Artikel top billede

Et presset Mærsk jagter nye digitale vækstmuligheder: ”Vores vision er, at international handel skal være lige så simpel og effektiv som at bestille en Uber"

Mærsk er ved at ruste sig til en fremtid, hvor konkurrenterne kan blive de store tech-giganter. Computerworld har besøgt den hæderkronedes virksomheds vækstenhed, Mærsk Growth.

Premium Kun for abonnenter
Det får du i artiklen
  • Få indsigt i Mærsks digitale vækst strategi
  • Blive klogere på Mærsk visioner for international handel og shipping
  • Få svar på hvlike typer startups Mærsk gerne vil investere i
1.251
6:15 min
Engang var Mærsk et guldrandet papir. En sikker investering for hr og fru Danmark.

Men faldende fragtrater har betydet, at den gamle kæmpe har haft røde tal på bundlinjen, mens aktiekursen alene i løbet af det seneste år er faldet med knap 35 procent.

Derfor er Mærsk netop nu i gang med en omstilling, hvor selskabet opruster digitalt og samtidig bevæger sig væk fra tidligere tiders konglomerat-tankengang.

Senest er olie- og gas-forretningen og medejerskabet af Dansk Supermarked blevet solgt fra, og i stedet er Mærsk nu fuldt fokuseret på logistik- og container-drift.

I spidsen af bestyrelsen er kommet danske Jim Hagemann Snabe, der er tidligere CEO for SAP, og samtidig er der blevet tage en række digitale vækstinitiativer, som blandt andet skal ruste Mærsk til en fremtid, hvor virksomheden kan blive udfordret af de store amerikanske tech-giganter.

"Det er en kamp om, hvem der først kan begge dele. Er det Google, der lærer den fysiske verden ved at komme ind i bilerne og ind i husene, eller er det A.P. Møller-Mærsk eller Siemens, der lærer den digitale verden, så de har alle dataene og kan udnytte dem på en ny måde. Det bliver krigen. Dem, der kommer på den kombination, vil opleve en ekspotentiel kurve,” sagde Jim Hagemann Snabe sidste år, da han deltog i en konference på Copenhagen Business School.

Læs også: Mærsk-formand Jim Snabe er klar til krig mod tech-giganterne - den mest omstillingsparate vinder

Et af de nye initiativer, som Mærsk har taget er vækst-enheden Mærsk Growth, der blev skabt i januar 2017.

Et tiltag der skal sikre, at virksomheden kan finde frem til nye digitale forretningsmuligheder.

”Vores opgave i Growth er at skabe ny vækst,” siger Natasha Friis Saxberg, head of technology i Mærsk Growth, til Computerworld.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Netcompany ramt af hackerangreb: Kriminelle har lækket data

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

To år efter invasionen driver danske Jesper Lindholt stadig sin it-virksomhed fra Ukraine, og det går overraskende godt: “Jeg er mere hardcore nu"

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Derfor er Danmarks største it-succeser blevet så stærke: Læs vores store magasin med de 50 mest værdifulde danske it-succeser og platforme

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Dansk data-styrelse får tilført millioner af kroner efter højt pengeforbrug

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Dansk kapitalfond med fem milliarder kroner investeret i software varsler 'hårdt 2024'