Alle Android-producenterne burde kopiere iPhone X

En beta-test af OnePlus 5T har fået os overbevist om, at alle Android-producenter med smartphones, hvis skærme dækker det meste af fronten, burde kopiere Apples iPhone X

Android-producenterne bør virkelig komme i gang med at kopiere Apples iPhone X.

Og nej: Her mener jeg ikke, at Android-producenterne skal kopiere iPhone X’s hæslige sorte bule øverst på skærmen, den skrøbelige glas-bagside, manglen på minijack-port eller iOS’ snart lidt kedelige designsprog (Huawei kopierer allerede iOS, hvilket er ved at blive pinligt...).

Nej jeg snakker om "gesture"-navigation i styresystemet for at udnytte de stadigt større skærme bedre.

Reelt set stammer navigation baseret på swipes og fagter uden knapper tilbage fra både WebOS fra Palm og MeeGo-systemet fra Nokia, men det er senest Apple, der har fjernet alle knapper på fronten og valgt et gesture-baseret navigationssytem.

Da vi testede iPhone X, var vi imponerede over, hvor godt det virkede, om end ikke uden mindre skavanker.

Det kan du læse mere om her: Test af iPhone X: Apples mest avancerede telefon til dato - men langt fra verdens bedste telefon

Så da vi kunne læse, at det kinesiske vidunderbarn OnePlus havde udsendt en beta med lignende funktion til sin OnePlus 5T, måtte vi prøve det.

Vi afprøvede det på den netop offentliggjorte OnePlus 5T i farven Lava Red. Yep: Den findes nu også i ildrød, hvis man er til den slags.

Læs også: Ny trend: Selv de billigere smartphones har nu skærme, der dækker hele fronten

Beta-software
Den nye gesture-baserede navigation findes i OnePlus’ Beta 3 til OnePlus 5T-telefonerne, og kan installeres relativt let.

Efter at have slået software-knapperne fra nederst på OnePlus 5T’s skærm via indstillingerne, styres alle input ved at stryge fingeren op fra bunden af skærmen.

Det lyder lidt kluntet, men det fungerer overraskende intuitivt og let - fuldstændig som på iPhone X.

Der er dog lidt flere fagter at huske.

Glid fingeren op fra midten af bunden af skærmen for at “trykke” på hjemknappen og gå til startskærmen.

Glid fingeren op fra enten venstre eller højre side i bunden for at “trykke” på tilbage-knappen. Det fungerer fremragende for både venstre- og højrehåndede.

Glid fingeren op fra midten af bunden og hold den der i et sekund for at få app-oversigten frem over senest benyttede apps.

Alt sammen akkompagneres af dertilhørende animationer, der unægteligt minder om det fra iPhone X. Vi er hamrende ligeglade med, hvor meget eller lidt det minder om Apples løsning, for det fungerer overraskende godt. Kun nogle få gange har vi misset “tilbage”-fagten, ligesom det løser et gennemgående problem med software-knapperne: At man rammer dem ved en fejl.

Jeg kan ikke tælle, hvor ofte jeg ved en fejl har ramt tilbageknappen og endt på startskærmen, når jeg skriver en SMS på OnePlus 5T eller Huawei Mate 10 Pro.

Det er så frustrerende.

Læs også: Test: Derfor er OnePlus 5T den mest anbefalelsesværdige telefon i 2017

Giver mere skærmplads
Med skærme, der stadig dækker mere af fronten på vores smartphones, er fagter - eller “gestures” i mangel på bedre ord - en god løsning for at spare knapperne væk.

Andre producenter har valgt at udvide skærmen på deres telefoner, men har samtidig tilføjet software-knapper, så det brugbare skærmplads reelt er den samme.

Ved at aktivere OnePlus 5T’s gesture-navigation i betaen sparer man hele knappe-bjælken væk i bunden, hvilket svarer til cirka 17 procent mere skærm-plads.

Og med hele industriens ryk mod skærme, der dækker næsten eller hele fronten af telefonen, så kan man kun håbe på, at en tilsvarende funktion bliver bygget direkte ind i Android.

Så kan det være, at vi kommer til at se tilsvarende hos Huawei, LG og Samsung, der alle også har smartphones med fronten næsten kun bestående af skærm.

Løsningen fungerer i hvert fald så godt på OnePlus 5T, at jeg i øjeblikket fravælger den stabile Oreo-opdatering til telefonen og bliver på beta-versionen.

Hvad synes du om at droppe knapperne helt og kun benytte dig af fagter og “swipes” for at styre din smartphone? Giv dit besyv med i kommentarfeltet

Læs også: Oversigt: Her er årets bedste smartphones 2017
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Kendt dansk trafik-app nægter at fjerne undersøgelse trods trussel om fogedforbud: "Den her undersøgelse bliver liggende, indtil der kommer en ny"
Interview: Saphe-stifter nægter at fjerne undersøgelse fra oktober 2017 fra tjenestens hjemmeside, men han erkender, at han ikke aner, hvordan det danske marked for trafik-apps forholder sig i dag. "Det kan være, at vi laver en ny undersøgelse på et tidspunkt, men den her undersøgelse bliver liggende, indtil der kommer en ny," lyder det.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwoll, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Roadmap til din digitale forretning
Digital transformation er på alles læber, men flere virksomheder er usikre på hvordan man rent faktisk kommer i gang. I dette whitepaper gennemgår vi en case fra den britiske online retail branche, hvor vi ser, hvordan I opnår en operationel og konkurrencemæssig fordel.