Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Danske banker ramt af stort hackerangreb: Er for alvor i hackernes søgelys

Gennem de seneste par år har digitale bankrøvere haft held til at stjæle over en halv milliard kroner ved at udnytte en særlig svaghed i et banknetværk. Sidste år var tre danske banker målet for et stort internationalt angreb.

Cybertruslen er høj mod den danske finanssektor, der blandt andet trues af en helt ny type digitale bankrøverier.

Det fremgår af en helt ny trusselsvurdering fra Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ifølge Center for Cybersikkerhed var tre danske banker blandt målene for et stort internationalt hackerangreb, der sidste år blevet rettet mod i alt 100 finansielle virksomheder i 30 forskellige lande.

Center for Cybersikkerhed oplyser i trusselsvurderingen, at man mistænker hackergrupper med relation til Nordkorea for at stå bag mange af de digitale bankrøverier

Saxo Bank og Danske Bank var mål for angreb

Det var ifølge Dagbladet Børsen Saxo Bank, Danske Bank og en tredje større dansk bank, der var målet for angrebet.

"Vi er bekendt med det konkrete angreb, der er omtalt i rapporten. Det viser, at truslen er reel," skriver chefsikkerhedsarkitekt i Danske Bank Martin Clausen i en mail til Børsen.

Både Danske Bank og Saxo Bank oplyser desuden til Børsen, at deres it-forsvarssystemer havde held til at afværge angrebet.

Ifølge Center For Cybersikkerheds trusselsvurdering var det tale om et forsøg på at kompromittere banken via malware, der bliver spredt gennem et såkaldt vandhulsangreb på det polske finanstilsyns hjemmeside.

I et vandhulsangreb bliver ellers legitime hjemmesider inficeret med skadelige software, der herefter kan blive spredt til de besøgende på siden.

Udnytter SWIFT-netværk

Det fremgår af trusselsvurderingen, at hackernes foretrukne metode er at forsøge at kompromittere bankens systemer og herefter foretage uautoriserede overførelser via det såkaldte SWIFT-netværk.

Eksempelvis forsøgte hackere i februar 2008 at stjæle to millioner dollar fra den indiske bank City Union Bank via denne metode. Angrebet lykkedes dog kun delvis, da banken nåede at sætte en stopper for hackernes aktivitet, mens angrebet var i gang.

Ifølge Center for Cybersikkerhed har hackere i løbet 2016 og 2017 været i stand til at stjæle beløb svarende til 500 millioner kroner ved først at kompromittere end bank og dernæst udnytte SWIFT-netværket.

Læs også:
Center for Cybersikkerhed: Meget høj risiko for angreb på sundhedssektoren
IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren teamleder til årsopgørelsen

Politiets Efterretningstjeneste

DevOps softwareudviklere til PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kontorchef til Integrationsplatforme
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere