Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Her er verdens største chip-opkøbere - to selskaber dominerer markedet

Samsung og Apple er uden sammenligning verdens største opkøbere af halvlederchip. Se listen over de 10 største opkøbere her.

Samsung og Apple er uden sammenligning verdens største opkøbere af chip, viser en ny opgørelse fra Gartner.

De to selskaber står for indkøb af næsten 20 procent af alle de chip, der i 2017 blev solgt i verden.

I alt købte de to selskaber chip for 81,8 milliarder dollar i årets løb.

Apple og Samsung har skruet gevaldigt op for de beløb, som de bruger på chip-indkøb i de senere år. I 2016 spenderede de to selskaber således ‘kun’ omkring 60 milliarder dollar på chip.

Ifølge Gartner betyder de to selskabers position som de tungeste opkøbere, at de har ‘betydelig indflydelse’ på udviklingen af hele markedet.

“De to selskaber har ligget i spidsen siden 2011 og har fortsat betydelig indflydelse på teknologi- og pris-udvikling for hele halvleder-industrien,” lyder det fra Gartner.

Gartner peger på, at de 10 største OEM’er - der producerer hardware og køber processorer op for andre - sidder på 40 procent af hele markedet.

Af dem står Apple og Samsung altså for halvdelen.

De 10 største OEM’er sad på blot 31 procent af markedet året før.

Og Gartner forventer, at denne trend vil fortsætte, og de 10 førende opkøbere vil lægge yderligere afstand til resten af markedet i det kommende år.

Ifølge analysehuset er priserne på DRAM og NAND-flashhukommelse steget voldsomt i årets løb.

Prisstigningen har ført til, at de fleste OEM’er - der producerer hardware - har stået over for komponent-mangel og prisstigninger.