Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Google taber kæmpeopgør om Android med Oracle - kan skylde Oracle milliarder af kroner for Java-brug

En opsigtsvækkkende afgørelse udnævner Oracle som vinder i en langvarig batalje med Google om brug af Java i Android. Sagen kan betyde, at Google skal betale Oracle flere milliarder kroner.

Google-styresystemet Android anvender Oracles Java-software på ulovlig vis.

Sådan lyder det i en helt ny afgørelse i en amerikansk domstol, som dermed bliver den seneste i et efterhånden otte år langt slagsmål mellem de to selskaber om brugen af Java i Android.

I yderste konsekvens kan afgørelsen betyde, at Google skal betale Oracle mere end 50 milliarder kroner i erstatning og godtgørelse.

Det mest sandsynlige er dog, at sagen fortsætter med yderligere anker og appeller og yderligere retsmøder i nye retsinstanser.

Været i gang i snart otte år

Sådan har det i hvert fald været hidtil i den otte år lange sag, der begyndte i 2010, da Oracle sagsøgte Google med påstand om, at Android krænker to Java-patenter, som Oracle ejer.

Den første dom i sagen faldt i 2012, og den faldt ud til Googles fordel, da en domstol afgjorde, at Java er så udbredt, at teknologien falder uden for copyright-lovgivningen.

Denne dom blev annulleret i 2014, og i 2016 fastslog en ny domstol, at Googles brug af Oracles API’er var lovlig under den såkaldte ‘fair use’-doktrin i amerikansk copyright-lov.

Denne afgørelse blev anket af Oracle. Og nu har Oracle altså fået medhold.

“Der er intet fair over at tage et ophavsretligt beskyttet produkt og anvende det til samme formål og til samme funktion som originalen - bare i et konkurrerende produkt,” lyder det i afgørelsen fra domstolen.

Oracle erklærer sig ikke overraskende godt tilfreds med afgørelsen, som ifølge selskabet “beskytter skabere og forbrugere.”

Google overvejer nu sine næste skridt og beklager, at Java ifølge selskabet ikke er ‘åbent og frit’ for alle.

“Denne type afgørelser vil gøre apps og online-tjenester langt dyrere for forbrugerne,” lyder det fra Google.

Kan blive meget dyrt

Det er endnu uklart, hvor meget afgørelsen i givet fald vil koste Google.

Oracle havde oprindeligt krævet mere end 50 milliarder kroner i erstatning, men det vurderes, at prisen i dag kan være en del højere, da API’erne i takt med Androids udbredelse er blevet langt mere udbredte end de var, da sagen blev igangsat.

Sagen bliver fulgt med stor interesse fra flere sider, da den kan få konsekvenser mange steder i det komplekse software-landskab, hvor teknologier, patenter og løsninger anvendes på kryds og tværs.

Således anvendes der open source-software i rigtigt mange software-platforme, og afgørelsen kan betyde, at der fremover skal betales for at anvende en del af disse.

Oracle overtog Java med købet af Sun Microsystems i 2010.

Læs også: 

Oracle afslører: Så vild en forretning er Android for Google - milliarderne vælter ind

Oracle siger stop: Vil af med ansvaret for Java EE - men hvem skal overtage?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere