Artikel top billede

Oracle siger stop: Vil af med ansvaret for Java EE - men hvem skal overtage?

Oracle vil have nogle andre til at stå med ansvaret for udviklingen af enterprise-versionen af Java, som Oracle overtog med købet af Sun Microsystems i 2010.

Oracle vil have nogle andre til at overtage ansvaret for enterprise-versionen af Java - Jave Enterprise Edition (Java EE).

Selskabet er derfor gået på jagt efter organisationer, som kan forestilles sig at overtage opgaven.

Oracle har her især kig på forskellige open source-organisationer som eksempelvis Apache eller Eclipse.

Meddelelsen fra Oracle kommer i forbindelse med den kommende lancering af den nye version, Java EE 8.

Selskabet meddeler, at lanceringen af Java EE 8 rummer en mulighed for at ‘gentænke den måde, hvorpå platformen bliver udviklet.’

Java EE bliver i dag udviklet som open source med bidrag fra en større kreds af udviklere.

Men den styres af Oracle i en proces, som ifølge Oracle ikke er særlig fleksibel og agil - og faktisk heller ikke åben nok.

“Vi mener, at det rigtige skridt vil være at flytte Java EE-teknologier over til en open source foundation, hvilket vil kunne sikre mere agile processer, implemetering af mere fleksibel licensiering og ændringer i governance-processerne,” lyder det fra Oracle.

Fulgte med Sun

Oracle overtog Java med købet af Sun Technologies i 2010.

Med i købet fulgte James Gosling, der regnes for at være opfinderes af Java, men han forlod Oracle efter ganske få måneder til fordel for en stilling hos Google - som han også forlod efter ganske måneder.

Det kan du læse mere om her: Java-opfinder James Gosling forlader Google

James Gosling har adskillige gange opfordret Oracle til at slippe tøjlerne på Java, og han har endda solgt t-shirts med påskriften ‘Free Java.’

Læs også: Endnu en fremtrædende person i Java-udviklingen forlader Oracle

Oracle nævner ikke specifikt nogle kandidater til at overtage ansvaret. Men der peges fra flere steder på Apache Software Foundation og Eclipse Foundation som muligheder.

Eclipse har allerede overtaget håndteringen af Hudson integrations-serveren fra Oracle, mens Apache har overtaget håndteringen af OpenOffice og NetBeans IDE.

Alle disse tre teknologier overtog Oracle også i forbindelse med købet af Sun Microsystems i 2010.

Dengang udløste købet straks bekymring i open source-kredse. Selv forsøgte Sun at berolige miljøet.

Det kan du læse mere om her: Sun: Java er i sikre hænder hos Oracle

Eclipse erklærer sig over for Computerworlds amerikanske nyhedsbureau da også klar til at overtage håndteringen af Java EE.

“Det vil være godt for både platformen og for communitiet, hvis Java EE flyttes til en leverandør-neutral open source foundation. Bliver vi spurgt, vil vi med glæde overtage opgaven som værts-organisation,” lyder det fra Eclipse-chef, Mike Milinkovuis.

Oracle vil fortsat gerne være en del af udviklingen af Java EE.

“Men vi tror på en mere åben proces, der ikke er afhængig af en leverandør som platforms-ansvarlig. Det vil anspore til større deltagelse og innovaiton,” lyder det fra Oracle.

Den anden store Java-variant, Java SE (Standard Edition), bliver i dag udviklet i et mere åbent miljø via OpenJDK. Men Oracle er stadig i spidsen for denne udvikling, selvom både Red Hat og IBM har været meget engagerede i arbejdet.

Læs også:

På rejse ned i dybet: Jagten på Javas fremtid

Oracle siger farvel til en hel række Java-guruer - og næppe på gensyn

Java-opfinder begræder Oracles håndtering af Sun-teknologi

Google er bekymret for Javas fremtid

Her er Oracles 10-års plan for Java-udviklingen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere