Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Google taber kæmpeopgør om Android med Oracle - kan skylde Oracle milliarder af kroner for Java-brug

En opsigtsvækkkende afgørelse udnævner Oracle som vinder i en langvarig batalje med Google om brug af Java i Android. Sagen kan betyde, at Google skal betale Oracle flere milliarder kroner.

Google-styresystemet Android anvender Oracles Java-software på ulovlig vis.

Sådan lyder det i en helt ny afgørelse i en amerikansk domstol, som dermed bliver den seneste i et efterhånden otte år langt slagsmål mellem de to selskaber om brugen af Java i Android.

I yderste konsekvens kan afgørelsen betyde, at Google skal betale Oracle mere end 50 milliarder kroner i erstatning og godtgørelse.

Det mest sandsynlige er dog, at sagen fortsætter med yderligere anker og appeller og yderligere retsmøder i nye retsinstanser.

Været i gang i snart otte år

Sådan har det i hvert fald været hidtil i den otte år lange sag, der begyndte i 2010, da Oracle sagsøgte Google med påstand om, at Android krænker to Java-patenter, som Oracle ejer.

Den første dom i sagen faldt i 2012, og den faldt ud til Googles fordel, da en domstol afgjorde, at Java er så udbredt, at teknologien falder uden for copyright-lovgivningen.

Denne dom blev annulleret i 2014, og i 2016 fastslog en ny domstol, at Googles brug af Oracles API’er var lovlig under den såkaldte ‘fair use’-doktrin i amerikansk copyright-lov.

Denne afgørelse blev anket af Oracle. Og nu har Oracle altså fået medhold.

“Der er intet fair over at tage et ophavsretligt beskyttet produkt og anvende det til samme formål og til samme funktion som originalen - bare i et konkurrerende produkt,” lyder det i afgørelsen fra domstolen.

Oracle erklærer sig ikke overraskende godt tilfreds med afgørelsen, som ifølge selskabet “beskytter skabere og forbrugere.”

Google overvejer nu sine næste skridt og beklager, at Java ifølge selskabet ikke er ‘åbent og frit’ for alle.

“Denne type afgørelser vil gøre apps og online-tjenester langt dyrere for forbrugerne,” lyder det fra Google.

Kan blive meget dyrt

Det er endnu uklart, hvor meget afgørelsen i givet fald vil koste Google.

Oracle havde oprindeligt krævet mere end 50 milliarder kroner i erstatning, men det vurderes, at prisen i dag kan være en del højere, da API’erne i takt med Androids udbredelse er blevet langt mere udbredte end de var, da sagen blev igangsat.

Sagen bliver fulgt med stor interesse fra flere sider, da den kan få konsekvenser mange steder i det komplekse software-landskab, hvor teknologier, patenter og løsninger anvendes på kryds og tværs.

Således anvendes der open source-software i rigtigt mange software-platforme, og afgørelsen kan betyde, at der fremover skal betales for at anvende en del af disse.

Oracle overtog Java med købet af Sun Microsystems i 2010.

Læs også: 

Oracle afslører: Så vild en forretning er Android for Google - milliarderne vælter ind

Oracle siger stop: Vil af med ansvaret for Java EE - men hvem skal overtage?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere