Artikel top billede

Danske banker ramt af stort hackerangreb: Er for alvor i hackernes søgelys

Gennem de seneste par år har digitale bankrøvere haft held til at stjæle over en halv milliard kroner ved at udnytte en særlig svaghed i et banknetværk. Sidste år var tre danske banker målet for et stort internationalt angreb.

Cybertruslen er høj mod den danske finanssektor, der blandt andet trues af en helt ny type digitale bankrøverier.

Det fremgår af en helt ny trusselsvurdering fra Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ifølge Center for Cybersikkerhed var tre danske banker blandt målene for et stort internationalt hackerangreb, der sidste år blevet rettet mod i alt 100 finansielle virksomheder i 30 forskellige lande.

Center for Cybersikkerhed oplyser i trusselsvurderingen, at man mistænker hackergrupper med relation til Nordkorea for at stå bag mange af de digitale bankrøverier

Saxo Bank og Danske Bank var mål for angreb

Det var ifølge Dagbladet Børsen Saxo Bank, Danske Bank og en tredje større dansk bank, der var målet for angrebet.

"Vi er bekendt med det konkrete angreb, der er omtalt i rapporten. Det viser, at truslen er reel," skriver chefsikkerhedsarkitekt i Danske Bank Martin Clausen i en mail til Børsen.

Både Danske Bank og Saxo Bank oplyser desuden til Børsen, at deres it-forsvarssystemer havde held til at afværge angrebet.

Ifølge Center For Cybersikkerheds trusselsvurdering var det tale om et forsøg på at kompromittere banken via malware, der bliver spredt gennem et såkaldt vandhulsangreb på det polske finanstilsyns hjemmeside.

I et vandhulsangreb bliver ellers legitime hjemmesider inficeret med skadelige software, der herefter kan blive spredt til de besøgende på siden.

Udnytter SWIFT-netværk

Det fremgår af trusselsvurderingen, at hackernes foretrukne metode er at forsøge at kompromittere bankens systemer og herefter foretage uautoriserede overførelser via det såkaldte SWIFT-netværk.

Eksempelvis forsøgte hackere i februar 2008 at stjæle to millioner dollar fra den indiske bank City Union Bank via denne metode. Angrebet lykkedes dog kun delvis, da banken nåede at sætte en stopper for hackernes aktivitet, mens angrebet var i gang.

Ifølge Center for Cybersikkerhed har hackere i løbet 2016 og 2017 været i stand til at stjæle beløb svarende til 500 millioner kroner ved først at kompromittere end bank og dernæst udnytte SWIFT-netværket.

Læs også:
Center for Cybersikkerhed: Meget høj risiko for angreb på sundhedssektoren
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere