Artikel top billede

(Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

It som fag i folkeskolen vil ændre hele måden at undervise på

Indførelsen af it - eller ‘teknologiforståelse’ - som obligatorisk fag er en ‘kæmpe milepæl,’ lyder det fra IT-Branchen.

‘En kæmpe milepæl for os.’

Sådan betegner brancheforeningen IT-Branchen regeringens beslutning om at indføre ‘teknologi-forståelse’ som obligatorisk fag for alle trin i folkeskolen inden for de kommende år.

Regeringen præsenterer fredag planen, der i første omgang indebærer lanceringen af en tre-årig forsøgsperiode, hvor 50 forsøgsskoler sammen med forskellige eksperter og lignende skal gøre sig erfaringer, ligesom der skal opbygges lærer-kompetencer, udvikles læringsmateriale og lignende.

Du kan læse mere om planen i Computerworlds interview med undervisningsminister Merete Riisager (LA) her: Regeringen gør it-undervisning obligatorisk i folkeskolen: "Planen er, at alle danske børn skal lære at kode," siger undervisningsministeren.

“Vi ser det her som en kæmpe milepæl. Det er et meget stort, som går i opfyldelse. Vi er umådeligt glade,” siger Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Brancheorganisationen har i flere år arbejdet med det såkaldte coding class-projekt, hvor man uden om folkeskolen har arbejdet med netop at integrere kodning i undervisning af børn.

Otte år

Det er sket i samarbejde med blandt andet coding pirates-initiativet. Udbredelsen af disse projekter er gået over stok og sten i de seneste år. Coding class kører nupå 137 klasser i Danmark.

“Vi fik dengang at vide, at det tog otte år at indføre et nyt it-fag i folkeskolen, og det kunne vi ikke vente på, så vi besluttede sammen med en række medlemsvirksomheder at gå forrest med coding class for at speede processen lidt op,” siger Mette Lundberg.

IT-Branchens erfaring med arbejdet er, at det en kompliceret affære at indføre it i skolerne. Det er noget, der kræver grundig involvering fra skoleledere, lærere, kommuner, styrelser og så videre.

“Det er en stor øvelse at implementere nyt fag, som ikke mindst kræver, at lærerne er klædt ordentligt på,” siger hun.

Samtidig skal der formuleres præcise, faglige mål, udvikles læringsmaterialer. Og så skal

Dels skal der udvikles præcise faglige mål, dels skal der udvikles lærings-midler.

“Og så skal man have lærere, som er klar til at undervise i den her nye faglighed,” siger hun.

Ny måde at undervise på

Ifølge IT-Branchen vil it/’teknologiforståelse’ føre til en helt ny måde at undervise på. På den måde kommer digitaliseringen af undervisningen til at ændre mange ting.

Ifølge Mette Lundberg ‘er det klart,’ at lærerne skal have ‘hjælp til at blive klar’ til at undervise i teknologi og it.

“Men det er ikke en umulig opgave. Det handler i høj grad om, at lærerne skal lære at indgå i klassen på en ny måde, hvor de mere eksplorative sammen med børnene,” siger Mette Lundberg.

Det er noget, som er fremgået tydeligt af de erfaringer, som indtil videre er blevet gjort i coding class, og som lærerne i ret stort omfang skal rustes til, da det på mange måder er en ny måde for dem at angribe stoffet på.

“Lærerne er i høj grad vant til at komme ind med et klart facit på det, som børnene arbejder med. Men når man skal arbejde med kreativitet og innovation skal man være undersøgende og problemløsende uden at nå frem til et enkelt svar,” siger hun.

Det betyder, at læreren i højere grad skal facilitere og i mindre grad undervise.

“Det er en ny tilgang. Men erfaringer fra coding class viser, at det er en meget sjov og spændende måde at arbejde for lærerne, fordi det udløser så meget energi hos børnene, som er vildt begejstrede,” siger Mette Lundberg.

Uafklarede ender

De tre års forsøgsperiode, som regeringen nu igangsætter, skal føre til en afklaring om, hvorvidt it-undervisningen skal etableres som et selvstændigt fag, integreres i andre fag - eller begge dele.

IT-Branchen håber, at de tre års forsøg vil udmønte sig i et resultat, hvor it/’teknologiforståelse’ bliver indført både som fag og som integreret dele af de øvrige fag.

Det kalder Mette Lundberg for ‘i fag og som fag.’

“Vi har brug for det som selvstændig faglighed, men det er jo samtidig også nutidens måde at arbejde på i andre fag,” siger hun.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere