Artikel top billede

(Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

It som fag i folkeskolen vil ændre hele måden at undervise på

Indførelsen af it - eller ‘teknologiforståelse’ - som obligatorisk fag er en ‘kæmpe milepæl,’ lyder det fra IT-Branchen.

‘En kæmpe milepæl for os.’

Sådan betegner brancheforeningen IT-Branchen regeringens beslutning om at indføre ‘teknologi-forståelse’ som obligatorisk fag for alle trin i folkeskolen inden for de kommende år.

Regeringen præsenterer fredag planen, der i første omgang indebærer lanceringen af en tre-årig forsøgsperiode, hvor 50 forsøgsskoler sammen med forskellige eksperter og lignende skal gøre sig erfaringer, ligesom der skal opbygges lærer-kompetencer, udvikles læringsmateriale og lignende.

Du kan læse mere om planen i Computerworlds interview med undervisningsminister Merete Riisager (LA) her: Regeringen gør it-undervisning obligatorisk i folkeskolen: "Planen er, at alle danske børn skal lære at kode," siger undervisningsministeren.

“Vi ser det her som en kæmpe milepæl. Det er et meget stort, som går i opfyldelse. Vi er umådeligt glade,” siger Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Brancheorganisationen har i flere år arbejdet med det såkaldte coding class-projekt, hvor man uden om folkeskolen har arbejdet med netop at integrere kodning i undervisning af børn.

Otte år

Det er sket i samarbejde med blandt andet coding pirates-initiativet. Udbredelsen af disse projekter er gået over stok og sten i de seneste år. Coding class kører nupå 137 klasser i Danmark.

“Vi fik dengang at vide, at det tog otte år at indføre et nyt it-fag i folkeskolen, og det kunne vi ikke vente på, så vi besluttede sammen med en række medlemsvirksomheder at gå forrest med coding class for at speede processen lidt op,” siger Mette Lundberg.

IT-Branchens erfaring med arbejdet er, at det en kompliceret affære at indføre it i skolerne. Det er noget, der kræver grundig involvering fra skoleledere, lærere, kommuner, styrelser og så videre.

“Det er en stor øvelse at implementere nyt fag, som ikke mindst kræver, at lærerne er klædt ordentligt på,” siger hun.

Samtidig skal der formuleres præcise, faglige mål, udvikles læringsmaterialer. Og så skal

Dels skal der udvikles præcise faglige mål, dels skal der udvikles lærings-midler.

“Og så skal man have lærere, som er klar til at undervise i den her nye faglighed,” siger hun.

Ny måde at undervise på

Ifølge IT-Branchen vil it/’teknologiforståelse’ føre til en helt ny måde at undervise på. På den måde kommer digitaliseringen af undervisningen til at ændre mange ting.

Ifølge Mette Lundberg ‘er det klart,’ at lærerne skal have ‘hjælp til at blive klar’ til at undervise i teknologi og it.

“Men det er ikke en umulig opgave. Det handler i høj grad om, at lærerne skal lære at indgå i klassen på en ny måde, hvor de mere eksplorative sammen med børnene,” siger Mette Lundberg.

Det er noget, som er fremgået tydeligt af de erfaringer, som indtil videre er blevet gjort i coding class, og som lærerne i ret stort omfang skal rustes til, da det på mange måder er en ny måde for dem at angribe stoffet på.

“Lærerne er i høj grad vant til at komme ind med et klart facit på det, som børnene arbejder med. Men når man skal arbejde med kreativitet og innovation skal man være undersøgende og problemløsende uden at nå frem til et enkelt svar,” siger hun.

Det betyder, at læreren i højere grad skal facilitere og i mindre grad undervise.

“Det er en ny tilgang. Men erfaringer fra coding class viser, at det er en meget sjov og spændende måde at arbejde for lærerne, fordi det udløser så meget energi hos børnene, som er vildt begejstrede,” siger Mette Lundberg.

Uafklarede ender

De tre års forsøgsperiode, som regeringen nu igangsætter, skal føre til en afklaring om, hvorvidt it-undervisningen skal etableres som et selvstændigt fag, integreres i andre fag - eller begge dele.

IT-Branchen håber, at de tre års forsøg vil udmønte sig i et resultat, hvor it/’teknologiforståelse’ bliver indført både som fag og som integreret dele af de øvrige fag.

Det kalder Mette Lundberg for ‘i fag og som fag.’

“Vi har brug for det som selvstændig faglighed, men det er jo samtidig også nutidens måde at arbejde på i andre fag,” siger hun.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere