WEF om, at frygten for internetbårne angreb fra konkurrerende stater vil få de enkelte nationer til at bygge digitale mure rundt om sig selv.

Sammen med store forskelle på internet-relateret lovgivning i de forskellige lande forudser WEF, at cybertruslen i fremtiden vil besværliggøre international handel via internettet.

“Fragmentering af internettet kan blandt andet betyde tekniske forstyrrelser af internetfunktioner og barrierer for strømmen af indhold og transaktioner,” hedder det i rapporten.

“Resultatet vil være, at den teknologiske udvikling ændrer sig og bliver langsommere.”

Læs også: Så er det slut: Donald Trump forbyder al brug af Kaspersky Lab-software på statslige computere

DDOS-angreb kan få kampfly på vingerne

Cyberkrig mellem øst og vest er i dag en realitet, og herhjemme blev det for alvor virkelighed sidste år, da det kom frem, at russiske hackere har haft adgang til Forsvarets emailsystem.

Ifølge CIA står Rusland også bag sidste års Petya/NotPetya-angreb, der lammede store dele af naboen ukraine - og mere eller mindre bevidst endte med at koste A.P Møller-Mærsk omkring to milliarder kroner.

Konsekvenserne af digital krigsførelse rækker dybt ind i den fysiske verden, men der gælder ikke de samme regler som ved konventionel krig.

Derfor advarer World Economic Forum om, at eskalerende cyberkonflikter kan betyde, at stater ender med at bombe hinanden på et forkert grundlag.

“Hvis et lands kritiske infrastruktur kompromitteres af et cyberangreb, der medfører tab af liv og sætter essentielle tjenester ud af spillet, så vil der lynhurtigt opbygges et pres for gengældelse,” skriver WEF.

Men det er notorisk svært at vide sig sikker på, hvem der egentlig er afsender på et cyberangreb, og vi har stadig til gode at se et land erklære officiel cyberkrig mod en fjende.

“Hvis et angreb udvikler sig hurtigere, end offeret kan identificere, hvem der står bag, så kan gengældelsen ramme de forkerte og trække flere ind i en eskalerende konflikt.”

Den trussel ser særligt alvorlig ud i lyset af, at USAs præsident, Donald Trump netop nu arbejder på en ny atom-strategi.

Her overvejer han nemlig at give tilladelse til brug af atomvåben som svar på alvorlige cyberangreb, og konsekvenserne af forkert gengældelse er således til at tage og føle på.

Derfor vurderer World Economic Forum, at det er nødvendigt med en såkaldt digital Geneve-konvention, som blandt andet Microsoft også har efterspurgt.

“Hvis regeringer satte fart på arbejdet med at etablere lignende regler for cyberkrig, kunne det forhindre, at konflikter bryder ud på forkert grundlag.”

World Economic Forums møde i Davos løber af stabelen fra 23. til 26. januar 2018, og du kan finde den seneste Global Risks-rapport her.

Læs også: 

Rusland nægter at stå bag hackerangreb mod Danmark: Afviser de danske anklager

Hackerangreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og alle de ubesvarede spørgsmål




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere