Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Enhedslisten: Er leverandøren af vigtigt dansk it-system indblandet i korruption og skattefusk?

Enhedslisten ver bekymret over alvorlige rygter, der florerer om leverandøren af Danmarks kommende valgsystem. Leverandøren, Smartmatic, beskyldes for skattefusk og korruption. Kombit har ikke undersøgt forholdene.

Enhedslistens Stine Brix vil have Kombit til at forholde sig til en række anklager mod en af selskabets underleverandører til det kommende, danske valgsystem, selskabet Smartmatic International Holding.

Stine Brix har stillet en hel række spørgsmål til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille om aftalen mellem Kombit og Smartmatic.

Dem finder du her..

“Ministeren bedes oplyse, hvordan Kombit har forholdt sig til de anklager om korruption, som Smartmatic International Holding har været udsat for i Filippinerne i 2017,” lyder et af spørgsmålene fra Stine Brix.

Kombit valgte i slutningen af december DXC Technology (det tidligere CSC, red) til at udvikle og drifte det danske valgsystem med Smartmac International Holding som underleverandør.

Det kan du læse mere om her: KMD mister ordre efter mere end 30 år som leverandør: DXC Technologies skal levere valg-system til danskerne

Stine Brix forlanger desuden svar på, hvem der er ‘de endelige ejere’ af DXC og Smartmatic, ligesom hun have svar på hvilken ‘forudgående screening’, der har været’ af de to selskaber og ‘hvilke kriterier, Kombit har lagt til grund’ for udbudsprocessen.

I alle tilfældende henviser økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille til et samlet svar på spørgsmålene, der indeholder en redegørelse fra Kombit.

Ikke undersøgt

I redegørelsen - som du finder her - beskriver Kombit sine udvælgelseskriterier.

Her fremgår det, at Kombit ikke har kigget på, hvem der ejer selskaberne.

“Kombit har ikke som en del af udbudsprocessen undersøgt endelige ejerforhold omkring CSC Scandihealth og Smartmatic International Holding, herunder endelige ejeres hjemsted, eller hvorvidt sådanne hjemsted udgør skattely,” lyder det fra Kombit.

Dette skyldes ifølge selskabet, at udbudsloven ifølge Kombit ikke giver mulighed for at ‘inddrage sådanne forhold i udvælgelsen af egnede ansøgere.’

“Kombit skal ifølge udbudsloven alene forholde sig til de selskaber, der konkret indgår i udbuddet. Kombit har derfor kun forholdt sig til CSC Scandihealth og deres underleverandør, det hollandske selskab Smartmatic International Holding, og således ikke forholdt sig til andre af Smartmatics selskaber og deres virke, fx i Filipinerne,” lyder det fra Kombit.

En hurtig Google-søgning på ‘Smartmatic’ og ‘Philippines’ fører os ellers hurtigt til en hel række artikler i blandt andet avisen The Manila Times om et anspændt forhold mellem selskabet og myndighederne.

Til ITWatch siger Stine Brix, at hun ikke ved, om det skulle være ‘foregået noget,’ men at hun ønsker at få sagen belyst.

“Vi har fået en række henvendelser om, at der har været tilfælde af korruption og brug af skattely, og derfor har vi rejst disse spørgsmål,” siger hun til mediet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere