Artikel top billede

En af verdens største chip-producenter dropper al fremtidig udvikling af ny chip-arkitektur: For dyrt

En af verdens største chip-producenter stopper al udvikling af næste generation chip-arkitektur.

En af verdens største chip-producenter, GlobalFoundries, stopper al udvikling af næste generations processe, de såkaldte 7nm-chips.

GlobalFoundries blev udskilt fra AMD i 2009 og er i dag AMD’s hovedleverandører. Selskabet producerer således både AMD’s Ryzen og Radeon-chip på dets avancerede og meget dyre chip-fabrikker.

Istedet vil selskabet fremover fokusere på udviklingen af den nuværende 14- og 12nm-processorer, da det er her, at selskabets kunder for tiden især har fokus.

Ifølge GlobalFoundries ser det ikke ud til, at virksomhedere er særligt interesserede i chip baseret på den kommende 7nm-arkitektur.

Istedet ser det ifølge selskabet ud til, at mange planlægger at blive på de nuværende arkitekturer - og så prøve at presse mere performance ud på andre måder.

“Langt størstedelen af kunderne arbejder i dag på at få mere værdi ud a hver generation teknologi for på den måde at hente deres omfattende investeringer hjem igen,” lyder det fra GlobalFoundries.

Selskabet mener kort og godt, at det vil kræve for store investeringer at udvikle 7nm-arkitekturen, og at det vil være både nemmere og billigere at fokusere på at forbedre effektiviten på eksisterende arkitekturer.

Det skyldes ikke mindre, at det ikke giver nogen øget værdi for selskabets kunder for tiden at gå under 10nm, lyder vurderingen.

Selskabets hovedkonkurrenter er Samsung og TSMC, som fortsat investerer massivt i teknologi-udvikling af nye arkitekturer.

Det er GlobalFoundries håb, at den nye strategi kan være med til at igen for alvor at få selskabet på omdrejningshøjde med rivalerne.

Analysehuset Gartner vurderer, at beslutningen vil kunne godt med luft i det fremadrettede udviklingsarbejde.

“GF vil kunne foretage mere målrettede investeringer i teknologier, som virkelig betyder noget for de største chip-producenter i hurtigt voksende markeder som RF, IoT, 5G og automotive [‘selvkørende biler, red],” lyder det fra Gartner.

GlobalFoundries meddeler, at omstruktureringen vil føre til en ‘reduktion af medarbejderstaben.’

“En stor del af teknologi-specialisterne vil dog blive omplaceret,” lyder det fra selskabet.

Beslutningen betyder, at GlobalFoundries hovedkunde, AMD, omgående skifter til en ny leverandør, nemlig konkurrenten TSMC, som nu får til opgave at udvikle næste generations CPU’er for AMD, nemlig Zen2 og Navi.

Begge bygger på 7nm-arkitekturen.

Læs også:

IBM betaler 'køber' 8,7 milliarder kroner for at slippe af med fabrik

Kina opruster: Effekten af ny chip-fabrik til 210 milliarder kroner vil kunne mærkes i hele verden

Kæmpe annoncering af AMD ved CES-messen : “Her er alle vores planer de næste to år”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere