Artikel top billede

Danske banker ramt af stort hackerangreb: Er for alvor i hackernes søgelys

Gennem de seneste par år har digitale bankrøvere haft held til at stjæle over en halv milliard kroner ved at udnytte en særlig svaghed i et banknetværk. Sidste år var tre danske banker målet for et stort internationalt angreb.

Cybertruslen er høj mod den danske finanssektor, der blandt andet trues af en helt ny type digitale bankrøverier.

Det fremgår af en helt ny trusselsvurdering fra Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ifølge Center for Cybersikkerhed var tre danske banker blandt målene for et stort internationalt hackerangreb, der sidste år blevet rettet mod i alt 100 finansielle virksomheder i 30 forskellige lande.

Center for Cybersikkerhed oplyser i trusselsvurderingen, at man mistænker hackergrupper med relation til Nordkorea for at stå bag mange af de digitale bankrøverier

Saxo Bank og Danske Bank var mål for angreb

Det var ifølge Dagbladet Børsen Saxo Bank, Danske Bank og en tredje større dansk bank, der var målet for angrebet.

"Vi er bekendt med det konkrete angreb, der er omtalt i rapporten. Det viser, at truslen er reel," skriver chefsikkerhedsarkitekt i Danske Bank Martin Clausen i en mail til Børsen.

Både Danske Bank og Saxo Bank oplyser desuden til Børsen, at deres it-forsvarssystemer havde held til at afværge angrebet.

Ifølge Center For Cybersikkerheds trusselsvurdering var det tale om et forsøg på at kompromittere banken via malware, der bliver spredt gennem et såkaldt vandhulsangreb på det polske finanstilsyns hjemmeside.

I et vandhulsangreb bliver ellers legitime hjemmesider inficeret med skadelige software, der herefter kan blive spredt til de besøgende på siden.

Udnytter SWIFT-netværk

Det fremgår af trusselsvurderingen, at hackernes foretrukne metode er at forsøge at kompromittere bankens systemer og herefter foretage uautoriserede overførelser via det såkaldte SWIFT-netværk.

Eksempelvis forsøgte hackere i februar 2008 at stjæle to millioner dollar fra den indiske bank City Union Bank via denne metode. Angrebet lykkedes dog kun delvis, da banken nåede at sætte en stopper for hackernes aktivitet, mens angrebet var i gang.

Ifølge Center for Cybersikkerhed har hackere i løbet 2016 og 2017 været i stand til at stjæle beløb svarende til 500 millioner kroner ved først at kompromittere end bank og dernæst udnytte SWIFT-netværket.

Læs også:
Center for Cybersikkerhed: Meget høj risiko for angreb på sundhedssektoren
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere