Artikel top billede

Stor rapport: Folkeskolens it-indsats virker: "Når it integreres i undervisningen, oplever eleverne, at de lærer mere og at det er sjovere at gå i skole"

Folkeskolens indsats virker, viser ny rapport. Men indkøbet af digitalt undervisningsmateriale tages i stigende grad ud af hænderne på de danske skoler og overtages af kommunerne.

De danske folkeskoler er i stor stil ved at tage digitale undervisnings-metoder til sig.

Det viser en stor evaluering af it-effekten i folkeskolen, som Undervisningsministeriet netop har offentliggjort for at følge op på den indsats for it i folkeskolen, der blev sat i søen i 2011.

Og effekten er klar:

“Pædagogisk personale, skoleledere og elever oplever en række positive effekter ved anvendelsen af digitale ressourcer i undervisningen,” lyder det i rapporten, som konsulenthuset Rambøll har udarbejdet.

“Når it integreres i undervisningen, oplever eleverne, at de lærer mere og at det er sjovere at gå i skole. Pædagogisk personale peger blandt andet på øget motivation hos eleverne, og at det bliver nemmere at understøtte undervisningsdifferentiering,” hedder det.

Ifølge rapporten anvender mere end 80 procent af lærerne i dag it som en aktiv del af undervisningen - typisk i kombination med de såkaldte analoge læringsmidler.

Løbende centralisering

Ifølge den omfattende undersøgelse er der i de senere år ‘sket en løbende centralisering af kommunernes indkøb af digitale læremidler.’

30 procent af skolerne svarer således, at de fleste indkøb af de digitale læremidler foretages af kommunerne. Det er dobbelt så mange som i 2014.

Samtidig er andelen af skoler, der helt selv og uden kommunal indblanding kan foretage indkøb, faldet fra 20 procent i 2014 til 14 procent i dag.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) sagde for en måneds tid siden til Computerworld, at hun er bekymret over det snævre felt af leverandører af digital undervisningsmateriale.

Det kan du læse mere om her: Undervisningsminister Merete Riisager bekymret over kommunernes indkøb af skole-it: "Også mindre leverandører skal kunne skubbe sig ind på markedet og udfordre det bestående”

Ifølge rapporten skyldes centraliseringen af indkøbene blandt andet sparebehov, og at der kan ‘indhentes bedre økonomiske aftaler med producenterne af læremidler, når der indkøbes centralt.’

Samtidig anfører flere kommuner, at der uden central styring kan komme overlap og indkøb af digitale læremidler, der ikke bliver anvendt, ligesom centralt indkøb giver mulighed for videndeling mellem skolerne.

Du finder hele rapporten fra Undervisningsministeriet her: Indsatsen for it i Folkeskolen - evaluering.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere