Artikel top billede

Så vild er ejerstrukturen bag omstridt teknologi-leverandør til dansk valgsystem: Anvender et hav af selskaber

Vigtig teknologi-leverandør af Danmarks kommende valgsystem er sovset ind i kompleks ejerstruktur med et hav af selskaber. Se hele strukturen her.

Smartmatic International Holding BV, der skal levere teknologien til Danmarks kommende valgsystem, opererer i en kompleks og omfattende organisationsstruktur, der dækker et hav af selskaber i mange forskellige lande.

Det fremgår af et organisations-diagram, som Økonomi- og Indenrigsministeret har offentligtgjort, efter der er blevet rejst mistanke mod selskabet, som sammen med DXC Technology - det tidligere CSC - skal levere Danmarks kommende valg-system.

Det fremgår af diagrammet - som du kan se i bunden af denne artikel - at Smarmatic International Holdning BV, som DXC Technology entrerer med, hører hjemme i Holland.

Det hollandske selskab ejes af britiske SGO Corporation Limited, der igen er ejet af SGO Corporation NV, som hører hjemme i den lille caraibiske ø Curaçao, der står på Oxfams liste over de 14 værste skattely i verden.

Dette selskab har igen flere ejere. 69,3 procent ejes af selskabet Mugica Corporation, som igen ejes af Mugica Private Foundation, der igen ejes af englænderen Antonio Mugica Rivero.

14 procent af SGO Corporation NV ejes af selskabet Pinate Corporation N.V, der igen ejes af Pinate Private Foundation, der igen ejes af amerikaneren Roger Pinate.

Den resterende del på 16,4 procent ejes af omkring 200 mindre aktionærer.

Hollandske Smartmatic International Holding B.V ejer et hav af selskaber - herunder en række i skattelyene Barbados, Haiti og Panama samt nogle stykker i Hong Kong, Australien, Belgien og Sydafrika.

Læs også: Minister: Klar til at indføre øget kontrol af kommunernes it-indkøb af valgsystemer

DXC Technology har meddelt, at Smartmatic har leveret teknologiske løsninger til valg i blandt andet Belgien, Italien, Bulgarien og England.

“Smartmatic er en global teknologivirksomhed, som har leveret løsninger til valgprocesser i flere end 25 forskellige lande verden over. Siden sin grundlæggelse har Smartmatic registreret flere end 3,7 milliarder stemmer til offentlige valg. Smartmatics valg-teknologi er blevet valideret af en række internationale organisationer,” lyder det fra selskabet.

Underleverandør til DXC

Kombit valgte i slutningen af december DXC Technology (det tidligere CSC, red) til at udvikle og drifte det danske valgsystem med Smartmac International Holding som underleverandør.

Det kan du læse mere om her: KMD mister ordre efter mere end 30 år som leverandør: DXC Technologies skal levere valg-system til danskerne

Kombit - der står for udbuddet - har tidligere meddelt, at selskabet ikke har undersøgt de "endelige ejerforhold omkring CSC Scandihealth og Smartmatic International Holding, herunder endelige ejeres hjemsted, eller hvorvidt sådanne hjemsted udgør skattely."

Dette skyldes ifølge selskabet, at udbudsloven ifølge Kombit ikke giver mulighed for at ‘inddrage sådanne forhold i udvælgelsen af egnede ansøgere.’

Læs også:

Minister: Klar til at indføre øget kontrol af kommunernes it-indkøb af valgsystemer

Nye mistanker om skattefusk mod leverandør af vigtigt dansk it-system med indviklet ejerstruktur

Her er den komplicerede ejerstruktur bag omstridt leverandør af vigtigt dansk it-system: Tråde fører til caraibisk skattely

Enhedslisten: Er leverandøren af vigtigt dansk it-system indblandet i korruption og skattefusk?