Artikel top billede

(Foto: Photo by Carlos Muza on Unsplash)

Bitcoin nu så billige at det ikke længere kan betale sig at udvinde dem - hvis man regner alle omkostningerne med

Efter efterårets vilde kurs-stigninger er bitcoin nu faldet så meget i pris, at det ikke længere kan betale sig at mine dem.

Bitcoin-kursen nåede at runde 20.000 dollar i december. Men det går som bekendt op og ned i showbiz, og siden er bitcoin-kursen faldet igen.

Faktisk ligger den nu på et niveau, der gør, at det mange steder ikke længere kan betale sig at udvinde bitcoin - altså ‘mine’ dem.

Det er en omkostningstung proces, der kræver tungt og energikrævende computerudstyr.

“Bitcoin handles for tiden til en pris, der matcher omkostningerne for mining af en bitcoin,” lyder det fra analysehuset Fundstrat, skriver CNBC.

Ifølge Fundstrats egen såkaldte mining-model kostere det 8.038 dollar - omkring 48.500 kroner- at udvinde en bitcoin.

Det kan lyde af meget, men i modellen indregnes både strøm-forbrug, indkøb af computer-udstyr og følge-omkostninger til eksempelvis køling af udstyret.

Kryptovalutaer udvindes i såkaldte 'rigs,' der er sammenkoblede computere med meget kraftige grafikkort, som gennemgår en række komplekse beregninger i arbejdet med at udvinde - 'mine' - bitcoin og lignende.

Ifølge Fundstats model består mere end halvdelen af omkostningerne ved en mining faktisk af udgifter til indkøb af udstyr - blandt andet fordi der hele tiden udvikles nyt og langt mere effektivt udstyr, hvilket øger behovet for udskiftning af udstyr hele tiden.

En bitcoin kunne torsdag flere steder købes til 7.600 dollar - knap 46.000 kroner.

Ikke mindst Kina er kendt som hjemsted for mange ‘minere.’

Det skyldes dels, at strømprisen er lav i Kina, dels at mining af kryptovaluta anvendes som metode til at sende penge ud af landet uden om den kinesiske regerings kontrol.

Fire af de fem største såkaldte bitcoin-miningpools er kinesiske i dag.

Du kan finde en oversigt over disse pools her.

Fundstrat vurderer, at bitcoin-minerne vil fortsætte med at mine bitcoins på deres eksisterende udstyr, indtil prisen er faldet til godt 3.000 dollar.

Her ligger smertegrænsen, som vil få mange minere til at lukke deres computer ned, hedder det.

Læs også: 

Bitcoin-netværket bruger snart mere strøm end hele Danmark.

Valutaspekulanter rydder grafikkort-lagrene hos ProShop igen og igen: "Det er helt vanvittigt for tiden"

Disse fem kilder giver kryptovalutaerne deres enorme værdi - også selv om de ikke er bundet op på banker og samfund




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere