Artikel top billede

Danske banker ramt af stort hackerangreb: Er for alvor i hackernes søgelys

Gennem de seneste par år har digitale bankrøvere haft held til at stjæle over en halv milliard kroner ved at udnytte en særlig svaghed i et banknetværk. Sidste år var tre danske banker målet for et stort internationalt angreb.

Cybertruslen er høj mod den danske finanssektor, der blandt andet trues af en helt ny type digitale bankrøverier.

Det fremgår af en helt ny trusselsvurdering fra Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ifølge Center for Cybersikkerhed var tre danske banker blandt målene for et stort internationalt hackerangreb, der sidste år blevet rettet mod i alt 100 finansielle virksomheder i 30 forskellige lande.

Center for Cybersikkerhed oplyser i trusselsvurderingen, at man mistænker hackergrupper med relation til Nordkorea for at stå bag mange af de digitale bankrøverier

Saxo Bank og Danske Bank var mål for angreb

Det var ifølge Dagbladet Børsen Saxo Bank, Danske Bank og en tredje større dansk bank, der var målet for angrebet.

"Vi er bekendt med det konkrete angreb, der er omtalt i rapporten. Det viser, at truslen er reel," skriver chefsikkerhedsarkitekt i Danske Bank Martin Clausen i en mail til Børsen.

Både Danske Bank og Saxo Bank oplyser desuden til Børsen, at deres it-forsvarssystemer havde held til at afværge angrebet.

Ifølge Center For Cybersikkerheds trusselsvurdering var det tale om et forsøg på at kompromittere banken via malware, der bliver spredt gennem et såkaldt vandhulsangreb på det polske finanstilsyns hjemmeside.

I et vandhulsangreb bliver ellers legitime hjemmesider inficeret med skadelige software, der herefter kan blive spredt til de besøgende på siden.

Udnytter SWIFT-netværk

Det fremgår af trusselsvurderingen, at hackernes foretrukne metode er at forsøge at kompromittere bankens systemer og herefter foretage uautoriserede overførelser via det såkaldte SWIFT-netværk.

Eksempelvis forsøgte hackere i februar 2008 at stjæle to millioner dollar fra den indiske bank City Union Bank via denne metode. Angrebet lykkedes dog kun delvis, da banken nåede at sætte en stopper for hackernes aktivitet, mens angrebet var i gang.

Ifølge Center for Cybersikkerhed har hackere i løbet 2016 og 2017 været i stand til at stjæle beløb svarende til 500 millioner kroner ved først at kompromittere end bank og dernæst udnytte SWIFT-netværket.

Læs også:
Center for Cybersikkerhed: Meget høj risiko for angreb på sundhedssektoren
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere