2018-årgangen af Dell XPS 13 ligner sin forgænger til forveksling - men den er faktisk mærkbart slankere.

Test: Dells nyeste XPS 13 er ikke længere den ultimative business-laptop

Tynd, bundsolid og kraftig: Dells nyeste inkarnation af XPS 13-maskinen mangler ikke på kvaliteter, men forgængeren var faktisk bedre på en række punkter.

Amerikanske Dell begik lidt af en genistreng, dengang virksomheden i 2015 præsenterede den første ’kantløse’ XPS-maskine.

Idéen var enkel men effektiv. I stedet for at jage stadigt tyndere og slankere maskiner, fik selskabet den lyse idé at gøre deres design-laptop mere bærbar ved at barbere spildpladsen omkring displayet væk.

Det udløste disse rosende ord fra Computerworlds redaktion dengang:

”Den 13-tommer store skærm og den næsten ikke eksisterende kant er fascinerende og er en fryd at arbejde på.”

Siden er modellen blev kontinuerligt opdateret med årets seneste processor-kollektion, mens det glimrende design er forblevet uændret.

Men nu er en ny version ude. Slankere, lettere og kraftigere end nogensinde.

Lettere end nogensinde
En af de bedste detaljer ved XPS 13, var at den var beklædt med to tommetykke aluminiumsplader, som afgav en helt særlig kvalitetsfornemmelse.

I den nye årgang har Dell sparet lidt på godstykkelsen. Hvor forgængeren virkede nærmest umulig at slå ihjel, virker afløseren en anelse mere sårbar. Men den hører nu fortsat til blandt markedets allermest holdbare bærbare.

Rent visuelt er den da også svær at skelne fra sin forgænger (ud over at den nu fås i en hvid/rosenguld version), men nærstuderer du maskinen, vil du bemærke at den en håndfuld millimeter mindre på alle leder og kanter.

Særligt profilen er slankere, den lyder nu på 11,7 mm mod 15 mm tidligere. Det betyder også, at vægten nu er 100 gram lavere end sidste års model.

Læs også: Test: Dell XPS 2-i-1 er en “okay” hybrid-version af en allerede fremragende computer

Selv opladeren er røget på slankekur. Den fylder minimalt, vejer mindre men tilbyder alligevel et godt langt kabel.

Det gør XPS 13 til en af de mest rejsevenlige maskiner, som du kan købe i dag – en fornøjelse, når eller hvis du ender klemt ned på sæde 24E i bunden af Airbussen.

Dejligt display
Dell har skåret kanterne omkring displayet yderlige ned, hvilket får det ombordværende 13,3” display til at fylde nærmest hele skærmpartiet.

Den kan ekviperes med både full hd eller 4K-display, sidstnævnte er endda touch-følsom.

Den testede full-hd variant gør det nu også godt.

Farve og kontrastgengivelse er fine, den maksimale lysstyrke gør den anvendelig til udendørs brug, mens betragtningsvinklerne er brede.

Det eneste man kunne ønske sig, er at tekst og lignende stod lidt skarpere, men det er så der, at den pivskarpe 4K-opgradering spiller ind.

Højttalerne gør også en god figur her. Der leveres et pænt lydakkompagnement med både klar bas og diskant til det flotte lærred.

Se også: Galt eller genialt? Denne bærbare computer bytter track-pad’en ud med et touch-display

Tastatur, tilslutninger og næse-cam
Tastatur og touchpad er begge rigtig fine på XPS 13. Fingrene glider let over tasterne, mens touchpad’en reagerer prompte. Det eneste man kunne udsætte noget på her, er at tasterne kunne være en anelse mindre bløde – men her er vi over i personlige præferencer.

En fingeraftrykslæser i power-knappen er i øvrigt en fin detalje.

Skype-brugere bør dog overveje at trimme næsehårene inden de bruger denne maskine til at video-chatte med. XPS-designet gør nemlig at kameraet er placeret under skærmen, hvor den får frit udsyn til dine næsebor. Ikke just flatterende.

Tilslutningsmuligheder er der flere af med tre gange USB-C porte, heraf to med Thunderbolt 3 support og en enkel micro-SD kortlæser.

En større SD-kortlæser, en enkel USB-A port og et HDMI-stik havde været rare at have – dem fandt man i forgængeren – men de er altså røget under slankekuren.

Væsentlig opgradering i motorrummet
Performancemæssigt leverer Dell XPS 13 det der kan forventes af en slank, højtydende bærbar. Her er det Intels ottende generation Core-processorer i enten i5 eller i7 afskygningen der regerer.

Her er udelukkende tale om quad-core processorer, hvilket giver et mærkbart løft over de 6. og 7. generationers core processorer som tidligere har regereret i XPS 13’s maskinrum.

Bemærk dog, at enkelte af de tidligere XPS 13 modeller også kom med 8. generations Core processorer ombord.

Dertil følger enten 8 eller 16GB RAM og lagerkapaciteter på mellem 256 og 512 GB, alt efter hvor højt du vælger på konfigurationshylderne.

Dell XPS 13 yder godt, men vil dog have en svaghed når det gælder spil og andre grafisk krævende opgaver, for det er kun en middelmådig Intel-grafik der leverer regnekræfter til den disciplin.

Det kan til nød gå an til ældre spil, men du kan glemme alt om mere ambitiøse spiltitler.

De mange kræfter kræver køling, hvilket klares af to blæsere som formår at summe let i baggrunden, så længe der ikke udføres tungere opgaver. Hvis du sætter den i gang med tung videoredigering vil den tydeligt kunne høres, uden dog at være direkte generende.

Med årets slankekur har Dell desværre også valgt at slanke batteriet fra 60 Wh til 52 Wh – en udvikling som får den ellers sejlivede laptop til at vare kortere på en optankning en tidligere.

Hvor der kunne regnes med otte solide timers drift fra maskinen tidligere, må dagen slutte cirka en time tidligere med den nye model.

Selve softwaren ombord er ganske standard Windows 10 Home, men den kan krydres med Dells smart ’Mobile Connect’-pakke som forbinder PC’en med mobilen (både Android og iPhone), så notifikationer, beskeder og endda apps kan dukke op på computerens skærm.

Et skridt frem, et skridt tilbage
Udgangspunktet var rigtig godt. Dells XPS 13 har siden 2015 været en yderst kompetent kontormaskine.

At den nu er blevet stærkere, slankere og lettere kan man ikke brokke sig over.

Hvad man kan være mellemfornøjet over, er at slankekuren er sket på bekostningen af batteriet og udvalget af porte. Det vil sandsynligvis blive savnet i en kontormaskine af denne kaliber.

Med flere interessante alternativer på markedet fra både Asus, Huawei og Apple er det derfor interessant at begynde at se sig om andetsteds efter en let og elegant kontormaskine.

Se også: Microsoft på vej til at rulle skrabede Windows 10 S ud - flere computere skal med på vognen
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Sådan vil Udbetaling Danmark løse problemerne med nyt boligstøttesystem fra Netcompany: Se planen her
Interview: Når Udbetaling Danmark blåstempler lanceringen af det nye boligssystem skyldes det, at der spares mere end 20 millioner kroner hver måned i forhold til det gamle system. Selskabet erkender dog, at it-systemet har en række udfordringer. Læs her, hvordan de skal løses.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.