Artikel top billede

(Foto: Photo by Carlos Muza on Unsplash)

Bitcoin nu så billige at det ikke længere kan betale sig at udvinde dem - hvis man regner alle omkostningerne med

Efter efterårets vilde kurs-stigninger er bitcoin nu faldet så meget i pris, at det ikke længere kan betale sig at mine dem.

Bitcoin-kursen nåede at runde 20.000 dollar i december. Men det går som bekendt op og ned i showbiz, og siden er bitcoin-kursen faldet igen.

Faktisk ligger den nu på et niveau, der gør, at det mange steder ikke længere kan betale sig at udvinde bitcoin - altså ‘mine’ dem.

Det er en omkostningstung proces, der kræver tungt og energikrævende computerudstyr.

“Bitcoin handles for tiden til en pris, der matcher omkostningerne for mining af en bitcoin,” lyder det fra analysehuset Fundstrat, skriver CNBC.

Ifølge Fundstrats egen såkaldte mining-model kostere det 8.038 dollar - omkring 48.500 kroner- at udvinde en bitcoin.

Det kan lyde af meget, men i modellen indregnes både strøm-forbrug, indkøb af computer-udstyr og følge-omkostninger til eksempelvis køling af udstyret.

Kryptovalutaer udvindes i såkaldte 'rigs,' der er sammenkoblede computere med meget kraftige grafikkort, som gennemgår en række komplekse beregninger i arbejdet med at udvinde - 'mine' - bitcoin og lignende.

Ifølge Fundstats model består mere end halvdelen af omkostningerne ved en mining faktisk af udgifter til indkøb af udstyr - blandt andet fordi der hele tiden udvikles nyt og langt mere effektivt udstyr, hvilket øger behovet for udskiftning af udstyr hele tiden.

En bitcoin kunne torsdag flere steder købes til 7.600 dollar - knap 46.000 kroner.

Ikke mindst Kina er kendt som hjemsted for mange ‘minere.’

Det skyldes dels, at strømprisen er lav i Kina, dels at mining af kryptovaluta anvendes som metode til at sende penge ud af landet uden om den kinesiske regerings kontrol.

Fire af de fem største såkaldte bitcoin-miningpools er kinesiske i dag.

Du kan finde en oversigt over disse pools her.

Fundstrat vurderer, at bitcoin-minerne vil fortsætte med at mine bitcoins på deres eksisterende udstyr, indtil prisen er faldet til godt 3.000 dollar.

Her ligger smertegrænsen, som vil få mange minere til at lukke deres computer ned, hedder det.

Læs også: 

Bitcoin-netværket bruger snart mere strøm end hele Danmark.

Valutaspekulanter rydder grafikkort-lagrene hos ProShop igen og igen: "Det er helt vanvittigt for tiden"

Disse fem kilder giver kryptovalutaerne deres enorme værdi - også selv om de ikke er bundet op på banker og samfund
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere