Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

Minister: Klar til at indføre øget kontrol af kommunernes it-indkøb af valgsystemer

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er klar til at ‘diskutere’ indførelse af øget kontrol af kommunernes indløb af fremtidige valgsystemer, efter Kombit har valgt omstridt valg-leverandør.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er klar til at ‘diskutere’ muligheden for at indføre øget kontrol af kommunernes indkøb af valgsystemer.

Det meddeler han på dagens samråd med Folketingets Social- Indenrigs- og Børneudvalg, som han er blevet indkaldt til for at svare på spørgsmål om KL-selskabet Kombits valg af leverandør af Danmarks nye valgsystem.

Det skal leveres af DXC Technologies - det tidligere CSC - der som underleverandør har selskabet Smartmatic International Holding BV, som mistænkes for skattefusk.

Selskabets ret komplekse ejerstruktur lander således via en forskellige selskaber i det caraibiske skattely Curacao.

Det kan du læse mere om her: Her er den komplicerede ejerstruktur bag omstridt leverandør af vigtigt dansk it-system: Tråde fører til caraibisk skattely

Afgørende med tillid

“Det er afgørende, at vi har et solidt valgsystem i Danmark. Jeg er åben for at diskutere indgreb over for indkøb af valgsystemer med Folketingets partier,” lyder det fra ministeren.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forestiller sig, at en eventuel kontrol-indstans kan ligne det kontrol-system, som staten i dag anvender.

Her skal Statens It-råd gennemgå alle statslige it-indkøb til mere end 10 millioner kroner - blandt andet med henblik på overskridelser af tidsplaner og budgetter.

Det kan du læse mere om her: Løftet pegefinger til fire statslige it-projekter

“Jeg er helt åben over for at drøfte det. Vi skal dog gøre os klart, at yderligere styring og kontrol også vil føre til mere bureakrati, og her gælder det om at finde en balance,” siger han.

“Desuden skal vi jo forklare over for kommunerne, hvorfor vi [staten, red] mener, at vi kan vurderes deres it-indkøb bedre, end de selv kan.”

Udmeldingen kommer blandt andet i kølvandet på de seneste udmeldinger om valgfusk og det, som Simon Emil Ammitzbøll-Bille kalder for ‘udenlandske angreb på valghandlinger.’

“De problemer er internationale, og kan ikke afgrænses til den enkelte kommune,” siger han.

Både DF og S erkærer sig klar til at diskutere muligheden med regeringen.

Enhedslistens Stine Brix mener, at det ‘bekymrende,’ at selskab som Smartmatic International holdning skal levere systemet til vores valg i fremtiden.

“Er selskabet egentlig i stand til at løfte denne opgave på forsvarlig vis? Det drejer sig om kritisk infrastruktur, der støtter op om vores valg, og vi ved også, at fremmede magter i dag blander sig,” siger hun.

Enhedslisten mener, at Smartmatic er involveret i skattefusk og lignende.

Men det afviser Simon Emil Ammitzbøll-Bille blandt andet med henvisning til EU’s såkaldte black list over 17 skattely i verden.

“Her er Curacao ikke nævnt,” siger han.

Curacao står dog på Oxfams liste over de 14 værste skattely i verden.

Ministeren mener, at der ikke er nogen grund til ikke at have tillid til selve valgsystemet, da man i danske valghandlinger skal anvende papir, indtelefonering og lignende.

“Det gør det meget svært at gå ind og overtage systemet. Jeg går ind for, at vi beholder papirstemmer, som er med til at gøre systemet mere robust. Hackere har meget svært ved at påvirke danske valg,” siger han.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger desuden, at Smartmatic-teknologierne anvendes i mange forskellige lande - også i EU.

"Der er al rimelig grund til at tro, at det er et system, der virker, og som vi kan have tillid til," siger han.

Læs også:

Nye mistanker om skattefusk mod leverandør af vigtigt dansk it-system med indviklet ejerstruktur

Her er den komplicerede ejerstruktur bag omstridt leverandør af vigtigt dansk it-system: Tråde fører til caraibisk skattely

Enhedslisten: Er leverandøren af vigtigt dansk it-system indblandet i korruption og skattefusk?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere


Roundtable: Vend dine it-strategiske valg med andre it-ledere

Kravene klare: Som digital leder skal du både have et stærkt bud på fremtidens digitale forretning og et fuldt overblik over hvordan du kommer derhen. Noget som blandt andet CIO og koncerndirektør hos Topdanmark Kasper Tjørntved Davidsen har slået fast over for Computerworld - og hvorfor Topdanmark nu både investerer i ny mainframe og satser stærkt på AI-løsninger.

30. maj 2024 | Læs mere