Artikel top billede

(Foto: Google.com)

Nu frigiver Google Android 9 Pie: Her er de fem største nyheder i det nye Android-software

Med sit nye styresystem til smartphones og tablets satser søgegiganten på øget velvære, ny form for betjening samt andre fikse features.

Googles nye systemsoftware til Android-baserede smartphones og tablets er ude. Navnet er som altid opkaldt efter en lækkerbisken: Android 9.0 Pie.

På Googles Android-blog skriver søgegiganten, at den nye software kan hentes allerede fra i dag på udvalgte enheder.

Du kan læse om samtlige nyheder om Android 9 Pie på selskabets hjemmeside og på Computerworlds tidligere gennemgang af softwaren herunder:

Her er det splinternye Android: Friskt look og spændende filosofi skal give dig mere fritid fra mobilen

Herunder følger de fem vigtigste nyheder i Googles nye software.

Digital wellness-kur

Modsat tidligere Android-lanceringer holder Google i denne omgang på nogle af de features, som ellers blev fremvist under Googles I/O udviklermesse i foråret.

Mest iøjnefaldende udeladelse er det Google kalder ’digital wellbeing’, en form for digital detox til mobilen. Her monitorerer mobilen dit smartphone-forbrug og skruer ned for notifikationer og dit app-brug, når du nærmer dig sovetiden.

Visse features finder dog vej til opdateringen, navnlig en app-timer, hvor du kan bestemme, hvor lang tid der må spenderes på en enkel app per dag. Når tidgrænsen nås, bliver ikonet gråt og app’en kan først benyttes igen dagen efter.

Styr på notifikationerne

En anden feature der kan give mere sindsro i Android 9 Pie er den bedre organisering af notifikationer softwaren rummer.

Nu vil systemet selv registrere, hvis du evigt sletter en bestemt type notifikationer og vil foreslå at fjerne dem automatisk for dig.

’Forstyr ikke’ funktionen bliver også styrket, så notifikationer helt kan blive væk, indtil du slår ’forstyr ikke’-funktionen fra igen.

Ny betjening

Med Android 9.0 Pie laver Google grundlæggende om på hvordan telefonen betjenes. I stedet for de tre klassiske navigationsknapper, ’Tilbage’, ’Hjemmeskærm’ og ’Multitasking’, styrer Google mod en mere gestur-baseret navigation. Lidt i tråd med det Apple indførte med iPhone X.

Nu multitasker du i stedet ved at foretage et svirp til siden fra bunden, mens et enkelt prik i bunden af displayet hiver hjemmeskærmen frem. Er du inde i en app, vil en ’tilbage’-knap tone frem på displayet.

Foretrækker du Googles sædvanlige betjening, kan disse fortsat slås til inde i indstillingerne.

Bedre screenshots

I stedet for at skulle åbne dine skærmbilleder i en anden app, får Android 9.0 Pie sin helt egen notes-funktion til at redigere i skærmbilleder optaget med mobilen.

Det bliver også enklere at tage et screenshot fremover. Når du trykker på power-knappen, vil du kunne vælge at tage et skærmdump.

Nye søgefunktioner

Søgegiganten fornægter ikke sine rødder og tilbyder nu en endnu smartere søgefunktion. I stedet for bare at lave en liste over dine apps, kan funktioner fra de enkelte apps også tilgås når du foretager en søgning.

Eksempelvis fungerer featuren med Lyft-app’en, en taxi-lignende service, som tilbyder at foretage en afhentning fra dit hjem eller kontoret direkte fra søgefeltet af.

Se også: Googles ur-app får en enkel, genial men også ret uventet feature




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere