Artikel top billede

Gør som verdens mest succesrige virksomheder: Sats på en forretningside, der IKKE kan skaleres

Du skal gøre ting, der ikke kan skaleres. Det råd strider måske mod konventionel visdom, men ikke desto mindre er det en af de ting, som du lærer på den verdensberømte accelerator Y Combinator.

De fleste iværksættere drømmer om dén gyldne ide, der kan skaleres med et enkelt tastetryk.

Men så let er det sjældent. Virkeligheden er, at de fleste gode ideer kræver hårdt og opsøgende arbejde.

Det er en af de ting, som du lærer, hvis du deltager på den berømte startup-skole Y Combinator.

En af de tilbagevendende pointer hos Y Combinator er, at du - mod konventionel visdom - skal gøre ting der IKKE skalerer.

Eller som det for knap fem år siden lød i et essay af Y Combinator-grundlæggeren Paul Graham: ”Do things that don’t scale.”

Som at starte en bil med håndsving

Mange potentielle iværksættere tror fejlagtigt, at hvis deres produkt er godt nok, så vil det automatisk få luft under vingerne.

Men ifølge Paul Graham kan det at starte en virksomhed eller lancere et nyt produkt sammenlignes med at starte en bil med håndsving.

Her er selve opstarten en selvstændig proces, der kræver masser af energi. Men når motoren først er startet, så fortsætter den tilgengæld med at køre af sig selv.

Læs også: Tre danske virksomheder blev optaget i mytisk og verdensberømt startup-skole: Her er hvad de fik ud af det intense forløb

Alt efter hvad dit produkt er, kan en uskalerbar tilgang komme til udtryk på mange måde.

For nogle virksomheder kan det handle om at starte med at fokusere på et snævert og nichepræget marked og opnå kritisk masse der. Herefter kan produktet bredes ud til et større marked.

Det gjorde Facebook eksempelvis, da virksomheden i første omgang blev lanceret som et socialt netværk for studerende på Harvard University.

For hardware-virksomheder kan en uskalerbar tilgang handle om at bygge de første produkter i hånden. Det kan være nødvendigt, hvis du i den indledende fase ikke har kapital eller volume til at få produktet masseproduceret på en fabrik.

Det var blandt andet en tilgang, som smartwatchproducent Pebble brugte.

Og ifølge Paul Graham viste det sig ikke alene at være en nødvendighed for Pebble. Det blev også en fordel, fordi det gjorde virksomheden i stand til løbende at tweake designet, og samtidig gav det dem en uvurderlig viden om produktet og produktionsprocessen.

Læs også: Dansk startup kom ind på verdensberømt iværksætter-skole: "Du får lige præcis nul point, hvis du bruger buzzwords som big data"

Rekruttering kan ikke altid skaleres

Man kan forledes til at tro, at en platform er et magisk produkt, der skalerer af sig selv. Men i virkeligheden er en platform ekstremt svær at skalere i den indledende fase.

Derfor er uskalerbare tiltag påkrævede i begyndelsen af et platformprodukts liv.

Det er Airbnb, der er en af de mange virksomheder, der har været i gennem Y Combinator-forløbet, et eksempel på.

For Airbnb-stifterne lænede sig ikke blot tilbage og ventede på, at folk begyndte at bruge platformen. I stedet rejste de rundt til storbyer over hele verden for at hverve nye brugere.

I nogle tilfælde gik de fra lejlighedsdør til lejlighedsdør for at rekruttere nye brugere, og de tilbød endda at hjælpe folk med at tage attraktive billeder af deres lejligheder.

Oplevede det i praksis

Det danske startup Peergrade var sidste år en del af Y Combinator-forløbet, og oplevede ligeledes denne proces i praksis.

Peergrades stifter og administrerende direktør David Kofoed Wind fortæller til Computerworld, at en af de andre virksomheder på deres Y Combinator-hold besluttede sig for at udvikle en platfom for korte podcasts.

Her kickstartede de processen ved at bruge en solskinsdag på at gå rundt i en park i San Francisco og interviewe folk. De mange interviews blev efterfølgende klippet ned til små podcast, og på den måde havde de fået skabt det første indhold.

Når du næste gang sidder i en udeudviklingsproces, skal du derfor tænke dig om en ekstra gang, før du enten afviser en ide, fordi den ikke er skalerbar eller klapper i hænderne over en ide, der tilsyneladende lader til at kunne skaleres med et minimum af indsats.

For i realiteten kræver selv de bedste ideer, at der bliver drejet i håndsvinget.

Læs også: Dansk it-succes har milliarder af brugere: Det hele begyndte med et verdensberømt iværksætter-program
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere