Artikel top billede

Klar til at give Tesla klø: Stor dagligvarekæde på vej med vilde selvkørende lastbiler fra svensk firma - se billederne her

Den svenske virksomhed Einride er på vej med en banebrydende selvkørende lastbil. I følge Einrides stifter er det "fragt as a service," og virksomheden har allerede en aftale på plads med supermarkedskæden Lidl.

Allerede i tredje kvartal i år forventer dagligvarekæden Lidl at sende de første selvkørende lastbiler på gaden, som led i et forsøg i den svenske by Halmstad.

Lastbilerne er udviklet af den ambitiøse svenske iværksættervirksomhed Einride, der er stiftet af to veteraner fra den svenske lastvogsnindustri. 

I et nyt interview med den svenske erhvervsavis Di Digital, fortæller Einrides stifter og administrerende direktør Robert Falck, at han blandt andet har stiftet virksomheden, fordi han ikke forventer, at de store bilgiganter vil være i stand til at transformere sig hurtigt nok. 

Læs også: Vi stod klar ved ankomsten: Førerløse lastbiler indvaderer de danske motorveje

”I min tid hos Volvo har jeg lært, at teknologien i dag ændres langt hurtigere, end store virksomheder er i stand til at forandre sig. Tempoet er øget kolossalt gennem de sidste 25 år siger,” siger Robert Falck til Di Digital. 

Flere ordre på vej

Einride offentligjorde aftalen med Lidl i efteråret, og Robert Falck siger til DI Digital, at virksomheden allerede har kontrakter med to andre store virksomheden. Navnene på de to virksomheder er dog stadigvæk fortrolige. 

Robert Falck afslører dog, at Einrides system automatiserede system fungerer bedst for virksomheder med store, stabile fragt-flows.

Læs også: Stor lastbilproducent skubber svensk giga-batterifabrik i Tesla-størrelsen et skridt nærmere målet

Snart klar med færdig version 
Virksomheden er allerede i gang med at teste en prototype af sin selvkørende og funky-udseende lastbil T-Pod, og i næste måned vil virksomheden være klar til at fremvise en mere færdig udgave af lastbilen. 

"Den nye version vil have den fulde løsning installeret, mens vores tidlige proto-type mest handlede om at fremvise selve lastbilen. Nu er den fuldt funktions-dygtig," siger Robert Falck til Di Digital.

Se en animation af lastbilen her: 

Læs også: Tesla klar med el-drevet lastbil og lynhurtig sportsvogn: Se de nye køretøjer her

En kamp mod giganter

Konkurrencen på området for elektriske og selvkørende lastbiler er tiltagende hård. 

Volvo, Scania og amerikanske Uber har allerede fremvist selvkørende lastbiler, og samtidig tiltrak amerikanske Tesla sig stor opmærksomhed, da virksomheden tidligere på året fremviste prototypen for elektriske lastbil med visse selvkørende funktioner Teslas lastbil vil blive leveret til de første kunder til næste år. 

Alligevel frygter Einride-stifteren ikke, at han har kastet sig ud i et blodrødt marked. 

Robert Falck forklarer, at i modsætningen til de store lastbil-producenter ser ikke Einride sig ikke som et klassisk bilfirma, men snarere som et software-firma, der leverer transport som en service. 

"For at høste alle fordelene, skal man se på helheden og det er derfor, at vi udvikler et fuldt automatiseret transportsystem. I modsætning til de andre der udvikler lastbiler, så er vi en softwarevirksomhed, der bruger hardwaren til at udvikle en service," siger han til Di Digital.

Læs også: Uber sender selvkørende lastbil på gaden: Leverer 2.000 kasser bajere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere