Med Nokia 8 Sirocco stiler Nokia igen efter det ypperste

Test af Nokia 8 Sirocco – køb den først og fremmest for designet

Test: Nokias nyeste flagskibstelefonen puster liv i selskabet kultserie af Sirocco-telefoner.

Nokia er tilbage som mobilproducent, efter at have flagret i det uvise i nogen tid.

Det er nu et år siden, at selskabet iværksatte sit comeback som mobilproducent, og producenten har efterhånden skabt sig en overbevisende portefølje af smartphones: Fra den helt billige Nokia 2’er og 3’er -serie til den nydelige Nokia 8 i toppen af line-up’et.

Mærket – som i dag ejes og ledes af finske HMD Global og fremstilles i Kina – har dog haft et hul i toppen af mobilmarkedet, hvor telefonerne koster over de 5.000 kroner, og hvor de rigtig fede marginer ligger.

Derfor er det nærmest oplagt, at selskabet genopliver Sirocco-serien – en telefon-serie, hvor design og kvalitet presses til det yderste. Og hvor prisen følger med.

Ambitionerne og prisen på Nokia 8 Sirocco er derfor høje.

Sit eget look
Mens de øvrige mobilproducenter alle sammen synes at styre mod et iPhone X-lignende design, er det forfriskende at se et selskab, som tør at gå egne vegne.

Nokia 8 Sirocco minder ikke om nogen anden telefon lige nu.

Jeg mindes om Samsungs infamøse Note 7’er ( den der havde en uheldig tendens til at eksplodere i lommen på sin ejer), når jeg hiver Siroccoen op af lommen – her serveret i et slankere og mere kompakt format.

Læs også: Test af Nokia 8: Dette kan være Nokia-telefonen, du har ventet på

Sirocco-navnet forpligter, det skal være noget særligt det her.

Derfor markerer Nokia 8 Sirocco sig ved at have det mest buede display, jeg har set til dato. Kanterne på displayet er endda mere afrundede, end det du finder i Samsungs karakteristisk buede S-telefoner.

Det hele er bygget i et miks af rustfrit stål eller hærdet glas. Det ser nydeligt ud, om end jeg er lidt ked af, at det rustfrie stål er malet over, så det blanke stål ikke er til syne på nær i kanterne.

Pakken virker solid og vridestabil, selv om den er slank. Jeg er dog lidt ked af, at samlingerne ikke synes at flugte helt med hinanden. Det bør de altså i dette prisleje.

Nokia 8 Sirocco bryder også med tidens trend mod stadigt mere aflange displays. Her får du et klassiskt 16:9 display, spændt ud over 5,5 tommer, som får lov til at indtage næsten hele fronten.

Argumentet fra Nokia her er, at Nokia 8 byder på et format som er nemmere at håndtere med en enkelt hånd.

Der er noget om snakken, for der er væsentligt kortere op til topgardinet, hvor notifikationerne gemmer sig, end på mange af de andre Android-telefoner, hvor stadigt mere aflange displays udfordrer dem med kortere fingre.

Sammenligner du Siroccoen med Apples store iPhone 8 Plus, vil du også hurtigt bemærke, hvor meget Nokia rent faktisk har barberet af mobilen.

Det er dog stadigt et relativt stort display, så tohåndsbetjening føles som mest sikkert. Det buede display ser flot ud, men det giver samtidigt nogle skarpe kanter, som ikke er synderligt rare at holde om.

Til at værne om mobilen medfølger et cover. Freebies er altid rare at få med, men lige i det her tilfælde minder det mest af alt om solbleget Tupperware. Det klæder mobilen omtrent ligeså godt, som et sæt gummirøjsere klæder en Boss-blazer.

En anden, mere brugbar, beskyttelsesfeature er at mobilen nu er IP67 certificeret, den bør derfor ikke tage skade af støv eller sprøjt. Det betyder dog også, at jack-stikket forsvinder.

Drilsk display med flotte farver
Fronten på Nokia 8 Sirocco domineres af det 5,5 tommers store Quad HD display. Det er OLED-teknologi bag panelet her, med de dertil hørende opulente farver og tårnhøj kontrast.

Potentialet i displayet er stort, men det er desværre mere drilsk i brug end hvad godt er på grund af en automatisk lystilpasning som ofte skruer for meget ned for lysstyrken i tide og utide.

Det skulle der givetvis rettes op på med den næste version af Android, men den ligger pt. flere måneder ude i fremtiden.

Lyden fra Nokia 8 Sirocco leveres af en enlig højtaler i bunden. Den gør det som sådan udmærket, men den kan ikke løbe fra, at stereolyd er bedre, når den rent faktisk pumpes ud af to separate højtalere. Placeringen i bunden er samtidig langt fra optimal, for det er alt for nemt at skærme den med håndfladen.

Sidste års processor med den nyeste software
Nokia 8 Sirocco skulle på mange måder være spydspidsen i selskabets line-up.

Derfor undrer det, at man her har valgt at bruge sidste års topprocessor fra Qualcomm (Snapdargon 835) fremfor at bruge 2018-platformen (Snapdragon 845), da denne yder på et højere niveau og er mere strømeffektiv.

Nuvel, i Nokia 8 Siroccos tilfælde er det ikke nogen katastrofe, for Nokia benytter Googles minimalistiske Android One software.

Det er en version af Android, som er skåret ind til benet, hvorfor mobilen ikke er tynget af et overkompliceret interface.

Du finder samtidig nyeste Android 8.1 Oreo ombord, sammen med en hensigtserklæring fra Nokia om, at telefonen vil få de nyeste updates mindst tre år ud i fremtiden.

Sammen med rigelige 6GB RAM og 128GB lagerplads slutter det alt sammen i en ganske overbevisende oplevelse.

Telefonen er kvik og smidig i brug, mens interfacet byder på samme enkle og intuitive interface som i Googles Pixel-smartphones.

Det eneste, man kan frygte, er, at mobilen performance-mæssigt vil begynde at virke småsløv nogle år i ude i fremtiden.

Hele pakken drives frem af et 3.260 mAh stort batteri, en rimelig størrelse som sammen med letvægtssoftwaren holder liv i mobilen i lang tid.

Du kan regne med telefonen i halvandet døgn ved almindeligt brug, hvilket placerer Nokia 8 Sirocco i den pæne ende blandt toptelefoner.

Der følger en 18 watt kvikoplader med, som minimerer ventetiden ved stikkontakten.

Batteriet er fyldt 40 procent op efter en halv time, mens 78 procent rundes efter en time. Den fulde optankning klares på godt halvanden time.

På netværksfronten er Nokia 8 Sirocco udstyret med en kapabel LTE-antenne, som leverer teoretiske hastigheder på op til en gigaibt/sekund. Samtalekvaliteten er også i top.

Kameraet er vist også fra sidste år
Nokia leverede en overbevisende indsats sidste år med sit første Android-flagskib nogensinde, den almindelige Nokia 8.

Det var en glimrende mobil, men den blev desværre ladt i stikken af et dobbeltkamera, som ikke rigtig vil levere mere end jævne fotoresultater.

I Nokia 8 Sirocco sigter HMD Global højere: her er et dobbeltkamera med to gange optisk zoom, hurtigere f/1,8 optik og en større fotosensor.

Alle sammen tiltag der bør give bedre billeder ud af mobilen.

Et nyt forbedret interface med mange ’Pro’-features vækker samtidig glade minder fra de hedengangne Lumia-smartphones og deres funktionsrige kamera-app.

Det fungerer. I dagslys leverer Zeiss-optikken skarpe og farverige resultater, der godt kan blande sig med markedets bedste telefoner (måske lige med undtagelse af Huawei P20 Pro og dennes afsindigt skarpe 40MP kamera).

Se også: Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung

Når nattens mulm og mørke sænker sig over omgivelserne, spiller Nokiaen tydeligvis i en lavere liga, hvor der optræder mere billedstøj og færre detaljer.

Noget nyt er dog den tilstødende teleoptik, som leverer udemærkede resultater når der tages portrætfotos, og som zoomer to gange ind, når der er behov for det.

Ingen af kameramodulerne har dog nogen stabilisering ombord, hvilket giver rystede videooptagelser når der optages i maksimale 4K. Du kan dog ty til lavere opløsning og der få en effektiv elektronisk stabilisering til at holde optagelserne i ro.

Lydsiden i optagelserne er der til gengæld kælet for. Her finder du Nokias OZO-teknologi til optimere dynamikken i lydbilledet. I praksis betyder det, at det hele ikke lyder forvrænget, når du står ved forreste parket ved din næste koncert og får blæst en bunke decibel mod mikrofonen.

Ikke meget pust i Siroccoen
Jeg mindes en gang, hvor Nokias Sirocco-telefoner skulle repræsentere noget af det mest ambitiøse og imponerende elektronik, der kunne klemmes ned i en lomme. Det er desværre ikke der vi er i dag.

Det er Nokias bedste smartphone til dato, og på mange måder en velfungerende en af slagsen.

Men hvor Nokia hidtil har slået sig på at levere snusfornuftige telefoner til relative skarpe priser, synes logikken at glippe, når der her bliver disket op med hvad der på mange måder er sidste års teknik til fuld pris.

Sidste års Nokia 8 koster i dag under det halve af det Sirocco løber op i - og er utvivlsomt det bedre køb blandt de to.

Ser man på alternativerne i samme prisleje som Nokias topmodel finder du kraftigere og bedre ekviperede telefoner som Samsungs fikse Galaxy S9 og Huaweis stærke P20 Pro.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Her er de vigtigste pointer i NNIT's nye halvårsregnskab: Frigører sig fra Novo Nordisk - og stort udbytte på vej
Interview: Manglende omsætning hos Novo Nordisk og stor fremgang i tre andre sektorer betyder, at NNIT gør sig mere uafhængig af Novo Nordisk. Her er de vigtigste punkter i selskabets nye regnskab. Interview med finansdirektør Carsten Krogsgaard Thomsen.
Computerworld
Studieguide: Følg disse råd og få mest smartphone for pengene - disse fire smartphones er de bedste køb lige nu
En ny, velfungerende smartphone behøver ikke at koste alverden. Sådan får du masser af mobil til få penge.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.