Artikel top billede

AI-forskere råber vagt i gevær over potentiel udvikling af dræberrobotter i Sydkorea

AI-forskere verden over boykotter øjeblikkeligt sydkoreansk universitet, der har indgået samarbejdet med en tvivlsom forsvarsvirksomhed, der kan lede til udviklingenen af dræberrobotter.

Et sydkoreansk topuniversitet er blevet boykottet af lang række AI-eksperter verden over, efter det viser sig, at en afdeling på universitet, der blandet andet forsker i kunstig intelligens, har indgået et partnerskab med en tvivlsom forsvarsvirksomhed.

Ifølge skaren af 57 forskere fra 30 lande er det en meget kedelig udvikling, der kan lede til masseødelæggelsesvåben uden nogen form for etiske retningslinjer, skriver Independent.it.

I et åbent brev til Korea Advanced Insitute of Science and Technology (KAIST) bliver det gjort klart, at man ikke længere vil samarbejde med universitet, før udviklingen af autonome våben stoppes.

"Man kan lave masser af gode ting med AI, der redder liv, også i en militær kontekst, men åbent at deklarere, at målet er at udvikle autonome våben med en parter som denne, giver anledning til store bekymringer," udtaler Toby Walsh, der har organiseret boykotten, til The Guardian.

"Det er et meget respekteret universitet, der begynder at samarbejde med en etisk meget tvivlsom partner, der fortsætter med at overtræde internationale normer," fortsætter han.

Præsidenten for KAIST, Sung-Chul Shin, forsvarer sig med, at man slet ikke har nogen intention om at udvikle dødbringende autonome våben eller dræberrobotter, der ikke kan styres meningsfuldt af mennesker.

Læs mere: Eksperter udpeger de værste trusler med kunstig intelligens: "Vi taler om malware på steroider"

Topmøde i næste uge om AI

Brugen af kunstig intelligens med et militært formål, har fået en række forskere til at stille spørgsmålstegn ved nøjagtigheden af sådanne våben og deres evne til at skelne fjender fra venner.

I næste uge afholder FN et møde i Geneve med autonome våben på dagsordenen.

Her er over 20 lande blandt andet gået sammen om at få indført et totalt forbud mod "killer robots".

Forsvarsvirksomheden, Hanwha, som er baggrund for det store opråb blandt AI-forskere, er en af Sydkoreas største våbenproducenter, og producerer, ifølge The Guardian, blandt andet klyngebomber.

Klyngebomber blev i 2008 gjort forbudt ifølge en international aftale, som blev underskrevet i Oslo.

I dag er klyngebomber således forbudt i omkring 120 lande - dog fortsat uden de store nationer USA, Rusland og Kina.

Der er ifølge talsmanden for boykotten i dag allerede eksempler på militærdroner, der teknisk set kan operere fuldstændigt autonomt.

Dette samarbejde ses som endnu et skridt nærmere at åbne en Pandoras boks, der kan blive meget svær at lukke igen.

Den trussel der lurer mod nord for Sydkorea bør heller ikke være en anledning til at kaste sig ud i et sciencefiktion-eventyr med Teminator som forbillede.

"Udviklingen af autonome våben vil forværre sikkerhedssituationen på den Koreanske halvø, ikke forbedre den. Hvis disse våben bliver lavet nogen som helst sted, vil de på et eller andet tidspunkt ende op i Nordkorea, og de vil ikke have nogen kvaler ved at gøre brug af dem mod syd," udtaler Toby Walsh til The Guardian.

Læs mere: Kunstig intelligens bliver guld værd for hackere: “Det bliver billigere og nemmere at være it-kriminel”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere