Artikel top billede

Stoler du på det, medierne skriver? Sådan vil Blockchain-baseret værktøj tage kampen op med ’fake news’

En Chrome-udvidelse baseret på blockchain-principper skal sikre, at det du læser på nettet, står til troende.

Kan man stole på det, man læser på nettet? Blockchain-baseret værktøj vil tage kampen op med ’fake news’.

En Chrome-udvidelse baseret på blockchain-principper skal sikre, at det du læser på nettet, står til troende.

Mens nyhedsmedier og sociale medier døjer med at skelne mellem troværdige nyheder og de såkaldte ’fake news’, bliver et nyt blockchain-baseret værktøj nu taget i brug i kampen om at levere sandfærdige nyheder.

Eyeo, virksomheden som i dag står bag den populære Adblock Plus-tjeneste, arbejder nu på at bruge blockchain-teknologi til at sikre, at de nyhedskilder du besøger, er troværdige. Det skriver TechCrunch.

Værktøjet er en ’extension’, et lille tilføjelsesprogram til browseren, som ’på demokratisk vis vurderer troværdigheden og integriteten af en online-baseret nyhedskilde’, som Eyeo selv beskriver det.

Læs også: Her er syv konkrete teknologier, der kan disrupte din virksomhed - og som du også selv kan udnytte

Programmet, som hedder ’TrustedNews’ virker i første omgang kun med Googles Chrome-browser og kan hentes her.

Værktøjet lever indtil videre som betaversion, og vil kun vurdere engelsksproget medier. Franske ’Le Monde’ er eksempelvis ikke vurderet endnu, mens tyske ’Der Spiegel’ får et grønt flueben fra TrustedNews og mærkatet ’Trustworthy’.

Naturalnews, en blog der ud over at promovere kosttilskud slår på tromme for konspirationsteorier, bliver stemplet som decideret ’Untrustworthy’, altså utroværdigt, mens det højreorienterede medie Breitbart betegnes som værende ’Biased’ – et tendentiøst medie.

Satiremedier såsom The Onion, USA’s svar på Rokokoposten, får en blå smiley med på vejen.

Langt størstedelen af de etablerede engelsksprogede medier, fra amerikanske Fox News og CNN til britiske BBC og russiske RT får det grønne lys fra værktøjet.

Læs også: Blockchain-guru: Her er de syv blockchain-muligheder, som du bør satse på

Brugere og blockchains giver troværdige nyheder

Hvordan de enkelte mediers troværdighed vurderes, er i opstartsfasen baseret på faktatjek fra etablerede tjenester som PolitiFact, Snopes, Wikipedia samt Zimdars’ List.

Brugerindragelse er dog næste udviklingstrin for værktøjet. Hensigten er at brugerne skal til at give feedback til værktøjet – ved hjælp af blockchain-teknologi.

”Det vi vil, og der hvor blockchainen kommer ind, er at inddrage brugernes feedback” forklarer Eyeo udviklingschef Ben Williams til Techcrunch.

”Om få uger vil vi integrere en feedback-option i programmet. Brugerne vil også kunne opponere mod en mærkning og sige ’ hey, jeg mener ikke, at dette site bør mærkes som tendentiøst eller lignende’ – og vi vil inddrage denne feedback til at forbedre værktøjets nøjagtighed”, siger han.

Det bliver MetaCert-protokollen, der skal sikre blockchain-sikret kommunikation til en distribueret database baseret på Ethereums blockchain.

En ny protokol, med blandt andet belønninger til brugerne som bidrager til faktatjek, vil udelukke forsøg på at manipulere med platformens data.

Ingen brugerbetaling

Ben Williams understreger, at værktøjet ikke skal blive til nogen form indtægtskilde. Her vil ikke være nogen form for ’whitelistning’ af sider, for at komme udenom eventuelle lave bedømmelser.

”Jeg vil gerne understrege, at det er et ydmygt første forsøg - det er en beta – men vi vil samtidig gerne se, hvor det bærer hen.”

Læs også: Internettets fader er dybt bekymret: Disse tre udfordringer står internettet over for i dag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere