Oprydningen efter skandalesystemet EFI trækker ud: Vil først være færdig om flere år

Oprydningen efter Skats kuldsejlede it-system EFI kommer til at tage flere år endnu.

Det kommer til at tage mange år, inden oprydningen efter Skat kuldsejlede it-projekt, EFI, er afsluttet.

Det fremgår Rigsrevisionens nye beretning, hvor revisionen kigger nærmere på forvaltningen af skattekronerne i det forgangne år.

Du finder beretningen her.

I beretningen skriver Rigsrevisionen, at den systematiske oprydning efter EFI slet ikke er begyndt endnu.

EFI-skandalen ramte Danmark for fuld blæst i 2014..

Efter flere års problemer, besluttede Skat i efteråret 2015 at lukke EFI ned på grund af fejl og mangler, der blandt andet gjorde, at systemet gennemførte ulovlige inddrivelser.

Regningen for det kuldsejlede projekt landede på mere end en milliard kroner.

Det kan du læse mere om her: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Ifølge Rigsrevisionen blev der i forbindelse med nedlukningen af systemet fundet 575.000 skattesager, hvor Skat har inddrevet forkerte beløb.

Skat håber, at det tal ved lov kan reduceres til 42.000 sager, som dernæst skal behandles manuelt. Og det kommer til at tage flere år, inden Skat har fået sig arbejdet gennem denne pukkel.

“Skat forventer, at opgaven med at rydde op i denne fordringsmasse skal udføres i perioden 2018-2021, hvis processen ikke forsinkes yderligere,” lyder det fra Rigsrevisionen.

EFI skal erstattes af det nye system PSRM, der leveres af ICI, som er navnet på Skats egen udviklingsafdeling. Det står for 'Implementerings Center for Inddrivelse.'

Det var oprindeligt planen, at alle sagerne skulle overføres til det nye system i løbet af 2018, men dette er senere blevet ændret til nu at være i første halvår 2019.

“På grund af de store dataproblemer med de eksisterende fordringer besluttede Skatteministeriet, at det kun er konverteringsparate fordringer, der skal overføres, dvs. fordringer uden problemer med datakvalitet eller tvivl om retskraft. Beslutningen indebærer, at de gamle systemer og det nye system frem til 2021 skal køre parallelt og skal håndtere fordringer, som kan vedrøre de samme personer,” lyder det fra Rigsrevisionen.

Og det er der en alvorlig risiko ved, hedder det.

“Rigsrevisionen konstaterer, at der er væsentlige risici for forsinkelser og for yderligere provenutab, inden inddrivelsen kan forventes at være normaliseret. Det er Rigsrevisionens vurdering, at inddrivelsen først kan betragtes som normaliseret, når alle fordringer er overført, og paralleldriften er ophørt. Rigsrevisionen bemærker i den forbindelse, at der er et stort antal fordringer, hvor der er tvivl om datakvalitet eller retskraft, og som derfor ikke kan overføres til PSRM,” hedder det.

Læs også:

Skatteminister: Næsten alle Skats it-systemer skal udskiftes


Skatteministeriet får hård kritik for pivringe styring af stort it-projekt: Økonomien sejler i uklarhed og manglende overblik

Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Vi får nok aldrig bugt med statens it-katastroferBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Danske regioner vil fortsætte med patientjournal-løsning fra DXC Technology - men Systematic-brok kan tvinge dem til køb af helt andet system
De fem danske regioner frygter at blive tvunget til at købe et nyt patientjournal-system, selvom regionerne gerne vil fortsætte brugen af den nuværende løsning fra DXC Technology. Det kan blive konsekvensen, efter Systematic har brokket sig over, at regionerne vil forlænge systemets support- og vedligeholdesesaftale på ubestemt tid.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.