Artikel top billede

Fortalt til: Steffen Villadsen | (Foto: Kim Stensdal /)

Mennesker i IT
Udgivet 9. februar 2018 kl. 14.45

"Da vi gik i gang med udviklingen af vores forsvarsprodukt SitaWare, var der ikke en eneste, der troede på os.

Da vi i midten af 00’erne sagde, at vi ville disrupte forsvarssektoren, grinede folk, men vi blev ved og ved og ved.

Vi har da også haft så mange interne diskussioner om, hvorvidt vi skulle stoppe det, men vi blev ved. Så begyndte vi at vinde ordrer, og den ene tog den anden, og pludselig havde vi vundet 25 lande. Nu har vi fået en af de allerstørste ordrer, man kan få – nemlig U.S. Army.

Da jeg fandt ud af, at vi vandt ordren [på 1,3 milliarder kroner til den amerikanske hær .red], var jeg på ferie. Jeg tror, at jeg var på Maldiverne.

Jeg havde det fedt, og jeg hoppede i vandet. Men der kommer pludselig en følelse af, at det her er stort - hold kæft, nogle forventninger, der er til os nu. Pludselig bliver det alvor. Nu er det dig, de lyser på.

På den måde er vi meget jyske og bonderøvsagtige - fra at det er fedt og vi er glade, så rejser der sig også en følelse af, at nu er det nu. Nu er det alvor.

Der var også protester. 10 dage efter vi havde vundet, blev der nedlagt protest og så kunne ordren blive taget fra os igen. Protesten kom fra Raytheon, og de er store. De har al mulig form for politisk indflydelse i USA, og vi var bare lille snoldede Systematic fra Danmark.

I USA havde de lige talt om, at man skulle “make America great again”, og så køber de et dansk produkt, der bliver kerne-software i det amerikanske forsvar.

Der var vi bange for, at de spillede kortet, at det ikke skulle være en udenlandsk virksomhed, man skulle købe den slags af, men det bed myndighederne ikke på. Jeg var ellers bange for, at man ville gribe ind fra allerøverste politiske sted. Det var jeg.

Der var 100 dages klagetid, og da den dag så oprandt, og alle deres protester var faldet på gulvet, og de andre klager også var faldet, fornemmede vi, at nu havde vi vundet.

Det var ikke engang mig, der skrev kontrakten under. Jeg fik bare en mail. Sådan en dag forløber ligesom alle mulige andre dage.

Jeg tror dog nok, at vi allesammen fik et glas champagne og et stykke kage, og så sagde vi, at det var det. Man bliver ikke bange, men man mærker ærefrygten, for nu er det alvor.”

Michael Holm, administrerende direktør, Systematic


Flere mennesker i IT Om mennesker i it