Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

IT-Branchen ikke tilfreds med ny national sikkerhedsstrategi: Fyldt med store huller - se hovedtrækkene i strategien her

Brancheorganisationen IT-Branchen er ikke tilfreds med regeringens nye nationale cybersikkerheds-strategi, som foreningen mener er ‘fyldt med store huller.’

Brancheorganisationen IT-Branchen er ikke tilfreds med regeringens nye nationale cybersikkerheds-strategi, som regeringen vil præsentere ved middagstid.

Regeringen vil her løfte sløret for 25 særlige initiativer, der alle sigter mod at højne it-sikkerheden herhjemme.

De indebærer blandt andet etableringen af en række initiativer rettet mod børn, unge og skolelærere, forstærket fokus på energi, transport, tele, finans, sundhed og søfart samt etableringen af et døgnåbent overvågningscenter, en ny informationsportal samt en række særlige erhvervspartnerskaber.

Partnerskaberne skal gøre det muligt for ikke mindst mindre virksomheder at samarbejde om fælles sikkerheds-løsninger i et kompliceret landskab, mens informationsportalen skal give virksomheder og borgere adgang til viden om aktuelle trusler og forskellige løsninger.

Hertil kommer, at regeringen vil have kortlagt hele den kritiske, danske it-infrastruktur.

Alt i alt fint nok - men også en plan med store huller, mener IT-Branchen.

“Cybersikkerhed er et mangehovedet monster, så selvom regeringen forsøger at tage den ved hornene enkelte steder, så er der også flere steder, hvor sikkerheden ikke bliver styrket godt nok med den nye strategi,” lyder det Christian Wernberg-Tougaard, formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg og leder af Offentlig Cybersikkerhed hos Deloitte.

Regeringens initiativer bunder i, at regeringen på baggrund af forskellige undersøgelser og rapporter konkluderer, at alt for mange små og mellemstore virksomheder har alt for dårlig it-sikkerhed - også selv om deres drift et langt stykke hen ad vejen er meget afhængig af velfungerende it-systemer.

“Små og mellemstore virksomheder er endnu mere sårbare end Mærsk, da de kan få lagt hele deres forretning ned, og de har ikke ressourcer til at komme op igen,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen til Ritzau.

Det sker med henvisning til det store hackerangreb, der i sommer lagde A.P. Møller-Mærsk ned, hvilket du kan læse mere om her: Indsigt: Seks vigtige konklusioner om det store hacker-angreb mod Mærsk efter nyt regnskab

"Planen vil betyde, at det bliver vanskeligere at ramme danske virksomheder. En ting er i hvert fald sikkert. Der vil også i fremtiden være hackerangreb, fordi der er så mange penge i det her. Det handler om politik og kriminalitet," siger ministeren til Ritzau.

Forsvarsforlig

Cyberstrategien kommer i kølvandet på forsvarsforliget i fjor, hvor forligsparterne afsatte 1,4 milliarder kroner frem mod 2023 til bedre cybersikkerhed.

Men det er alt for lidt, mener IT-Branchen, der peger på, at alene det enkelte cyberangreb på A.P. Møller-Mærsk kostede 1,9 milliarder kroner.

Samtidig mener IT-Branchen, at en stor del af strategien handler om de statslige institutioner, mens der ikke stilles særligt store krav til koordinering mellem hele det offentlige samt erhvervslivet.

”Når der ikke sættes større krav til at dele informationer og planer på tværs af det offentlige og i samarbejde med erhvervslivet, risikerer vi, at alle bygger deres egen lille sikkerhedsø i stedet for at bruge ressourcerne på at bygge en fælles effektiv sikkerhedsmur rundt om vores samfund,” mener Christian Wernberg-Tougaard.

IT-Branchen efterlyser en fælles indberetningsløsning med muligheden for anonyme anmeldelser.

“Skal vi undgå alt for store mørketal for de reelle cyberangreb, skal både offentlige og private anonymt kunne indberette sikkerhedshændelser, så de ikke behøver at frygte, at de bliver hængt ud i en offentlig gabestok,” siger Christian Wernberg-Tougaard.

Regeringens nye cybersikkerheds-strategi præsenteres klokken 11:30 i Finansministeriet i København af Brian Mikkelsen, innovationsminister Sophie Løhde (V) samt forsvarsminisrter Claus Hjort Frederiksen (V).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere