Artikel top billede

Fortalt til: Jacob Ø. Wittorff

Mennesker i IT
Udgivet 27. juli 2018 kl. 14.41

Du får en særlig høj robusthed og tolerance for kaos, når du har oplevet tilpas mange mord og dødsfald. Det har jeg lært af min egen opvækst og min mors helt ekstraordinære livshistorie.

Det hele tager sin begyndelse i starten af 60’erne. Her møder min mor Rose Kennedy, der er John F. Kennedys mor. Hun er til et bryllup i København, og hun headhunter i den forbindelse min mor til at blive privatfrisør for hendes svigerdatter, Jacqueline Kennedy.

I løbet af 1962 eller 1963 - knap et år før John F. Kennedy bliver myrdet - flytter min mor derfor til Washington DC.

Det må have været en vild oplevelse for hende. Jeg har eksempelvis hørt hende fortælle en historie om, hvordan hun en dag er i gang med at frisere Jacqueline, og pludselig vælter John F. Kennedy ind på badeværelset kun iført boksershorts.

Det er også i Washington DC, at min mor møder min far. Det sker i forbindelse med et besøg i en lokal moske. Han er iraner og er i USA for at studere sammen med sin bror. Min mor er i forvejen konverteret til islam i en ung alder. Noget der blandt andet er en reaktion på, at hun er opvokset i et hjem, der var præget af hendes mors alkoholmisbrug.

I slutningen af 60’erne flytter mine forældre til Tehran, hvor jeg også bliver født, og min mor åbner en skønhedssalon.

Min mor havde længe gerne vil forlade Iran, men hun får ikke lov til det. Det sker først i 1978, da studenterprotesterne, og revolutionen begynder.

Min onkel, Sadegh Ghotbzadeh, er dybt involveret i revolutionen, der vælter shahen. Han er praktisk talt Kohmeinis højre hånd og sidder ved siden af Kohmeini i det Air France-fly, der fragter ham hjem til Iran efter eksilet i Frankrig. Min onkel ved derfor også, at det ville få store konsekvenser for familien, hvis revolutionen slår fejl. Derfor siger han til min far, at han skal sørge for at få sin familie i sikkerhed uden for Iran.

Derfor ender jeg i 1978 med at flygte ud af Tehran sammen med min mor, min søster og en barnepige.

Min far og onkel bliver tilbage. Min onkel ender med at blive iransk udenrigsminister. I løbet af de følgende år vender min onkel sig mod Khomeini og præstestyret, fordi han ikke mener, at styret har levet op til de løfter, som før revolutionen blev givet til studenterbevægelsen.

Derfor planlægger min onkel et kupforsøg mod Kohmeini, og få dage før planerne skal føres ud i livet, bliver han anholdt og efterfølgende henrettet. Nogenlunde samtidig bliver min far også myrdet under mystiske omstændigheder.

Jeg er i dag meget engageret i arbejdet med diversitet i tech. Her oplever jeg, at alt for mange kvinder tvivler for meget på sig selv, og derfor tager for få chancer.

Her tror jeg, at min opvækst og min mors historie har været ekstrem værdifuld for mig mig. Jeg har lært, at uanset hvad du går i gennem, så vil det næsten altid blive bedre på den anden side.

Natasha Friis Saxberg, head of technology, Maersk Growth.


Flere mennesker i IT Om mennesker i it