Artikel top billede

Facebook hårdt ramt af data-skandale: Er der øget kontrol og lov-stramninger på vej efter misbrug af 50 millioner brugeres data?

Facebook er hårdt ramt, efter det er kommet frem, at data på 50 millioner brugere uretmæssigt blev anvendt i den amerikanske valgkamp.

Facebook er hårdt ramt på både markedsværdi og omdømme, efter det er kommet frem, at data på 50 millioner amerikanske brugere er blevet anvendt i den amerikanske valgkamp uden deres vidende.

Aktiekursen er faldet for første gang i flere år, hvilket har høvlet næsten 40 milliarder dollar af Facebooks markedværdi. Og omdømmet er hårdt ramt.

Hele balladen udspringer af, at det amerikanske analysehus Cambridge Analytica under valgkampen frem mod det amerikanske præsidentvalg for godt et år siden, huggede data på de 50 millioner amerikanere fra deres Facebook-profiler.

Hensigten var at udnytte disse data til at udvikle et program, som kunne forudsige deres handlingsmønstre og valg.

Cambridge Analytica solgte siden dette program til Donald Trumps valg-organisation, skriver New York Times.

Cambridge Analytica afviser alle beskyldningerne.

I denne pressemeddelelse skriver selskabet, at det i 2014 'modtog Facebook-data og derivater af Facebook-data fra et selskab ved navn GSR, som vi samarbejde med i god tro med henblik på lovligt at levere data til research.'

’Et systemisk problem’

For Facebook kan sagen blive alvorlig. Allerede nu risikerer selskabet kæmpebøder og øget gennemgang, og analytikere peger på, at Facebook har ‘systemiske problemer’ med sin forretningsmodel.

Også EU meddeler, at man vil undersøge sagen nærmere, da der kan være tale om en krænkelse af europæisk privacy-lovgivning.

“Denne hændelse kan skabe et alvorligt pr-mæssigt blåt øje for Facebook og kan føre til øget lovmæssig kontrol,” siger Wells Fargo-analytiker Peter Stabler til Reuters.

News York Times skrev mandag, at Facebooks sikkerhedschef, Alex Stamos, forlader virksomheden til sommer på grund af uenighed om, hvordan selskabet skal tackle sin rolle i spredning af fake news og misinformation.

Ifølge avisen afspejler hans exit ‘øget spænding’ i selskabets ledelse over spørgsmålet om, hvorvidt Facebook skal være åben om eksempelvis staters misbrug af selskabets platform.

Læs også:

Der er ingen vej udenom: Google, Facebook og Amazon skal reguleres

"Facebook ville være bedre end mine kollegaer til at gætte personlige ting om mig, efter jeg havde liket 10 ting"

EU på vej med nye regler: Apple, Google og Amazon skal tvinges til at give indblik i deres ranking-regler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere