Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

Minister: Klar til at indføre øget kontrol af kommunernes it-indkøb af valgsystemer

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er klar til at ‘diskutere’ indførelse af øget kontrol af kommunernes indløb af fremtidige valgsystemer, efter Kombit har valgt omstridt valg-leverandør.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er klar til at ‘diskutere’ muligheden for at indføre øget kontrol af kommunernes indkøb af valgsystemer.

Det meddeler han på dagens samråd med Folketingets Social- Indenrigs- og Børneudvalg, som han er blevet indkaldt til for at svare på spørgsmål om KL-selskabet Kombits valg af leverandør af Danmarks nye valgsystem.

Det skal leveres af DXC Technologies - det tidligere CSC - der som underleverandør har selskabet Smartmatic International Holding BV, som mistænkes for skattefusk.

Selskabets ret komplekse ejerstruktur lander således via en forskellige selskaber i det caraibiske skattely Curacao.

Det kan du læse mere om her: Her er den komplicerede ejerstruktur bag omstridt leverandør af vigtigt dansk it-system: Tråde fører til caraibisk skattely

Afgørende med tillid

“Det er afgørende, at vi har et solidt valgsystem i Danmark. Jeg er åben for at diskutere indgreb over for indkøb af valgsystemer med Folketingets partier,” lyder det fra ministeren.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forestiller sig, at en eventuel kontrol-indstans kan ligne det kontrol-system, som staten i dag anvender.

Her skal Statens It-råd gennemgå alle statslige it-indkøb til mere end 10 millioner kroner - blandt andet med henblik på overskridelser af tidsplaner og budgetter.

Det kan du læse mere om her: Løftet pegefinger til fire statslige it-projekter

“Jeg er helt åben over for at drøfte det. Vi skal dog gøre os klart, at yderligere styring og kontrol også vil føre til mere bureakrati, og her gælder det om at finde en balance,” siger han.

“Desuden skal vi jo forklare over for kommunerne, hvorfor vi [staten, red] mener, at vi kan vurderes deres it-indkøb bedre, end de selv kan.”

Udmeldingen kommer blandt andet i kølvandet på de seneste udmeldinger om valgfusk og det, som Simon Emil Ammitzbøll-Bille kalder for ‘udenlandske angreb på valghandlinger.’

“De problemer er internationale, og kan ikke afgrænses til den enkelte kommune,” siger han.

Både DF og S erkærer sig klar til at diskutere muligheden med regeringen.

Enhedslistens Stine Brix mener, at det ‘bekymrende,’ at selskab som Smartmatic International holdning skal levere systemet til vores valg i fremtiden.

“Er selskabet egentlig i stand til at løfte denne opgave på forsvarlig vis? Det drejer sig om kritisk infrastruktur, der støtter op om vores valg, og vi ved også, at fremmede magter i dag blander sig,” siger hun.

Enhedslisten mener, at Smartmatic er involveret i skattefusk og lignende.

Men det afviser Simon Emil Ammitzbøll-Bille blandt andet med henvisning til EU’s såkaldte black list over 17 skattely i verden.

“Her er Curacao ikke nævnt,” siger han.

Curacao står dog på Oxfams liste over de 14 værste skattely i verden.

Ministeren mener, at der ikke er nogen grund til ikke at have tillid til selve valgsystemet, da man i danske valghandlinger skal anvende papir, indtelefonering og lignende.

“Det gør det meget svært at gå ind og overtage systemet. Jeg går ind for, at vi beholder papirstemmer, som er med til at gøre systemet mere robust. Hackere har meget svært ved at påvirke danske valg,” siger han.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger desuden, at Smartmatic-teknologierne anvendes i mange forskellige lande - også i EU.

"Der er al rimelig grund til at tro, at det er et system, der virker, og som vi kan have tillid til," siger han.

Læs også:

Nye mistanker om skattefusk mod leverandør af vigtigt dansk it-system med indviklet ejerstruktur

Her er den komplicerede ejerstruktur bag omstridt leverandør af vigtigt dansk it-system: Tråde fører til caraibisk skattely

Enhedslisten: Er leverandøren af vigtigt dansk it-system indblandet i korruption og skattefusk?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere